Hagia Sofia: Kristittyjen suurin pyhäkkö

Bysantin keisari halusi Konstantinopoliin kirkon, joka saisi kävijät haukkomaan henkeään. Hagia Sofia onnistui siinä. Kirkko rakennettiin vain kuudessa vuodessa – ja se on edelleen yksi maailman näyttävimmistä rakennelmista. Lue kuinka se selvisi maanjäristyksistä, kristittyjen ristiretkeläisten ryöstelystä ja osmanien eli ottomaanien valloituksesta.

Hagia Sofia 1800-luvun puolivälissä.

Hagia Sofia sellaisena kuin miltä se näytti 1800-luvun puolivälissä, jolloin sveitsiläinen arkkitehti Gaspard Fossati palkattiin restauroimaan rakennus.

© Granger/Shutterstock/Ritzau Scanpix

Hagia Sofia rakennettiin vuosina 532–537 jKr. Itä-Rooman eli Bysantin keisari Justinianuksen aloitteesta. Pääkaupunki Konstantinopolin upea kirkko oli keisarin ja valtakunnan vallan tärkeä symboli yli 900 vuoden ajan. Kristilliset symbolit peitettiin ja rakennus otettiin käyttöön moskeijana, kun osmanit valloittivat kaupungin vuonna 1453. Moskeijassa on kuitenkin edelleen jälkiä Bysantin aikakaudesta.

Mahtipontisen rakennuksen tehtävä on muuttunut Konstantinopolin ja myöhemmin Istanbulin kehittyessä, ja voit perehtyä nyt sen historiaan.

”Rakennan kirkon, jollaista ei ole nähty Aatamin jälkeen eikä tulla näkemään tulevaisuudessakaan."

Mahtipontisen julistuksen antoi Justinianus I, Itä-Rooman keisarikunnan eli Bysantin keisarikunnan keisari. Justinianus joutui etsimään sopivaa vuonna 532 rakennuspaikkaa, sillä vain kuukautta aiemmin osa hänen pääkaupungistaan Konstantinopolista oli poltettu väkivaltaisessa kansannousussa. Muun muassa keisarin kirkko, Hagia Sofia, joutui liekkien uhriksi.

Justinianuksen oli ryhdyttävä rakentamaan välittömästi uutta mahtavaa rakennusta valtaansa osoittaakseen. Se oli ainoa tapa osoittaa, että hänen pääkaupunkinsa riitti Rooman seuraajaaksi maailman johtavana kaupunkina.

Justinianus tilasi rakennuksen kahdelta aikansa kuuluisimmalta arkkitehdiltä, Anthemius Trallesilaiselta ja Isidoros Miletolaiselta. Lisäksi hän hyödynsi kaikkia valtakuntansa tarjoamia resursseja. Konstantinopoliin tuotiin parhaita ja harvinaisimpia materiaaleja – muun muassa graniittipylväitä egyptiläisistä temppeleistä sekä kultaisia ja eebenpuisia ikoneita Kreikasta ja Lähi-idästä.

Anthemius ja Isidorus saivat käyttöönsä sata rakennusmestaria ja 10 000 työmiestä, ja heille kerrottiin, että ainoa säästökohde oli aika. Hagia Sofia, jonka nimi tarkoittaa Jumalallisen viisauden kirkkoa, piti rakentaa uudelleen mahdollisimman rivakasti. Siksi työmiehet jaettiin kahteen joukkueeseen, jotka kilpailivat siitä, kumpi ehti rakentaa oman puoliskonsa ensin. Nopeimmille oli palkintona sekä kunniamainintoja että suuria bonuksia.

Justinianus käynnisti seuraavana vuonna sotaretken, jonka tarkoituksena oli vallata takaisin menetetyt Rooman provinssit Luoteis-Afrikassa ja Italiassa, mutta hän valvoi silti itse uuden kirkon rakentamista.

Keisarin iloksi työt etenivät uskomattoman nopeasti. Anthemius ja Isidorus olivat paitsi taitavia arkkitehtejä myös kyvykkäitä hallintovirkamiehiä, jotka onnistuivat organisoimaan suuren määrän työvoimaa hyödyllisesti ja varmistamaan, että rakennusmateriaaleja oli aina runsaasti saatavilla. Muurit valmistuivat muutamassa vuodessa. Sitten oli käsillä työmaan todellinen haaste: kupolin rakentaminen.

