Maanalaiset kaupungit: Turkin muinainen mysteeri
Kappadokian alue Turkissa tunnetaan maanalaisista kaupungeistaan. Muinaisten asumusten rakentajia ei tiedetä varmuudella, mutta niiden tarkoitus oli suojata viholliselta.

Maanpäällisetkin kalliot otettiin usein asuinkäyttöön.
Maanalainen arvoitus
Tavanomainen taloremontti toi vuonna 1963 päivänvaloon yhden Turkin suurimmista arvoituksista. Keski-Turkissa Kappadokian alueella Derinkuyun pikkukaupungissa eräs talonomistaja päätti purkaa yhden talonsa seinistä, joka oli kiinni kalliossa.
Kun hän sai sen puhkaistua, hänen yllätyksekseen sen takaa löytyikin tyhjä tila ja syvälle maan alle johtava käytävä. Paikalle kutsutut arkeologit totesivat, että käytävä oli sisäänkäynti laajimpaan Kappadokiasta löydettyyn maanalaiseen kaupunkiin.
Kallion sisällä kiemurteli käytäviä, jotka päättyivät useissa kerroksissa sijaitseviin asuintiloihin, talleihin ja työpajoihin. Alin kerros sijaitsi yli 50 metrin syvyydessä maanpinnasta, ja asiantuntijoiden mukaan kaupungin täytyi olla tuhansien vuosien ikäinen.
Derinkuyun maanalainen kaupunki ei suinkaan ole Kappadokian ainoa. Tähän mennessä alueelta on löydetty yli kaksisataa maan alle kaivettua luolastoa.
Monet niistä koostuvat vain muutamasta kammiosta, mutta joitakin voidaan luonnehtia kaupungeiksi, sillä niihin on mahtunut tuhansia ihmisiä. Yhteistä niille on se, että sisäänkäynti on kätketty ja että niissä kaikissa on monenlaisia puolustusjärjestelmiä.
Arkeologeille luola-asumukset ja -kaupungit ovat arvoitus. Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että ne ovat hyvin vanhoja, mutta sitä ei tiedetä varmasti, kuka ne rakensi ja miksi niiden rakentajat halusivat piiloutua maan alle.
Rakennusalusta on tuliperäistä
Kappadokia on geologisesti poikkeuksellista seutua. Alueella on kolme suurta ja useita pieniä tulivuoria, jotka ovat sylkeneet ilmoille miljoonien vuosien aikana valtavat määrät tuhkaa.
Kun tuhka on pudonnut maahan, se on puristunut vähitellen tiiviksi, ja siitä on lopulta muodostunut laavaa muistuttavaa kiviainetta, tuffia, joka peittää nykyisin suuria alueita jopa 300 metrin paksuisena kerroksena.
Tuffia on helppo louhia, mutta joutuessaan kosketuksiin ilman kanssa siitä tulee kovaa kuin sementti. Alue on karua, ja siellä kasvaa vain vähän puita, joita olisi voinut käyttää rakentamiseen, joten seudun asukkaat hakkasivat asuntonsa kallioon.
Kun tarvittiin lisätilaa, tehtiin huoneita edellisten viereen tai niiden alle, koska tuffia pystyi helposti louhimaan pelkällä hakulla ja lihasvoimalla.
Kappadokiasta löydetyistä noin kahdestasadasta maanalaisesta asumuksesta 16:ta voidaan pitää kaupunkeina, koska niihin on mahtunut yli tuhat ihmistä. Maanalaisia kaupunkeja löydetään kuitenkin koko ajan lisää.
Esimerkiksi joulukuussa 2014 turkkilaiset tiedotusvälineet kertoivat, että rakennustyöläiset olivat löytäneet Nevsehirin kaupungin laidalta maan alle johtavia tunneleita. Luolasto saattaa olla vieläkin isompi kuin Derinkyussa.
”Tästä maanalaisesta kaupungista ei ole aiemmin tiedetty mitään. Siellä on kilometreittäin tunneleita”, kertoi rakennustyömaan johtaja Mehmet Turan turkkilaisille lehdille.
Turanin mukaan kaupunki ulottuu ainakin 45 hehtaarin eli 450 000 neliömetrin alueelle. Nevsehiristäkään ei ole löydetty mitään, mikä kertoisi, ketkä rakensivat tunnelit ja kammiot.