Abaca/Ritzau Scanpix

70 000 ihmisen maanalainen kaupunki

Arkeologit tekivät sensaatiomaisen löydön Turkissa: maailman suurimman maanalaisen kaupungin. Tuhannet kristityt piileskelivät aikoinaan siellä jopa sadan metrin syvyydessä.

Kaksi vuotta sitten Turkissa Midyatissa lähellä Syyrian rajaa alettiin tutkia Matiaten maanalaista kaupunkia. Nyt arkeologeilla on jonkinlainen käsitys kaupungin laajuudesta sen syntyaikana 100–200-luvuilla.

Tutkimuksia tekevät arkeologit ovat sitä mieltä, että kaupungin laajuus on 400 000 neliömetriä ja että siellä on voinut asua noin 70 000 ihmistä. Jos arvio pitää paikkansa, Matiate on maailman suurin maanalainen kaupunki.

Kaupunki ei ollut tarkoitettu vakituiseen asumiseen. Maakunnan pääkaupungin Mardinin museon johtaja Gani Tarkan toteaa:

”Se tehtiin pakopaikaksi.”

Kristittyjä vainottiin

Moni seikka viittaa siihen, että kaupungin rakensivat roomalaisen miehitysvallan vainoamat vähemmistöt. Maan alta on löytynyt sekä kristitty kirkko että tila, jossa oli juutalainen Daavidin tähtikuvio. 100–200-luvuilla kaikkien piti palvoa keisaria ja roomalaisia jumalia, ja siitä kieltäytyneet saatettiin heittää leijonille.

”Kristinusko ei ollut virallinen uskonto toisella vuosisadalla ajanlaskun alun jälkeen. Kristinuskoa tunnustaneet perheet ja ryhmät hakeutuivat maanalaisiin kaupunkeihin pakoon Rooman vainoja”, Gani Tarkan selittää.

Toistaiseksi esiin on kaivettu 49 maanalaista kammiota. Ne on hakattu huokoiseen tuffikiveen, josta Itä-Turkin maaperä koostuu. Tähän asti suurin maanalainen kaupunki, turkkilainen Derinkuyu ulottuu 85 metrin syvyyteen, mutta Matiate voi ulottua vielä syvemmälle.