Kupoli oli arkkitehtien päänvaiva

Kupolin halkaisijan piti olla 32 metriä. Viidennellä vuosisadalla tämä tarkoitti sitä, että vain Rooman Pantheon-temppelin kupoli oli suurempi. Pantheonin kupoli oli rakennettu 100-luvulla lieriömäisen rakennuksen päälle. Konstantinopolissa haasteena oli kuitenkin se – huomattavan koon lisäksi – että kupoli oli ensimmäistä kertaa rakennettava neliön muotoisen huoneen päälle.

Arkkitehdit keksivät ratkaisun: neljä pylvästä, joiden varassa kupoli lepäsi, yhdistettiin kaarilla. Rakennustapa yhdisti pylväät ja kupolin toisiinsa harmonisesti ja ohjasi samalla painoa pylväisiin ja pois tiilimuurista

"Rakennuksen keveys saa sen näyttämään siltä, ettei se lepäisi jämerällä perustalla vaan kuin se olisi kytketty taivaaseen kultaisella ketjulla." Historioitsija Prokopios 5. vuosisadalla.

Hagia Sofian kupolin hämmästyttävin piirre oli valo, jota tulvi sisään kupolin alaosasta. Anthemius ja Isidorus sijoittivat 40 ikkunaa kupolin alaosaan ympyrän muotoon. Valo sai kupolin näyttämään miltei siltä kuin se leijuisi tiilimuurauksen yllä.

Ikkunoita kyettiin lisäämään niin paljon vain, koska arkkitehdit vahvistivat kupolin sisäpuolta kaarevilla kylkipalkeilla niin, että se muistutti sateenvarjon sisäpuolta. Siten kupolin painon aiheuttama paine suuntautui kylkipalkkeja pitkin ikkunoiden väliseen tiilimuuraukseen sen sijaan, että paine olisi murskannut ikkunalasit.

Rakennelma sai aikalaiset ihailemaan sitä suu auki.

"Rakennuksen keveys saa sen näyttämään siltä, ettei se lepäisi jämerällä perustalla vaan kuin se olisi kytketty taivaaseen kultaisella ketjulla. Kirkkoon tulvii aivan ainutlaatuisesti valoa ja auringonpaistetta. Voisi melkein vannoa, ettei sitä valaise aurinko, vaan valonsäteet tulevat kirkosta itsestään", kirjoitti historioitsija Prokopios viidennellä vuosisadalla.

Hänen kokemustaan valon paljoudesta korosti se, että kupolin sisäpuoli oli peitetty kultaisilla mosaiikeilla.

Arkkitehti Gaspard Fossatin litografia Hagia Sofiasta.

Hagia Sofian rakentaminen oli insinööritaidon saavutus, joka hämmästyttää vielä tänäkin päivänä.

© Granger/Shutterstock/Ritzau Scanpix

Jättikupoli lepää ikkunoiden yllä

Hagia Sofian vaikuttavin elementti on kupoli, joka lepää lasisen ikkunarivin yllä. Arkkitehdit onnistuivat ensimmäistä kertaa rakentamaan pyöreän kupolin neliön muotoisen tilan päälle.

Kuin sateenvarjo

Kirkon kupoli on halkaisijaltaan 32 metriä, ja se on rakennettu kaarevilla kylkipalkeilla sateenvarjoa muistuttaen. Kylkipalkit jakavat painetta muurattuun seinään kupolin alle kehäksi koottujen 40 ikkunan väleihin.

Valtava määrä pylväitä

Neljän vankan kulmapylvään lisäksi Hagia Sofia tukeutuu monikerroksisiin pylväsgallerioihin. Pylväät saavat kirkon näyttämään kokoaan suuremmalta, ja ne on valmistettu arvokkaasta, värillisestä marmorista.

Nelikulmainen tila

Kupolista tuleva paine siirtyy neljään holviin ja alas pylväisiin. Siten Hagia Sofian arkkitehdit onnistuivat pystyttämään suuren kupolin neliön muotoisen huoneen ylle.

