CCI/Bridgeman Images & Shutterstock
Kapinat ja sisällissota leimasivat Osmanien valtakunnan loppua.

Heikkous kaatoi sulttaanit

Vuonna 1876 osmanien syrjäytetty sulttaani viilsi peloissaan valtimonsa saksilla auki. Murenevan valtakunnan lopun aika oli käsillä, ja ensimmäinen maailmansota oli sille viimeinen kuolinisku.

Tuhannet ihmiset riemuitsivat, kun osmanien hengellinen johtaja Mustafa Hayri julisti 14. marraskuuta 1914 pyhän sodan ympärysvaltoja – Ranskaa, Venäjää ja Britanniaa – vastaan. Ensimmäinen maailmansota oli alkanut, ja osmanisotilaat taistelisivat Itävalta-Unkarin ja Saksan rinnalla.

Tilanteen symboliikka oli väkevää: Mustafa Hayri puhui parvekkeelta Fatih-moskeijan edustalla. Pyhäkkö oli nimetty Konstantinopolin bysanttilaisilta vuonna 1453 vallanneen muslimijohtaja Mehmed el-Fatihin eli Mehmed Valloittajan mukaan.

Pyhä sota velvoitti nyt kaikki 20–45-vuotiaat osmanimiehet liittymään armeijaan puolustaakseen islamia. Kaatuvien luvattiin kuolevan marttyyreina.

Sulttaanin aiemmin niin pelätty armeija oli kuitenkin vuonna 1914 enää vain varjo entisestään, ja puutetta oli niin univormuista kuin tykeistäkin.

Osmanien kenttätykkejä.

Osmaniarmeijalla ei ollut vuonna 1915 ilmatorjunta-aseita. Vanhoja tykkejä asetettiin alkeellisille jalustoille, jolloin piiput ainakin osoittivat taivaalle.

© Turkish General Staff/Wikimedia Commons

Valtakunnan sulttaani Mehmed V ei ollut myöskään edeltäjiensä kaltainen vahva hallitsija. Osmanien sulttaaneja oli vuosisatojen ajan pidetty maailman mahtavimpina miehinä, mutta vuonna 1914 valtakunnan päämies oli pelkkä keulakuva ja poliittinen valta oli kansallismielisten poliitikkojen käsissä.

Riemuitsevat alamaiset eivät aavistaneet, että sota tulisi olemaan lopullinen kuolinisku muinoin mahtavalle valtakunnalle.

Uudistukset herättivät vihaa

Osmanien valtakunnan kukoistus alkoi hiipua 1600-luvun lopulla, ja 1800-luvun alku merkitsi alamäkeä sulttaanille, jolla oli 26 miljoonaa alamaista Euroopassa, Lähi-idässä ja Afrikassa.

Vuonna 1808 valtaan noussut Mahmud II ymmärsi, että valtakunta, joka oli sadan viime vuoden aikana kärsinyt enemmän tappioita kuin voittoja, oli kipeästi modernisoinnin tarpeessa. Hänen vuoteen 1839 asti kestäneellä valtakaudellaan maassa toteutettiinkin merkittäviä uudistuksia.

Eräs näkyvä muutos oli perinteisten turbaanien vaihtuminen punaisiin fetseihin. Mahmud myös keskitti hallinnollista valtaa ja heikensi maakuntien autonomiaa.

Punainen fetsi.

Fetsi on lieriömäinen, tupsullinen huopapäähine. Päähineen nimen ja punaisen värin kerrotaan juontuvan Marokon Fezin kaupungista.

© Édouard Hue/Wikimedia Commons & Shutterstock

Mahmud II:n seuraaja Abdülmecid I teki kaikista alamaisistaan tasa-arvoisia, ja kristityt ja juutalaiset saivat samat oikeudet kuin muslimeilla. Valtakunnassa alettiin rakentaa rautateitä ja otettiin käyttöön paperiraha.

Vanhoilliset muslimijohtajat vastustivat jyrkästi tällaisia vääräuskoisten eurooppalaisten keksintöjä, mutta modernisointi jatkui yhä Abdülmecidin kuoltua tuberkuloosiin. Hänen veljensä ja seuraajansa Abdülaziz oli lumoutunut etenkin brittien ylivertaisen tehokkaasta laivastosta.

