Creative Commons

100 vuotta vanha jumalmysteeri ratkesi

Arkeologit ovat pitkään yrittäneet selvittää, mille jumalalle Palmyran rauniokaupungissa olevat nimettömät alttarit oli pyhitetty. Eräs tutkija uskoo löytäneensä vastauksen.

Palmyran muinaiskaupungissa Syyriassa olevat alttarit ovat askarruttaneet arkeologeja jo sata vuotta.

Alttarit ovat peräisin 100- ja 200-luvuilta, ja niissä kaikissa on kirjoituksia, joissa ylistetään jotakin jumalaa, mutta tutkijat eivät ole tienneet, ketä.

Yksi alttari on omistettu ”universumin herralle”, toinen ”hänelle, joka on ikuisesti siunattu” ja kolmas ”armolliselle” – ja niin edespäin.

Nyt on selvinnyt, että kyseessä ei todennäköisesti olekaan vain yksi jumala vaan monta eri jumalaa.

Seemiläistä Baalshamin-jumalaa (keskellä) palveltiin muun muassa Palmyrassa, josta tämä reliefi on löytynyt.

© Creative Commons

Tohtori Aleksandra Kubiak-Schneider puolalaisesta Wroclawin yliopistosta havaitsi, että fraasit, joilla nimetöntä jumalaa alttareissa puhuteltiin, toistuivat alueen tiettyjen nimettyjen jumalten puhuttelutavassa.

Esimerkiksi ”armolliseksi” kutsuttiin yleisesti Babylonian jumalten ylijumalaa Mardukia, jota palveltiin myös Palmyrassa, ja ”universumin herra” viittaa ilmeisesti seemiläiseen Baalshamin-jumalaan.

Nimettömyys vei harhaan

Koska alttareissa ei mainita jumalan nimeä, arkeologit ovat päätelleet niiden kuuluvan uskontoon, jossa jumaluuden nimen mainitseminen on ollut tabu, samaan tapaan kuin esimerkiksi juutalaisuudessa, Kubiak-Schneider kertoo.

”Tämä on tulkittu osoitukseksi yksijumalaisuudesta ja taipumuksesta palvoa vain yhtä jumalaa,” hän selittää. Nyt hän on kuitenkin löytänyt todisteita siitä, että tuo tulkinta on ollut virheellinen.