”Joulupukki” on ehkä haudattu Turkkiin

Arkeologit ovat löytäneet Lounais-Turkista maanalaisen pyhäkön, joka saattaa olla sekä katolisen kirkon että ortodoksien tunteman pyhimyksen, pyhän Nikolauksen, hauta. Pyhää Nikolausta pidetään Joulupukin esikuvana, ja nyt tehty löytö voi muuttaa vallitsevia käsityksiä hänen elämästään.

Arkeologiset löydöt viittaavat siihen, että Joulupukin esikuva on ehkä haudattu Turkkiin.

© Shutterstock

Turkkilaiset arkeologit ovat löytäneet maatutkan ja CT-kuvauksen avulla Demren kaupungissa Lounais-Turkissa sijaitsevan Pyhän Nikolauksen kirkon alta ehjänä säilyneen maanalaisen pyhäkön ja haudan.

Nyt tutkijat esittävät Hürriet Daily News -sanomalehden mukaan, että maanalainen pyhäkkö saattaa olla alueella 300-luvulla vaikuttaneen varhaisen kristityn piispan ja pyhimyksen, pyhän Nikolauksen, hauta.

”Aiomme tutkia hautaa, ja kenties löydämme sieltä pyhän Nikolauksen jäännökset,” kaivauksia johtava Cemil Karabayram totesi lehdelle.

Demressä sijaitsevan Pyhän Nikolauksen kirkon (kuvassa) alta on paljastunut ehjänä säilynyt maanalainen pyhäkkö.

© Shutterstock

##

Piispa pelasti neidot prostituutiolta

Nikolaus toimi piispana Rooman valtakunnan kristillisen ajan alussa. Kuoltuaan vuonna 343 hän alkoi saada mainetta köyhien auttajana ja lasten suojelijana.

Yksi tunnetuimmista pyhään Nikolaukseen liittyvistä tarinoista kertoo siitä, miten hän pelasti kolme nuorta neitoa prostituutiolta.

Neitojen isällä ei ollut varaa maksaa myötäjäisiä, jotka olivat tuohon aikaan ehdoton edellytys avioitumiselle. Ilman myötäjäisiä sisaruksilla ei näyttänyt olevan muuta vaihtoehtoa kuin ryhtyä elättämään itseään prostituutiolla.

Piispa Nikolaus tuli avuksi synkimmällä hetkellä. Hän lahjoitti kullekin neidolle pussillisen kultaa ja pelasti heidät siten kurjalta kohtalolta.

##

Pyhästä Nikolauksesta tuli Joulupukki

Tarinat piispa Nikolauksen anteliaisuudesta levisivät vähitellen Eurooppaan asti ja vaikuttivat siihen, että hänet julistettiin lopulta pyhimykseksi.

Alankomaissa pyhästä Nikolauksesta tuli ajan mittaan kahjoja tuova Sinterklaas, ja kun hollantilaiset siirtolaiset 1600- ja 1700-luvuilla muuttivat sankoin joukoin Amerikkaan, he veivät Sinterklaasin mukanaan.

Amerikassa eri maiden jouluperinteet kohtasivat toisensa, ja Sinterklaas sulautui vähitellen englantilaisen jouluperinteen Father Christmasiin. Ajan mittaan sama tapahtui myös Pohjolassa, ja pyhä Nikolaus yhdistyi perinteiseen suomalaiseen pukinsarviseen nuuttipukkiin. Tuloksena oli se punanuttuinen Joulupukki, jonka me nykyäänkin tunnemme.

##

Pyhän Nikolauksen ruumis varastettiin

Mikäli turkkilaisten arkeologien teoria osoittautuu paikkansapitäväksi ja maanalaisesta pyhäköstä todella löydetään pyhän Nikolauksen maalliset jäännökset, tunnetun pyhimyksen elämää joudutaan arvioimaan uudelleen.

Pyhä Nikolaus on yhä yksi kristinuskon tunnetuimmista pyhimyksistä.

© Shutterstock

Historioitsijat ovat nimittäin pitkään olleet siinä käsityksessä, että piispa Nikolauksen ruumis makaa Barissa Etelä-Italiassa sijaitsevan kirkon alla.

Perimätiedon mukaan italialaiset kauppiaat varastivat Nikolauksen ruumiin hänen silloisesta haudastaan Turkista vuonna 1087 ja toivat sen mukanaan Bariin. Demren maanalaisen pyhäkön löytyminen on kuitenkin nyt saanut tutkijat kyseenalaistamaan tarinan paikkansapitävyyden.

Turkkilaistutkijat uskovatkin, että italialaisten lähes tuhat vuotta sitten varastama ruumis kuului jollekulle toiselle kristitylle papille.

Seuraavaksi tutkijat aikovat selvittää, onko pyhä Nikolaus todella haudattu Demren maanalaiseen pyhäkköön.

Opi joulun perinteistä jouluteemastamme