Koloniales Bildarchiv Universität Frankfurt
Tysk Østafrika, Usambara-Bahn, Bahnhof Tengeni

Saksasta löydettiin afrikkalaisia kalloja

Siirtomaavalta Saksa anasti tuhansia kalloja afrikkalaisilta alueiltaan. Nyt jälkeläiset haluavat jäänteet takaisin ja pakottavat saksalaiset kohtaamaan menneisyyden väärinkäytökset.

Charitén yliopistollinen sairaala Berliinissä on yksi Euroopan parhaista.

Sairaalan työntekijöitä on palkittu usein Nobelilla, ja se on tunnettu nimekkäistä potilaistaan, joihin kuului myös entinen liittokansleri Angela Merkel.

Sairaalalla on kuitenkin synkkä salaisuus. Sen varastohuoneissa säilytettiin vuosikausia noin 7 700 ihmiskalloa, jotka oli varastettu Saksan Afrikan siirtomaista.

Nyt kallot ovat päässeet julkisuuteen. Saksan historian verinen luku odottaa tilintekoa.

Kallot ovat peräisin Saksan Itä-Afrikasta. Se oli vuosina 1891–1918 siirtomaa, johon kuuluivat nykyiset Tansania, Burundi, Ruanda ja Mosambik.

Ihmisjäännökset oli oletettavasti varastettu hautapaikoilta ja tuotu Saksaan, jossa kallojen mittaaminen oli osa silloista rotututkimusta.

Sukulaisia löytyi DNA:n avulla

Vuonna 2011 kallot siirrettiin Berliinin valtionmuseo SPK:hon. Siitä lähtien tutkijat ovat pyrkineet tunnistamaan uhrit DNA-tutkimuksilla.

Tähän mennessä on nimetty kahdeksan vainajaa.

Mangi-Meli, Sindato Kiwelu, Saksan Itä-Afrikka

Saksalaiset teloittivat päälliköt Mangi Melin (keskellä) ja Sindato Kiwelun (oikealla) vuonna 1900. Nyt Kiwelun lapsenlapset voivat vihdoin haudata isoisänsä.

© Deutsche-Fotothek

Heidän joukossaan on Sindato Kiutesha Kiwelu, Chaga-kansan päällikön Mangi Melin neuvonantaja nykyisen Tansanian alueella. Saksalaiset hirttivät nämä kaksi miestä ja 17 muuta toinen maaliskuuta 1900 epäiltynä kapinan suunnittelusta.

Tutkijat tunnistivat elossa olevien tansanialaisten DNA:n avulla Kiwelun pojanpojan Zablon Ndesamburo Kiwelun, joka saa nyt haudata isoisänsä.

Jäänteiden palautus on riemukas voitto sukulaisille, jotka ovat vuosikymmeniä yrittäneet saada Saksan viranomaisia keskustelemaan asiasta.

Saksalaisten raa'an käytöksen vuoksi Saksan presidentti Frank-Walter Steinmeier on pyytänyt virallisesti anteeksi tansanialaisilta.

"Pyydän anteeksi sitä, mitä saksalaiset tekivät esi-isillenne", sanoi presidentti äskettäisellä vierailullaan Tansaniassa.

Päällikkö Mangi Melin 95-vuotias pojanpoika Isaria Anael Meli toivoo, että jonain päivänä hänkin saisi haudata isoisänsä, jota ei ole vielä tunnistettu.

"Haluan nähdä isoisäni ennen kuolemaani", hän kertoi BBC:lle.