Library of Congress

Mitä kaikkea Kolumbus vei Amerikkaan?

Atlanttia ylittäessään Kolumbus miehistöineen oletti, että heidän kallisarvoisin lastinsa oli kirje Espanjan kuningasparilta, mutta perillä lasihelmet osoittautuivat arvokkaammiksi.

Kristoffer Kolumbus purjehti Uuteen maailmaan neljä kertaa vuosina 1492–1502.

Alun perin hän etsi merireittiä Aasian tuottoisille mauste- ja silkkimarkkinoille mutta löysikin uuden mantereen – Amerikan.

Ensimmäisellä matkallaan Kolumbuksella oli mukanaan asioita, jotka olisivat voineet edistää kaupankäyntiä aasialaisten kanssa – kuten virallinen kirje espanjan kuningasparilta Ferdinand II:lta ja Isabellalta.

Kirjeestä ei kuitenkaan ollut iloa, kun Kolumbus päätyikin Aasian sijasta Bahamalle.

© Shutterstock

Saaren alkuasukkaat eivät olleet koskaan nähneet lasia tai tunteneet raudan käyttöä, ja Kolumbus ostikin heiltä lasihelmillä, soljilla, tiu’uilla ja muilla helyillä ylellisyystuotteita, kuten kultaa ja mausteita.

Kolumbus kirjoitti päiväkirjaansa: ”Annoimme heille paljon kaikenlaista halpaa rihkamaa, ja oli uskomatonta nähdä, miten paljon iloa se heille tuotti ja kuinka ystävällisiä he meille sen vuoksi olivat.”

Seuraavilla matkoillaan Kolumbus vei mukanaan muun muassa karjaa ja kasviksia helpottamaan eurooppalaisten uudisasukkaiden elämää uusissa Amerikan siirtokunnissa.