Monien alamaistensa nähdessä nälkää uusi sulttaani tilasikin 27 panssaroitua, höyrykäyttöistä taistelulaivaa eurooppalaisilta pankeilta lainatulla rahalla. Hankinta teki osmanien laivastosta maailman kolmanneksi suurimman heti Britannian ja Ranskan jälkeen.

Vuonna 1875 valtiolla oli kuitenkin myös yli kahdentoista kultatonnin edestä velkaa, ja lainahanat sulkeutuivat. Valtakunta meni konkurssiin.

Valtakunnan alennustilasta sisuuntuneina sulttaanin vastustajat – muun muassa useat hänen neuvostonsa ministerit – päättivät toukokuussa 1876 syrjäyttää hänet.

Vallankaappaajat alkoivat levittää huhuja, joiden mukaan maan arkkivihollisen Venäjän agentit yrittäisivät kaapata sulttaanin.

Sotalaiva Osmaniye.

Osmaniye oli osmanien ensimmäisiä panssaroituja aluksia. Alus rakennettiin Britanniassa, ja se oli varustettu 25 tykillä.

© Personal Archive of Abdulhamid II/Wikimedia Commons

Abdülazizin vaimot, rakastajat ja eunukit häädettiin hovista ja sulttaani lukittiin oman turvallisuutensa takaamisen varjolla palatsiinsa, jolloin ministereillä oli vapaat kädet vallankaappaukseen. Muutaman päivän kuluttua sulttaani teki itsemurhan viiltämällä valtimonsa saksilla.

Vallankaappaajat nimesivät uudeksi sulttaaniksi Abdülazizin veljenpojan. Mieleltään hauras, setänsä kohtaloa pelännyt sulttaani ehti kuitenkin hallita vain 93 päivää ennen kuin hänet syrjäytettiin.

Valtaan nousi hänen velipuolensa Abdülhamid II, joka painostuksen alla salli vallankaappaajien laatia valtakunnan ensimmäisen perustuslain. Lailla taattiin muun muassa lehdistönvapaus ja muodostettiin ylä- ja alahuoneesta koostuva parlamentti, joka hyväksyisi valtion budjetin.

Sulttaani kumosi demokratian

Vuonna 1877 ensi kertaa kokoontunut alahuone koostui 71 muslimista, 44 kristitystä ja neljästä juutalaisesta edustajasta, joilla oli veto-oikeus niin ikään uuden, sulttaanin kokoaman senaatin päätöksiin.

Valtaistuin horjui vuosikymmenet

Ranskan vallankumouksen vapauden, veljeyden ja tasa-arvon ihanne sai myös osmanit kyseenalaistamaan sulttaanin olevan hallitsija Allahin tahdosta. Poliitikot kaappasivat vallan ja syrjäyttivät sulttaanin toisensa jälkeen.

Abdülaziz
© W. & D. Downey/Wikimedia Commons & Shutterstock

SYRJÄYTETTIIN JA TEKI ITSEMURHAN

Nimi: Abdülaziz
Valtakausi: 1861–1876
Hallitsijana: Viimeinen vaikutusvaltainen sulttaani, joka ajoi maansa konkurssiin.

Murad V
© Wikimedia Commons & Shutterstock

SYRJÄYTETTIIN

Nimi: Murad V
Valtakausi: 1876–1876
Hallitsijana: Sai hermoromahduksen ja joutui kotiarestiin.

Abdülhamid II
© Library of Congress/Wikimedia Commons & Shutterstock

SYRJÄYTETTIIN

Nimi: Abdülhamid II
Valtakausi: 1876–1909
Hallitsijana: Yritti viimeisenä vaientaa valtakunnan poliitikot.

Mehmed V
© Library of Congress/Wikimedia Commons & Shutterstock

HALLITSI KUOLEMAANSA ASTI

Nimi: Mehmed V
Valtakausi: 1909–1918
Hallitsijana: Oli pelkkä poliitikkojen kumileimasin vailla todellista valtaa.

Mehmed VI
© Library of Congress/Wikimedia Commons & Shutterstock

SYRJÄYTETTIIN

Nimi: Mehmed VI
Valtakausi: 1918–1922
Hallitsijana: Valtakunnan viimeinen sulttaani oli silkka keulakuva.

