Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Paljonko espanjalaiset veivät hopeaa Uudesta maailmasta?

Valloittaessaan asteekkien valtakunnan espanjalaiset pääsivät käsiksi valtaviin rikkauksiin, ja erityisesti hopeaa laivattiin tonneittain Etelä-Amerikasta kaikkialle maailmaan.

Look and Learn/Bridgeman Images

Vuonna 1521 espanjalaissotilaat valloittivat asteekkien pääkaupungin Tenochtitlánin Meksikossa. Espanjalaiset saivat näin jalansijaa Uudessa maailmassa ja pääsivät käsiksi sen luonnonrikkauksiin, muun muassa valtaviin hopeavarantoihin.

Espanjalaiset perustivat esimerkiksi Boliviaan ja Meksikoon hopeakaivoksia, jotka tuottivat myöhemmin 80 prosenttia kaikesta maailman hopeasta.

Minne hopeaa kuljetettiin:

Alueelta viedyn hopean määrää on kuitenkin vaikea arvioida. Ajan asiakirjat eivät ole aina luotettavia, ja joidenkin tutkijoiden mukaan jopa puolet hopeasta salakuljetettiin Eurooppaan ohi kirjanpidon.

Yhdysvaltalainen historioitsija Timothy Walton arvioi, että espanjalaiset tuottivat 1500–1800-luvuilla hopeaa neljän miljardin peson arvosta. Tämä vastaa sataatuhatta tonnia hopeaa, jonka nykyarvo olisi 470 miljardia euroa.

Tästä neljän miljardin arvoisesta tuotannosta hopeaa jäi Espanjan Etelä-Amerikan siirtokuntiin 850 miljoonan peson arvosta, kun taas Eurooppaan hopeaa laivattiin 2,5 miljardin peson ja Espanjan siirtokuntaan Filippiinien Manilaan 650 miljoonan peson arvosta.

Siellä hopealla ostettiin muun muassa kiinalaista silkkiä, joka lähetettiin Eurooppaan.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota