Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Saksa pyysi anteeksi kansanmurhaa

Vuosina 1904–1908 tapahtuneen kansanmurhan uhrien jälkeläiset vaativat muutakin kuin anteeksipyyntöä ja näennäiskorvauksia.

Public domain

Jopa 80 000 afrikkalaista menetti henkensä kansanmurhassa Namibiassa 1900-luvun alussa, ja Saksan hallitus on myöntänyt maan syyllisyyden heidän kuolemaansa. Kansanmurha tapahtui vuosina 1904–1908 tuolloisessa Saksan Lounais-Afrikassa.

”Haluamme nyt virallisesti myöntää nuo tapahtumat siksi, miltä ne nykypäivän perspektiivistä näyttävät: kansanmurhaksi”, Saksan ulkoministeri Heiko Maas sanoi.

Kansanmurha alkoi, kun hererokansa nousi kapinaan saksalaisten siirtomaavaltaa vastaan. Saksan joukot kukistivat kapina-armeijan ja ajoivat soturit sekä heimon naiset ja lapset Omaheken autiomaahan, missä suuri osa kuoli janoon ja nälkään.

Saksalaiset lähettivät kuolleiden heimosoturien luita ja kalloja Saksaan, jossa niitä käytettiin valkoisen rodun ylemmyyden osoittamiseksi tehdyissä tutkimuksissa.

Namibian kartta

Omaheken autiomaa sijaitsee nykyisen Namibian itäosassa. Siellä tuhannet hererot nääntyivät janoon.

© Shutterstock, Public domain

Päälliköille pelkkä anteeksipyyntö ei riitä

Ministerin virallisen anteeksipyynnön lisäksi Saksa on luvannut maksaa taloudellista apua 1,1 miljardia euroa kansanmurhan uhrien jälkeläisten yhteisöille muun muassa jälleenrakennus- ja kehityshankkeisiin.

Kansanmurhan kohteeksi joutuneen hererokansan johtajat eivät kuitenkaan pidä summaa riittävänä. He uhkaavat viedä Saksan oikeuteen ja vaativat siltä jopa sadan miljardin euron korvauksia.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota