Seikkailija "löysi" Nooan arkin

Kristitty amerikkalainen väitti löytäneensä Nooan arkin Turkista. Asiantuntijat suhtautuivat siihen lähinnä epäilevästi.

Useimpien tutkijoiden mielestä Ararat­vuoren läheltä löydetty kalliomuodostelma ei ole ­Nooan arkki. Tuhannet uskovaiset kristityt ovat kuitenkin toista mieltä.

Ronald Wyatt pääsi otsikoihin kaik­kialla maailmassa vuonna 1984, kun hän väitti löytäneensä Nooan arkin jäänteet Araratvuoren lähistöltä Turkista.

Wyatt piti Vanhan testamentin kirjoituksia kiistattomana totuutena yksiyiskohtia myöten, ja hän uskoi, että kirjoitusten todenperäisyys voitiin todis­taa arkeo­logian avulla.

Vuonna 1999 kuolleen ­Wyattin ”löytöihin” uskotaan yhä ­vakaasti tietyissä uskonnollisissa piireissä.

Turkkilainen sotilaslentäjä oli vuonna 1959 valokuvannut Araratvuoren lähis­töllä olevan laivaa muistuttavan kallio­muodos­telman.

Löytö herätti jo tuolloin runsaasti huomiota, sillä Vanhan testamentin mukaan Nooan arkki rantautui veden­paisumuksen jälkeen juuri ­Araratin ­vuorille.

Vuonna 1960 ­alueelle lähetettin tutkimusryhmä selvittämään asiaa. Ryhmän tutkimukset kuitenkin osoittivat, että muodostelma oli pelkkää kiveä.

1970-luvun lopulla syvästi uskonnollinen ­Ronald Wyatt matkusti itse Turkkiin tutkimaan kalliomuo­dos­­telmaa, jonka hän uskoi asiantunti­joiden lausunnoista huolimatta olevan ­Raamatussa mainittu Nooan arkki.

Wyatt keräsi seudulta vuosikausia kivinäytteitä, joiden hän väitti olevan Nooan arkin kivettyneitä puulankkuja ja rautanauloja.

Wyatt väitti löytäneensä Nooan arkin lisäksi mm. Sodoma­n ja Gomorran sekä liitonarkin.

Wyattin teoria sai paljon julkisuutta, ja Turkin hallitus julisti ”arkin” löytöpaikan Wyattin ehdotuksesta kansalliseksi kulttuuriaarteeksi.

Paleontologit ja fos­sii­lien tutkijat suhtautuvat Wyattiin löytöihin kuitenkin epäillen, sillä metalli ei voi kivettyä ja puunkin kivettyminen kestää kauan.

Asiantuntijoiden mukaan Wyattin ”arkki” onkin pelkkä kalliomuodos­telma, joka vain sattuu muistuttamaan laivaa.