Kaukaa katsottuna Kaakkois-Turkissa noin 30 kilometrin päässä Syyrian rajalta sijaitsevassa paljaassa kukkulassa ei ollut mitään erikoista, eikä siellä ollut kasvillisuutta yhtä yksinäistä puuta lukuun ottamatta.
Seudulla syksyllä 1994 vieraillut saksalainen arkeologi Klaus Schmidt kuitenkin kiinnostui kukkulasta.
Hän tajusi heti, etteivät luonnonvoimat olisi pystyneet muovaamaan kalkkikivisen kukkulajonon laelle 15 metrin korkuista maakekoa. Schmidt oli varma, että paikallisten asukkaiden Göbekli Tepeksi kutsuma kumpare oli ihmisen tekemä.
Schmidt oli viikkojen ajan matkustellut Sanliurfan kaupungin lähistöllä ja kartoittanut alueen kivikautisia kohteita.
Kun hän sitten lopulta kiipesi kollegoineen kukkulan laelle, hänen sydämensä pamppaili kiihtymyksestä: joka puolella maassa näkyi piikiven siruja.
”Piikiven palaset eivät olleet lohkeilleet itsestään, vaan ne olivat syntyneet ihmiskätten työn tuloksena”, Schmidt kirjoitti myöhemmin Göbekli Tepeä käsittelevässä kirjassaan.
Kumpareen laelle päästyään Schmidt näki, että paikka oli paljon kiinnostavampi kuin hän oli uskaltanut toivoa.
Paikalliset maanviljelijlät olivat keränneet sinne kiviröykkiön, jossa lojuvan huolella louhitun T:n muotoisen kalkkikivilohkareen Schmidt tunnisti oitis.
Samanlaisia T:n muotoisia paasia oli pari vuotta aiemmin kaivettu esiin yli kymmenentuhatta vuotta vanhasta Nevali Corin kivikautisesta asumuksesta noin 50 kilometrin päässä Göbekli Tepestä pohjoiseen.
Tutkijat pitivät Nevali Coria yhtenä kivikauden tutkimuksen merkittävimmistä löydöistä.
Schmidt ei tuolloin vielä tiennyt, että myös Göbekli Tepe osoittautuisi oikeaksi arkeologiseksi aarreaitaksi, joka mullistaisi kaikki siihenastiset käsitykset kivikautisesta metsästäjäkulttuurista.
Maailman vanhin temppeli
Göbekli Tepen arkeologiset kaivaukset alkoivat vuonna 1995, ja jo ensimmäisten kaivausjaksojen aikana kävi selväksi, että kyseessä oli aivan ainutkertainen löytö.
Klaus Schmidtin johtama saksalainen arkeologiryhmä kaivoi esiin ensin yhden ja sitten vielä kuusi T:n muotoisten paasien muodostamaa kiviympyrää, joiden keskellä kohosi kaksi viiden metrin korkuista kalkkikivistä T-paatta.

Temppelin kivisiä pylväitä koristavat taidokkaat reliefit ja eläinten kuvat.
Ulompien kehien T-paasia yhdisti kivimuuri, jonka sisäpuolella oli penkkiä muistuttava pengerrys.
Suurimpien kehien halkaisija oli lähes 30 metriä, ja suurimmat yhdestä kivilohkareesta louhitut T-paadet painoivat 10–16 tonnia. Moniin paasiin oli veistetty muun muassa villisikoja, kettuja, gaselleja, skorpioneja ja käärmeitä esittäviä korkokuvia.
Britannian kuuluisaa Stonehengen kivikehää etäisesti muistuttava rakennelma ihmetytti tutkijoita.
Göbekli Tepe on vanhin monumentti
Tutkijoiden mukaan Göbekli Tepe on rakennettu 9600-luvulla eaa., ja se on siten maailman vanhin suuri monumentti.

Stonehenge on 7 400 vuotta nuorempi
Tutkijat eivät tiedä varmuudella, mihin Stonehengeä käytettiin.

Pyramidit ovat 7 100 vuotta nuorempia
Pyramidit auttoivat kuolleet faraot matkalle tuonpuoleiseen.

