329 vuotta vanha noituustuomio kumottiin

22-vuotias Elizabeth Johnson oli ilmeisesti henkisesti jälkeenjäänyt, mutta hänet tuomittiin kuolemaan noitana. 8. luokan oppilaat saivat tuomion kumottua 329 vuotta myöhemmin.

Elizabeth Johnson oli 22-vuotias, kun hänet tuomittiin vuonna 1693 kuolemaan noituudesta Salemissa, joka sijaitsee Massachusettsissa Yhdysvalloissa.

Isovanhempien mukaan Johnson oli henkisesti jälkeenjäänyt, mutta sitä ei otettu huomioon tuomiota langetettaessa.

Elizabeth Johnsonia ei kuitenkaan lopulta hirtetty, mutta häntä ei myöskään koskaan todettu syyttömäksi – ennen kuin nyt.

Joukko 8. luokan oppilaita massachusettsilaisesta koulusta kävi opettajansa kanssa läpi Johnsonin tapausta ja laati vetoomuksia paikallisille poliitikoille saadakseen nämä vakuuttuneeksi, että Johnson oli vapautettava tuomiosta.

Viimein se onnistui, ja osavaltion kuvernööri Charlie Baker allekirjoitti paperin, joka kumosi Elizabeth Johnsonin tuomion.

Noitaoikeudenkäynnit ovat synkkä luku Salemin historiassa, mutta ne myös houkuttelevat nykyään paljon turisteja kaupunkiin – joka tunnetaan Yhdysvaltojen ”noitapääkaupunkina”.

© Shutterstock

19 teloitettiin noitina Salemissa

Salemissa Massachusettsissa vuosina 1692 ja 1693 käydyt noitaoikeudenkäynnit ovat harvinaisen hyvin dokumentoituja. 30 kaupungin asukasta tuomittiin noituudesta, ja heistä teloitettiin 19 – pääosin naisia.

Vuosien mittaan kaikkien tuomio on jälkikäteen purettu virallisesti – paitsi Elizabeth Johnsonin. Hän oli siis viimeinen henkilö, jonka osavaltion oikeuslaitos oli virallisesti katsonut vehkeilleen saatanan kanssa.

Eurooppaan verrattuna Amerikassa siellä täällä putkahtanut noitahysteria oli kuitenkin vähäistä.

Amerikassa rekisteröitiin vain 36 noitana pidettyjen teloitusta, kun Euroopassa niitä kirjattiin yli 12 500.