Nopea tahti houkutteli huijaamaan

Justinianuksen mahtava kirkko kohosi pian korkeuksiin. Nopealla tahdilla oli kuitenkin hintansa: rakentajat käyttivät tiilien välissä paksuja laastikerroksia. Muuraamiseen käytettiin monin paikoin enemmän laastia kuin kiveä. Lisäksi laastin ei usein annettu kuivua riittävästi ennen kuin seuraava kivikerros koottiin hätäisesti. Tällainen kiire johti huojuviin seiniin, jotka kaartuivat ulospäin. Rakennusmiesten piti rakentaa torneja kirkon ulkopuolelle pitääkseen seinät paikoillaan.

Suuresta koosta ja innovatiivisesta suunnittelusta huolimatta Hagia Sofian valmistuminen kesti vain viisi vuotta ja kymmenen kuukautta. Se oli epätavallisen lyhyt rakennusaika näin mahtavalle ja uutta luotaavalle rakennukselle. Saavutus osoitti sekä Justinianuksen mahdin että sen, mihin Bysantin valtakunta kykeni kukoistuskaudellaan.

Hätäisesti rakennetut seinät tekivät kirkosta ja erityisesti kupolista kuitenkin alttiin aluetta säännöllisesti koetteleville maanjäristyksille. Vain 16 vuotta kirkon vihkimisen jälkeen osa kupolista romahti, kun Konstantinopolia ravisteli pieni maanjäristys.

Kupoli korjattiin nopeasti, mutta se tuhoutui osittain uudelleen uusissa maanjäristyksissä neljä ja kuusi vuotta myöhemmin. Koko kupoli oli rakennettava silloin uudelleen. Tehtävä annettiin Isidoruksen veljenpojalle. Hän pystytti 2,65 metriä korkeamman kupolin kuin ensimmäinen, jotta rakenne olisi vakaampi. Hän myös lisäsi vielä enemmän tukipilareita pitkin seiniä kupolin paineen lieventämiseksi.

Parannuksista huolimatta Hagia Sofia kärsi jälleen suuria tuhoja vuosina 869 ja 986, kun maanjäristykset iskivät alueelle. Molemmilla kerroilla osa kirkon länsisivusta romahti, ja kahdesta maanjäristyksestä viimeisessä myös osa kupolista romahti. Tällä kertaa vaurioiden korjaaminen kesti yli kahdeksan vuotta – lähes kolme vuotta enemmän kuin kirkon rakentamiseen oli kulunut aikaa.

Viisi faktaa Hagia Sofiasta

  • Rakennusvuosi: 532–537 jKr.
  • Rakennusmateriaalit: Tiiliskivi, graniitti ja marmori
  • Korkeus: 55 metriä
  • Kupolin halkaisija: 32 metriä
  • Minareettien korkeus: 60 metriä

Koristelut saivat kävijät mykistymään

Hagia Sofia oli koko keskiajan elävä todiste Bysantin valtakunnan ylivoimaisuudesta, vaikka maanjäristykset aiheuttivat ongelmia. Kirkko oli pinta-alaltaan kristinuskon suurin pyhäkkö siitä lähtien, kun se vihittiin käyttöön – lähes tuhannen vuoden ajan. Sitä kuvailtiin myös kristillisen maailman kauneimmaksi. Kirkon sisätilat saivat vierailijat häkeltymään.

Historiantutkija Prokopios kuvaili, kuinka kirkko sai hänet tolaltaan. Hagia Sofian rakennuttaja, keisari Justinianus, romahti vihkimistilaisuudessa polvilleen kyyneleet silmissään hämmästyneenä omasta työstään: "Oi Salomo, olen ylittänyt sinut", hän huudahti viitaten legendaariseen juutalaisten temppeliin Jerusalemissa.

Bysantin keisari Justinianuksen mosaiikki.

”Oi Salomo, olen ylittänyt sinut", huudahti keisari Justinianus nähdessään valmiin kirkkonsa.

© Petar Milošević/Wikimedia Commons

Kirkon sisätilat koristeltiin mosaiikeilla ja freskoilla, jotka esittivät Jeesusta, Mariaa, apostoleja ja pyhimyksiä. Lisäksi lähes kaikki pinnat oli koristeltu kohokuvioilla, joissa oli usein Justinianuksen monogrammi. Suuret pylväät hankittiin Egyptistä ja Lähi-idästä, ja pienemmät pylväät valmistettiin erilaisista harvinaisista ja värillisistä marmoreista.