Dolmenit ovat 6 100 vuotta nuorempia
Kivikauden päälliköt haudattiin Euroopassa usein dolmeneihin.
Ihmetys vaihtui pian epäuskoon, kun yhdestä kivimuurista löytyneiden puuhiilijäämien radiohiilianalyysi varmisti vanhimpien kehien iäksi noin 11 600 vuotta. Göbekli Tepe oli siten yli 7 000 vuotta Stonehengeä vanhempi.
11 600 sitten ihminen ei osannut vielä kirjoittaa, valmistaa keramiikkaa, työstää metalleja tai viljellä maata. Tutkijat kutsuvat kyseistä kautta Lähiidän esikeraamiseksi neoliittiseksi A-kaudeksi eli keramiikan keksimistä edeltäväksi kivikaudeksi.
Ihmiset elivät tuolloin hajanaisissa ryhmissä, jotka metsästivät riistaa ja keräilivät villejä kasveja ja marjoja.
Perinteisten käsitysten mukaan tuolla kaudella eläneet ihmiset kulkivat jatkuvasti riistan perässä, eikä heillä ollut ylimääräistä aikaa tai resursseja, jotka olisivat mahdollistaneet suuret rakennushankkeet, työnjaon tai organisoidun uskonnon synnyn.
Ruuan hankkiminen lakkasi olemasta täysipäiväistä työtä vasta niin sanotun neoliittisen vallankumouksen seurauksena, kun ihminen oli alkanut viljellä maata ja rakentaa pysyviä asutuksia noin viisisataa vuotta Göbekli Tepen perustamisen jälkeen.
Tuolloin resursseja ja aikaa riitti muun muassa kylien ja kaupunkien rakentamiseen sekä yhteiskunnan rakenteiden kehittymiseen niin, että kuninkaiden ja pappien hallitsemissa valtakunnissa voitiin käynnistää suuria rakennusprojekteja, kuten Mesopotamian temppelit ja Egyptin pyramidit.
Göbekli Tepe kyseenalaisti vallitsevat käsitykset kivikauden kehityksestä. Brittiarkeologi Ian Hodder luonnehti sen merkitystä sanoen: ”Kaikki teoriamme osoittautuivat vääriksi.”
Uskontojen alkukehto
Göbekli Tepen kaivauksissa ei ole löydetty minkäänlaisia merkkejä pysyvästä asutuksesta, kuten asuintaloista tai ruuanlaittoon käytetyistä tulisijoista. Arkeologit ovat myös saaneet selville, että temppelialueen kivikehissä ei ollut lainkaan kattoa.
Osassa jykevistä paasista erottuu kaiverroksia, jotka kuvaavat tutkijoiden mukaan ihmiskäsiä, vöitä ja jopa lannevaatteita.
Vanhimmat temppelit
Tutkijoiden mukaan Göbekli Tepen temppeleitä ovat olleet rakentamassa sadat työläiset. Tähän mennessä alueelta on kaivettu esiin seitsemän ja paikannettu 13 temppeliä.