Perustuslain käyttöönotto oli ensimmäinen yritys heikentää sulttaanin valtaa, mutta tässä onnistuttiin vain rajallisesti. Sulttaani pystyi yhä julistamaan sotia ja nimittämään ministereitä ilman parlamentin siunausta, ja hänellä oli myös hyväksytettävä uudet lait.

Abdülhamid turhautui parlamentin uudistusintoon. Vuonna 1878 hän käytti tilaisuuden hyväkseen ja keskeytti parlamentin toiminnan vallitsevien olosuhteiden varjolla.

Osmanit olivat hävinneet jälleen yhden sodan, tällä kertaa Venäjän tukemia, vuonna 1878 valtakunnasta irtaantuneita romanialaisia ja serbejä vastaan, ja tyytymättömyys kyti Konstantinopolissa.

Parlamentin jäsenet muodostivat salaisia oppositioryhmiä ja jäivät odottamaan tilaisuutta uudelle yritykselle demokratian vakiinnuttamiseksi maahan.

Verilöyly herätti raivoa Euroopassa

Abdülhamidin itsevaltaisen kauden aikana suurvalta heikkeni edelleen. Ranska valloitti Tunisian vuonna 1881, ja seuraavana vuonna Britannia valtasi Egyptin päästäkseen hyödyntämään vapaasti merireittiä Intiaan Suezin kanavan kautta.

Euroopan suurvallat olivat näin saaneet jo jalansijaa osmanien murenevassa imperiumissa.

Murha Batakin maakunnassa Bulgariassa.

Osmanien joukot tappoivat vuonna 1876 Bulgariassa Batakin maakunnassa ainakin 5 000 siviiliä – myös naisia ja lapsia. Verilöylyllä haluttiin estää muita Balkanin kansoja kapinoimasta.

© Antoni Piotrowski/Wikimedia Commons

Vuonna 1903 osmaniarmeija poltti 200 kapinallista kylää ja tappoi noin 9 000 siviiliä Makedoniassa. Verilöyly synnytti valtakunnan sisäisen protestiliikkeen.

Julmuudet saivat monet upseerit kyseenalaistamaan sulttaanin hallinnon, ja he liittoutuivat salaiseksi poliittiseksi liikkeeksi, jota kutsuttiin nuorturkkilaisiksi. Sen tavoitteena oli moderni ja demokraattinen Osmanien valtakunta.

Viisi vuotta myöhemmin nuorturkkilaiset johtivat armeijassa yhä laajemmaksi kasvanutta kapinaa. Heinäkuussa 1908 kapinalliset valtasivat Konstantinopolin. Sulttaani Abdülhamid sysättiin pelkän keulakuvan asemaan, ja todellista valtaa piti uudelleen avattu parlamentti.

Joulukuussa 1908 Osmanien valtakunnassa järjestettiin maan 600-vuotisen historian ensimmäiset demokraattiset vaalit.

Hirttäjäiset kadulla Konstantinopolissa.

Nuorturkkilaisia vastaan tehty vastavallankumous epäonnistui, ja kaksisataa sen johtohahmoa hirtettiin Konstantinopolin kaduilla.

© Resimli Kitab Dergisi/Wikimedia Commons

Nuorturkkilaisten vallankumous sai tukea etenkin nuorilta upseereilta, virkamiehiltä ja älymystöltä, mutta sitä myös vastustettiin kiivaasti.

Uskonnollisissa piireissä tuomittiin ”vääräuskoisten muutokset”, ja seuraavana vuonna islamilaiset oppineet ja tuhannet vihaiset muslimit kerääntyivät Konstantinopolin kaduille iskulauseenaan muun muassa ”Haluamme sharian!”.

Sulttaani tuki heitä, mutta armeija kukisti vastavallankumouksen. Kaksisataa vastavallankumouksen johtohahmoa tuomittiin ja hirtettiin julkisesti pääkaupungin kaduille pystytetyissä hirsipuissa.

Valtakunta menetti Balkanin

Nuorturkkilaiset syrjäyttivät sulttaanin ja nostivat hänen tilalleen hänen velipuolensa Mehmed V:n.

Valtakunnan demokratisointi ei tuonut maahan kuitenkaan uuden hallituksen toivomaa rauhaa tai hyvinvointia. Nuorturkkilaisten puolue CUP hävisi vaalit ja joutui tyytymään oppositiopuolueen asemaan.