Lisäksi Justinianus ja muut keisarit täyttivät kirkon taideaarteilla, jotka olivat peräisin eri puolilta valtakuntaa: ”Keisari Justinianuksen lahjoittaman kullan, hopean ja jalokivien määrää ei voi kuvata tarkasti. Pelkästään korkeassa kuorissa on neljäkymmentätuhatta paunaa hopeaa", Prokopios yritti kuvailla.

Hagia Sofia ei ollut pelkkä rukouspaikka. Kirkosta tuli myös oppimisen ja kirkollisen hallinnon keskus. Keisarikunnan huippuaikoina kirkossa työskenteli 600 ihmistä, joista 80 oli pappeja, 260 kirkollisia virkamiehiä, 160 kirjuria, 25 munkkia ja 75 vartijaa.

Maailman taiteen kohtauspaikka

Hagia Sofia on ollut matkailukohde jo 1 500 vuotta. Nykyään vierailijat voivat ihailla epätavallista sekoitusta kristillistä mosaiikkitaidetta ja muslimien kirjoituksia – ja nähdä jälkiä ohi kulkeneista viikingeistä.

Jeesus Hagia Sofiassa.
© UniversalImagesGroup/Getty Images

Jeesuksen kuva on säilynyt

Kirkon mosaiikit säilyivät tuhat vuotta ennen kuin ottomaanit peittivät ne. Jeesuksen kasvonpiirteet ovat säilyneet, mutta joitakin mosaiikkeja muokattiin, kun uusia keisareita haluttiin kuvittaa.

Mosaiikki Hagia Sofiassa: keisari Justinianus, Neitsyt Maria ja Jeesus.
© Shutterstock

Keisari mukana kuvissa

Rooman keisari Justinianus teki kaikkensa jättääkseen jälkensä kirkon koristeluun. Suuressa mosaiikissa hän esimerkiksi lahjoittaa kirkon Jeesus-lapselle ja Neitsyt Marialle.

Muslimien taidetta Hagia Sofiassa.
© Josep Renalias/Wikimedia Commons

Riippuvia tekstejä

Muslimit peittivät kristilliset aiheet ja koristivat moskeijaa teksteillääm. Ripustetut taulut ovat peräisin 1800-luvun puolivälistä. Niiden takana olevien pylväiden marmoria on tuotu muun muassa Egyptistä.

Viikinkien riimukaiverrus Hagia Sofiassa.
© Torsten Weper/HISTORIA

Viikinkien seinäkirjoituksia

Hagia Sofian epävirallisiin koristeisiin kuuluu riimukirjoitus viikinki Halfdanilta, joka luultavasti toimi keisarin henkivartijana Konstantinopolissa. Kirjoitus on noin tuhat vuotta vanha.

Ristiretkeläiset valloittivat Konstantinopolin

Kirkosta tuli vuonna 1054 kristinuskon ortodoksisen suuntauksen keskus, koska Konstantinopolin uskonnollinen johtaja ei tunnustanut paavin ylivaltaa. Kristillinen kirkko jakautui katoliseen ja ortodoksiseen kirkkoon. Samaan aikaan kaupungin ja valtakunnan taantuminen oli täyttä totta.

Bysantin valtakunta oli ollut vuosisatoja Lähi-idän suurvalta. Vuosien taistelut turkkilaisia ja bulgarialaisia vastaan heikensivät kuitenkin valtakuntaa. 1100-luvun lopulla valtakunta menetti suurimman osan omistuksistaan, ja jäljelle jäivät vain Kreikka ja itäisin Turkki.

Prinssi Aleksios Angelos, hiljattain syrjäytetyn keisarin poika, turvautui vuonna 1202 riskialttiiseen strategiaan anastaakseen vallan. Hän tarjoutui maksamaan neljännen kristillisen ristiretken jäsenille suuren summan rahaa, tunnustamaan paavin valtionpäämieheksi ja liittymään ristiretkeen armeijansa kanssa, jos ristiretkeläiset asettaisivat hänet valtaistuimelle. Ristiretki saavutti Konstantinopolin vuonna 1203, jolloin virassa ollut keisari pakeni ja Aleksios IV Angelos nousi valtaistuimelle.