Louhintatekniikka
Rakentajilla ei ollut metallityökaluja, vaan T:n muotoiset kivipaadet louhittiin ja muotoiltiin piikiviterillä.
Tukirakenteet
Painavat T-paadet eivät pysyneet pystyssä itsekseen. Ne tuettiinkin luultavasti pystyyn paaluilla, kunnes niitä pystyssä pitävä kehämuuri valmistui.
Kehämuuri
Temppeliä ympäröi muotoilemattomista kivistä savella muurattu kehämuuri.
Dromos
Kivikäytävä eli dromos johti temppelin sisempiin kehiin, jotka symboloivat mahdollisesti elämän kiertokulkua.
Kuljetus
Jopa 16 tonnin painoiset T-paadet louhittiin noin 500 metrin päässä temppelistä ja kuljetettiin kukkulan laelle puutelojen päällä.
Asiantuntijat uskovatkin, että suuret T-paadet kuvasivat seudulla asuneiden metsästäjien esi-isiä tai ihmistä muistuttavia jumalia ja että Göbekli Tepen kivikehät ovat olleet pyhäkköjä. Mikäli käsitys pitää paikkansa, ne ovat maailman vanhimpia temppeleitä.
Monet kivipaasiin kaiverretut eläinhahmot esittävät petoeläimiä ja myrkyllisiä käärmeitä, joita metsästäjät luultavasti pelkäsivät ja karttoivat.
Vuonna 2014 kuollut Klaus Schmidt esittikin Göbekli Tepeä käsittelevässä kirjassaan, että pelottavien eläinreliefien on hyvinkin saattanut olla tarkoitus torjua pahoja henkiä ja eläviä tunkeilijoita.
Jotkut kaiverrokset esittävät haaskalintuja, kuten korppikotkia, joista yksi näyttää leijuvan päättömän ihmisruumiin yllä.
Schmidtin teorian mukaan temppelialue oli hautausmaa, jonne lähiseutujen asukkaat toivat vainajansa ja jättivät heidät kukkulan laelle petolintujen nokittavaksi samaan tapaan kuin esimerkiksi tiibetiläiset yhä tekevät.
Toistaiseksi temppelialueelta on kuitenkin on löydetty vain vähän ihmisten luita, mikä voi toki johtua myös eläimistä tai siitä, että vainajien luut kerättiin talteen ja vietiin muualle.
Rakentajia tuli kaukaakin
Asiantuntijoiden mukaan Göbekli Tepen kivikehien rakentamiseen käytettyjen kivien louhiminen ja kukkulalle kuljettaminen on vaatinut satojen ihmisten työpanoksen.
Arkeologit ovat löytäneet alueelta keskeneräisen, tavallista suuremman T-paaden, jota ei ollut irrotettu kokonaan kalliosta.
Noin seitsemän metrin korkuinen paasi olisi valmiina painanut tutkijoiden arvioiden mukaan jopa 50 tonnia. Voikin olla, että jättipaaden louhiminen keskeytettiin, koska temppelien rakentajat tajusivat sen kuljettamisen olevan ylivoimainen urakka.
Göbekli Tepen temppelien rakentamisen aikaan pyörää ei ollut vielä keksitty eikä härkiä, hevosia tai aaseja ollut kesytetty vetojuhdiksi.
Temppelien rakentajat joutuivatkin kuljettamaan rakennuskivet ja paadet temppelityömaalle silkalla lihasvoimalla.
Tunnettu norjalainen seikkailija ja tutkija Thor Heyerdahl teki 1950-luvulla kokeita, joissa hän yritti kuljettaa painavia kivipatsaita paikasta toiseen ilman pyöriä tai vetojuhtia. Heyerdahlin kokeessa 180 miestä onnistui siirtämään 12 tonnin painoista patsasta köysien ja puutelojen avulla.
Asiantuntijoiden arvioiden mukaan Göbekli Tepen jopa 16 tonnin painoisten T-paasien kuljettamiseen on tarvittu suunnilleen yhtä paljon ihmisiä kuin Heyerdahlin kokeessa.
Heidän lisäkseen työmaalla on uurastanut kivenhakkaajia ja koristekuvioiden veistäjiä.
Kaikkiaan työmaalla on raatanut noin kaksisataa ihmistä, ehkä enemmänkin. Göbekli Tepen lähitienoo oli muinoin hyvin harvaanasuttua seutua, ja Klaus Schmidt uskoi, että työmaalle on tullut rakentajia jopa kahdensadan kilometrin päästä.
”Seudun klaaneilla tai yhteisöillä on saattanut olla jonkinlainen keskinäinen sopimus työvoiman luovuttamisesta temppelien rakentamista varten”, Schmidt pohdiskeli kirjassaan.
Uskonto yhdisti klaanit
Tutkijat uskovat Göbekli Tepen olleen muinoin laajan alueen tärkeä uskonnollinen keskuspaikka.
Käsitys perustuu siihen, että lähiseuduilta on löydetty useita muitakin paikkoja, joista on kaivettu esiin samanlaisia T:n muotoisia kivipaasia kuin Göbekli Tepestä. Muualta Turkista tai naapurimaista T-paasia ei ole kaivettu esiin.

T-paasia on löydetty monesta paikasta Göbekli Tepen läheltä. Siitä päätellen alueen asukkailla on ollut tiivis yhteys Göbekli Tepen temppeleihin.
T-paasia on löytynyt muun muassa Göbekli Tepen pohjoispuolelta Nevali Corin arkeologiselta alueelta. Nevali Cori on nykyään patoaltaan peittämä, mutta 1980-luvulla siellä tehtiin arkeologisia kaivauksia.
Niiden perusteella on arvioitu, että Nevali Cori rakennettiin suunnilleen 8500-luvulla eaa., jolloin Göbekli Tepe oli vielä ahkerassa käytössä. Toisin kuin Göbekli Tepessä, Nevali Corissa oli asutusta, ja yhdestä sen rakennuksista on kaivettu esiin kaksi Göbekli Tepestä tuttua T-paatta. Kyseinen rakennus onkin ehkä ollut pieni paikallinen temppeli.
Tutkijat ovat esittäneet teorian, jonka mukaan uskonnon yhdistämät klaanit kokoontuivat kerran vuodessa tai ehkä useamminkin Göbekli Tepeen rakentamaan temppeleitä ja suorittamaan uskonnollisia rituaaleja jumaltensa ja esi-isiensä kunniaksi.
Temppelit rakennettiin eri aikoina
Tähän mennessä saksalaisarkeologit ovat löytäneet Göbekli Tepestä yli 50 T-paatta. Maatutkakuvauksissa on selvinnyt, että kumpareen uumenissa on vielä ainakin 13 kivikehää. Tutkijoiden laskelmien mukaan kukkulalla on kaikkiaan yli kaksisataa T-paatta.
Arkeologien mukaan kaikkia kivikehiä ei suinkaan rakennettu samaan aikaan.
Kaivauksissa on selvinnyt, että kivikehiä ja T-paasia on jo kivikaudella peitetty irtomaalla ja louhintajätteellä, minkä jälkeen paikalle on rakennettu uusi pyhäkkö paasineen. Näin on tapahtunut ainakin tuhannen vuoden ajan.