Vuonna 1912 osmanit hävisivät jälleen yhden sodan, tällä kertaa Bulgarian, Serbian, Kreikan ja Montenegron muodostamaa Balkanin liittoa vastaan. Liittouma valloitti valtakunnan viimeiset alueet Euroopassa sekä Kreetan.

Nöyryytyksestä raivostuneet nuorturkkilaiset ryntäsivät hallintorakennukseen ja ampuivat sotaministerin.

Vallankaappauksen jälkeen nuorturkkilaiset kuitenkin hylkäsivät demokratian, jonka puolesta he olivat itse taistelleet. CUP:sta tuli ainoa maassa sallittu puolue, ja opposition edustajat vangittiin tai ajettiin maanpakoon.

Maailmansota kaatoi imperiumin

Nuorturkkilaiset julistivat valtakunnan olevan muslimeja varten, eivätkä kristityt saaneet enää ostaa kiinteistöjä tai omistaa ampuma-aseita.

Kukaan ei uskaltanutkaan protestoida, kun CUP päätti vuonna 1914 maan osallistumisesta ensimmäiseen maailmansotaan Saksan, Itävalta-Unkarin ja Bulgarian puolella menetetyn imperiumin palauttamiseksi.

Maan armeija oli kuitenkin retuperällä. Vuonna 1915 Gallipolin taistelun voitto, jolla osmanit estivät brittejä valtaamasta Konstantinopolia, vaati neljännesmiljoonan sotilaan hengen.

Voitto ei kuitenkaan lopulta korvannut aluemenetyksiä Kaukasuksella ja Lähi-idässä.

Osmanien sulttaani lähtee maasta.

Osmanivaltakunnan viimeinen sulttaani Mehmed VI lähti maanpakoon marraskuussa 1922, aluksi Maltalle ja myöhemmin Italian Rivieralle. Hän kuoli San Remossa vuonna 1926.

© Wikimedia Commons

Maailmansodan päättyessä vuonna 1918 Britannia, Ranska ja Kreikka olivat valloittaneet Osmanien valtakunnan ja miehittäneet Konstantinopolin. Osmanien oli allekirjoitettava Sèvresin rauhansopimus, jolla valtaosa valtakunnasta, myös suuria alueita sen sydänmailta Vähästä-Aasiasta, jaettiin voittajavaltioiden kesken.

Rannikko Bosporinsalmelta Välimerelle määrättiin voittajien hallitsemaksi kansainväliseksi vyöhykkeeksi. Smyrna, nykyinen İzmir, ja sen lähialueita siirtyi Kreikalle, joka hyödynsi tilaisuutta valloittaa myös lisää alueita länsirannikolta, missä 2 500 vuotta aiemmin oli sijainnut kreikkalaisia kaupunkivaltioita.

Kun osmaniarmeija kävi vuonna 1919 vastahyökkäykseen ajaakseen kreikkalaiset alueiltaan, sotimisen väsyttämä ulkomaailma pysyi tilanteen ulkopuolella. Ankarassa niin kutsuttu väliaikainen hallitus johti taistelua luodakseen valtakunnan turkkia puhuvalle väestölle oman maan – Turkin.

Hallitusta johti Gallipolin taistelun sankari, kenraali Mustafa Kemal, joka sittemmin tunnettiin nimellä Atatürk.

Mustafa Kemal Atatürk.

Sulttaanin syrjäyttämisen jälkeen valtaan nousi Mustafa Kemal Atatürk.

© Wikimedia Commons

Atatürk hallitsi Turkkia kovalla kädellä

Kolmessa vuodessa osmanit löivät Kreikan armeijan ja pakottivat Britannian, Ranskan ja Italian luopumaan Konstantinopolin miehityksestä.

Sulttaani lähti eunukkeineen

Marraskuun 1. päivänä 1922 väliaikainen hallitus lakkautti virallisesti Osmanien sulttaanikunnan ja lähetti viimeisen 36:sta sulttaanista maanpakoon.

Tämä lähti Konstantinopolista brittien saattamana viiden vaimon, kahden eunukin ja parturinsa kanssa. Seuraavana vuonna Mustafa Kemal Atatürk perusti Turkin tasavallan – yhden puolueen valtion, jota hän johti itse presidenttinä.