Uusi keisari huomasi kuitenkin nopeasti, ettei keisarikunnan talous riittänyt ristiretkeläisille maksamiseen, ja hän lykkäsi maksun seuraavaan vuoteen. Ulkomaisten ristiretkeläisten oleskelu kaupungissa teki Aleksios IV Angeloksesta kovin epäsuositun. Keväällä 1204 eräs hänen hovimiehistään murhasi Angeloksen ja nimitti itsensä keisariksi.

Uusi hallitsija kieltäytyi maksamasta ristiretkeläisille, ja nämä syyttivät bysanttilaisia laillisen keisarin tappamisesta, lupaustensa rikkomisesta ja siitä, että bysanttilaiset olivat "pahempia kuin juutalaiset".

Ristiretkeläiset ymmärsivät pian, että heillä oli paremmat mahdollisuudet saada ristiretkeltään saalista ryöstämällä heikentynyt Konstantinopoli kuin matkustamalla koko matkan läpi vihamielisen Lähi-idän ja hyökkäämällä vahvasti linnoitettuun Jerusalemiin.

Paavin varoituksista huolimatta ristiretkeläiset ryöstivät ja murhasivat Konstantinopolin kaduilla kolme päivää. Tuhansia kuoli, suuria osia kaupungista vaurioitui, kulttuuriaarteita tuhoutui ja valtavia rikkauksia varastettiin.

Hagia Sofiaa ei myöskään säästetty. Itse rakennus selvisi vahingoittumattomana, koska se oli kuitenkin kristillinen kirkko ja sitä oli vaikea siirtää. Kirkon pyhäinjäännös- ja taideaarteita vietiin kuitenkin takaisin Länsi-Eurooppaan ja annettiin eri kirkoille ja luostareille. Eräs bysanttilainen kronikoitsija kutsui Hagia Sofian rikkauksien ryöstämistä "perinpohjaisimmaksi ryöstöksi sitten maailman luomisen".

Toinen jätti päihitti Hagia Sofian 1 500 vuoden jälkeen

Istanbulin kolme moskeijaa

Hagia Sofiasta tuli moskeija sen jälkeen, kun ottomaanit valloittivat Konstantinopolin. Kaupungin hallitsijat eivät kuitenkaan voineet unohtaa, että upea rakennus oli alun perin kristittyjen tekoa. Niinpä sulttaani Ahmed tilasi 1600-luvun alussa sen viereen uuden ja suuremman moskeijan.

Sulttaanin harmiksi hän ei pystynyt rakentamaan Hagia Sofian kupolia suurempaa kupolia, vaan se jäi 23,5 metriä korkeaksi. Turkin silloinen pääministeri Erdogan esitteli vuonna 2012 uuden jättirakennuksen suunnitelmat. Çamlıcan moskeija valmistui seitsemän vuotta myöhemmin, ja sen kupolin halkaisija oli 34 metriä. Hagia Sofia oli lopulta lyöty.

Kuva Hagia Sofiasta Istanbulissa.
© Shutterstock

Hagia Sofia

Vihitty käyttöön v. 537: Hagia Sofia on edelleen pitkälti samanlainen kuin se oli viidennellä vuosisadalla käyttöön vihittäessä – muslimien rukoustornit eli minareetit on lisätty sen jälkeen.

Sininen moskeija (Ahmed Camin moskeija).
© Shutterstock

Sininen moskeija (Ahmed Camin moskeija)

Vihitty käyttöön v. 1616: Siniseen moskeijaan mahtuu 10 000 ihmistä. Pääkupolin halkaisija on 23,5 metriä, kun Hagia Sofiassa se on 32-metrinen.

Çamlıcan moskeija Istanbulissa.
© Shutterstock

Çamlıca-moskéen

Vihitty käyttöön v. 2019: Çamlıcan moskeijassa on kuusi minareettia ja tilaa 63 000 rukoilijalle. Sen kupoli on kaksi metriä leveämpi kuin Hagia Sofian.

Bysantin valtakunta mureni

Ristiretkeläisten Konstantinopolin valloitus oli taistelu, josta Bysantin valtakunta ei koskaan selvinnyt. Keisarikunta jakautui useisiin pienempiin valtioihin, ja 1400-luvulle tultaessa se koostui vain kolmesta kaupungista Turkissa ja Kreikassa.