Varhaisen kivikauden metsästäjät kaatoivat riistaa lähinnä jousella ja nuolilla.
Asiantuntijat arvelevat, että temppelien rakentajat kokivat pyhäkön ”maagisten voimien” ajan mittaan heikkenevän, minkä vuoksi he rakensivat aina ajoittain uusia pyhäkköjä.
Esimerkiksi niukka saalisvuosi tai muut onnettomuudet ovat voineet synnyttää tarpeen rakentaa uusi temppeli.
Kaivausten perusteella vanhin temppeli on myös suurin ja runsaimmin koristeltu. Myöhemmät kivikehät ovat pienempiä, ja myös niiden T-paadet ovat paljon aiempaa matalampia.
Nuorimpien temppelien T-paadet ovat keskimäärin vain 1,5 metrin korkuisia, eivätkä niiden koristelut vedä vertoja vanhimpien temppelien kaiverroksille.
Temppelien rakentaminen Göbekli Tepeen loppui tutkijoiden arvioiden mukaan 8200-luvulla eaa. Maanviljely ja karjankasvatus yleistyivät alueella suunnilleen samoihin aikoihin.
Ihmiset asettuivat asumaan viljaviin jokilaaksoihin, joissa oli vettä eläimille ja viljelyksille. Karulla kalliolla sijaitsevan Göbekli Tepen temppelit peitettiin maalla ja kivijätteellä, eivätkä temppelien rakentajien jälkeläiset enää palanneet sinne.
Vaeltavista metsästäjistä kehittyi maanviljelijöitä
13000 eaa.-10000 eaa.: Pysyvän asutuksen synty
Natufin kulttuuri: Palestiinalaiset metsästäjät perustivat pysyviä asutuksia 12500-luvulla eaa. Ilmaston muutos pakotti heidät kuitenkin taas liikkeelle.
10000 eaa.-8500 eaa.: Ensimmäiset temppelit
Esikeraaminen neoliittinen A-kausi: Kun ilmasto taas lämpeni, mm. nykyisen Turkin alueelle syntyi pieniä asutuksia. Ravintona olivat riista ja villit viljalajikkeet. Göbekli Tepeen rakennettiin historian ensimmäinen temppeli.
8500 eaa.-6250 eaa.: Maanviljelyn alkuvaihe
Esikeraaminen neoliittinen B-kausi: Noin 8500-luvulla eaa. entiset keräilijät ja metsästäjät alkoivat viljellä maata ja perustivat pieniä kyliä.
Göbekli Tepe mullisti teoriat
Göbekli Tepen kaivauksiin asti tutkijat olivat olettaneet, että yhteiskunnan rakenteiden kehitys alkoi maanviljelyn seurauksena ja johti ajan mittaan suurten uskontojen syntyyn.
Göbekli Tepe kuitenkin osoittaa, että myös varhaiset metsästyskulttuurit pystyivät kokoamaan suuren määrän ihmisiä pitkienkin matkojen päästä tekemään yhteistyötä.
Göbekli Tepen temppelien hylkäämisen jälkeen kesti noin 5 000 vuotta, ennen kuin suuria temppeleitä alettiin taas rakentaa – tällä kertaa nykyisen Irakin alueella kehittyneissä Mesopotamian korkeakulttuureissa.

Göbekli Tepestä on löydetty mm. kuvan pää.
Göbekli Tepen rakentajat pystyttivät maailman vanhimmat temppelit jumalilleen, joita he olivat tutkijoiden mukaan palvoneet jo vuosisatoja elleivät -tuhansia.
On mahdollista, että he olivat kokoontuneet Göbekli Tepen kukkulalle uskonnollisiin rituaaleihin jo kauan ennen temppelien rakentamista.
Temppelien eläinreliefit osoittavat, että varhainen metsästäjäkulttuuri pystyi tuottamaan erittäin taitavia kuvanveistäjiä ja kivenhakkaajia.
Näin ollen ammattien erikoistuminen ei olisikaan tapahtunut vasta maanviljelyn alkamisen jälkeen.
Kiisteltyjä väitteitä
Klaus Schmidtin teorian mukaan Göbekli Tepen temppelien rakentaminen ja ylläpito johtivat maanviljelyn ”keksimiseen”, sillä se pakotti keräilijä-metsästäjät etsimään metsästystä varmemman keinon hankkia ruokaa.
Niinpä metsästäjät alkoivat viljellä viljaa ja kasvattaa sikoja ja nautoja. Schmidtin teorian mukaan nämä uudet ravintolähteet johtivat lopulta pysyvien asutusten perustamiseen.
Schmidtin teoriaa tukee se fakta, että Nevali Corista on löydetty viitteitä erittäin varhaisesta vehnän viljelystä.
Vaikuttaa siltä, että maanviljelyn alkaminen siellä osui suunnilleen samoihin aikoihin Göbekli Tepen temppelien rakentamisen kulta-ajan kanssa.
Nevali Corin T-paadet todistavat, että sikäläisillä oli yhteyksiä Göbekli Tepeen. Schmidtin teoriassa voi siis olla perää, vaikka se onkin ristiriidassa aiempien käsitysten kanssa.
Ehkä Klaus Schmidt oli oikeassa, kun hän vähän ennen kuolemaansa totesi haastattelussa:
”Ensin oli temppeli, sitten kylä.”
Kaikki tutkijat eivät kuitenkaan kannata Klaus Schmidtin teoriaa. Heidän mielestään on paljon todennäköisempää, että maanviljely alkoi monen eri tekijän vaikutuksesta. Vain uudet arkeologiset löydöt voivat aikanaan ratkaista, oliko Schmidt oikeassa.

Münchenin LMU:n tutkijat ovat selvittäneet luulöytöjen avulla, mitä eläimiä temppelialueen metsästäjät erityisesti söivät. Kuvassa on kuhertajagaselli.
Luut kertovat juhla-aterioista
Göbekli Tepestä on löytynyt yli satatuhatta luuta, jotka ovat peräisin yli 11 000 vuotta sitten kaadetuista riistaeläimistä.
Lähialueiden metsästäjien houkutteleminen uurastamaan Göbekli Tepen temppelityömaille vaati kekseliäisyyttä.
Erään teorian mukaan houkuttimena käytettiin juhla-aterioita ja uskonnollisia juhlia.
Arkeologit ovat löytäneet Göbekli Tepestä yli 120 000 eläinten luiden kappaletta.
Ne kaikki ovat peräisin villieläimistä, ja monissa on selvästi nähtävillä leikkaamisen jälkiä.
Luiden tarkempi analyysi on paljastanut, että alueen metsästäjät metsästivät etenkin gaselleja, joita eli alueella kivikaudella suurina laumoina. Lisäksi tutkimuksissa on selvinnyt, että eläimet kaadettiin kesäaikaan.
Myös alkuhärät ja aasianvilliaasit olivat suosittua riistaa. Luiden määrästä päätellen metsästäjät söivät temppelillä ollessaan yltäkylläisesti, ja luultavasti he kaikki toivat saalista mukanaan.
Göbekli Tepen temppeleistä on kaivettu esiin myös suuria kivialtaita.
Niiden sisältämän orgaanisen aineksen analyysi viittaa siihen, että altaissa pantiin mahdollisesti villivehnästä valmistettua olutta. Kenties myös olut on saattanut houkutella seudun vaeltavia asukkaita yhteisiin kokoontumisiin Göbekli Tepeen.
Metsästäjien ruokavalio prosentteina
53,4 %
Kuhertajagaselli (Gazella subgutturosa)
16,6 %
Alkuhärkä (Bos primigenius)
9,1 %
Pienemmät eläimet (hare, ræv, pindsvin osv.)
8,6 %
Aasianvilliaasi (equus hemionus)
5,7 %
Mufloni (ovis orientalis)
5,3 %
Villisika (sus scrofa)
1,2 %
Saksanhirvi (cervus elaphus)