Keisarikunnan hajoaminen oli väistämätöntä. Ortodoksisen historian katastrofi sai sinettinsä, kun sulttaani Mehmed II piiritti pääkaupunkia valtavan armeijan kanssa vuonna 1453. Kaupunki antautui 53 päivän piirityksen jälkeen. Sulttaani sai kävellä joukkojensa johtajana suoraan Hagia Sofiaan ja julistaa kristinuskon suurimman kirkon moskeijaksi.

Kristityistä ristiretkeläisistä poiketen muslimit eivät ryöstäneet Hagia Sofiaa – päinvastoin. Ristiretkeläisten ryöstelyä seuranneina vuosisatoina kirkon kunnossapito oli lyöty laimin, ja se oli nyt huonossa kunnossa. Sulttaani asetti suuren käsityöläisryhmän korjaamaan uutta moskeijaa.

Jopa kristilliset mosaiikit ja freskot korjattiin. Myöhemmin 1500-luvulla mosaiikit kuitenkin peitettiin kipsillä, koska muslimien uskomukset kielsivät uskonnolliset kuvaukset.

Konstantinopolin piiritys vuonna 1453.

Konstantinopolissa oli Euroopan parhaat puolustusmuurit. Osmanit valloittivat silti kaupungin väkivaltaisen piirityksen jälkeen ja tekivät siitä pääkaupunkinsa.

© Polfoto

Unohdettu portti koitui kaupungin tuhoksi

Kipsi poistettiin ajoittain, jotta sen takana oleva taidetta voitiin kunnostaa, ja sitten taideaarteet peitettiin uudelleen. Mehmed II rakensi myös minareetin – muslimien rukoushuoneen – ja itäpuolelle alttarin, jotta se olisi Mekkaan päin. Kolme uutta minareettia lisättiin 1500-luvulla lisättiin. Vuonna 1850 Hagia Sofiaa restauroitiin jälleen, ja sen keskelle ripustettiin neljä suurta taulua, joissa oli Muhammedin ja ensimmäisten sulttaanien nimet.

Hagia Sofiasta tuli nopeasti yksi muslimien tärkeimmistä pyhäköistä, mutta kun valtiomies Kemal Atatürk otti vallan Turkissa vuonna 1923, hän halusi vähentää maan uskonnollisuutta. Atatürk perusti komitean päättämään rakennuksen tulevaisuudesta.

Hagia Sofia oli tärkeä sekä kristityille että muslimeille, joten komitea päätti, että rakennusta ei käytettäisi enää moskeijana ja siitä tehtäisiin museo, joka symboloi idän ja lännen kohtaamista. Hagia Sofia avattiin museona vuonna 1935 uuden restauroinnin jälkeen, jossa kristilliset mosaiikit ja freskot tuotiin uudelleen esille.

Museosta moskeijaksi

Presidentti Erdogan perjantairukouksessa Hagia Sofiassa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan istui eturivissä perjantairukouksessa 24. heinäkuuta 2020. Hänen vaimonsa istui erillisessä naisten osastossa.

© Getty Images

Hagia Sofian museo on taas moskeija

Turkin isähahmo [Kemal Atatürk] (https://historianet.fi/yhteiskunta/turkin-historia/sulttaanin-jalkeen-ataturk-loi-turkin) ei halunnut, että Hagia Sofiaa käytettäisiin moskeijana hänen uudessa maallistuneessa tasavallassaan. Hagia Sofia on siis ollut museo vuodesta 1935.

Päätös ei kestänyt ikuisesti. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan allekirjoitti 10. heinäkuuta 2020 asetuksen, jolla rakennus muutettiin asemaltaan takaisin moskeijaksi.

Kaksi viikkoa myöhemmin hän osallistui Hagia Sofiassa ensimmäiseen perjantairukoukseen 86 vuoteen:

"Hagia Sofia murtaa kahleensa. Se oli nuoruutemme suurin unelma", Erdogan sanoi.

Moskeija on avoinna vierailijoille viikon jokaisena päivänä, mutta se suljetaan uskonnollisten seremonioiden aikana.