Saksa hankki alueita Afrikassa sotilasvoimin sekä liittoutumalla paikallisten kanssa.

Miksi Saksa valtasi siirtomaita vasta 1800-luvun lopulla?

Saksa perusti ensimmäiset siirtokunnat vasta vuonna 1884, vaikka Euroopan suurvallat Espanja, Portugali ja Englanti olivat hankkineet siirtomaita jo 1500-luvulla. Mikä siihen oli syynä?

keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Espanja, Portugali ja Englanti valtasivat jo 1500-luvulla siirtomaita ympäri maailmaa. Miksi suurvalta Saksa viivyt­teli vuoteen 1884 asti?

Bismarck pelkäsi Ranskaa

Saksasta tuli suurvalta vasta vuonna 1871. Siihen asti Keski-Euroopan saksankielinen väestö oli ollut jakautuneena lukuisiin itsenäisiin kuningaskuntiin, ja vasta valtakunnankansleri Otto von Bismarckin aikana Saksa yhdistyi ja kehittyi vahvaksi keisarikunnaksi, joka voisi hankkia myös siirtomaita. Aluksi Bismarck kuitenkin torjui siirtomaasuunnitelmat. Hän ei halunnut suututtaa Ranskaa haastamalla sen asemaa Afrikassa, sillä se olisi voinut johtaa Saksalle tuhoisaan kahden rintaman sotaan Ranskan ja sen liittolaisen Venäjän kanssa.

Vuonna 1884 Bismarck antoi lopulta periksi poliittiselle painostukselle ja salli saksalaisten siirtokuntien perustamisen. Tuohon aikaan kymmenettuhannet saksa­laiset lähtivät etsimään onneaan Amerikasta, ja kolonialismin kannattajien mukaan maastamuuton aiheuttamat haitat, kuten tulojen menetyksen, voisi estää ohjaamalla siirtolaiset Saksan siirtomaihin.

Afrikka tarjosi Saksalle paikan auringossa

Vuonna 1884 Saksa otti haltuunsa osan Namibian rannikkoa, minkä jälkeen se laajensi siirtomaa-alueitaan 30 vuoden ajan. Se menetti kaikki siirtomaansa ensim­mäisen maailmansodan jälkimainingeissa.

  • Kamerun: Saksa teki vuonna 1884 sopimuksia paikallisten afrikkalaisheimojen kanssa ja julisti Kamerunin suojelukseensa.

  • Saksan Itä-Afrikka: Nykyiset Ruanda, Burundi ja Tansania kuuluivat Saksalle vuodesta 1885. Alue oli kaksi kertaa niin iso kuin Saksa.
  • Togo: Saksa alkoi laajentaa valtaansa rannikolta sisämaahan, ja vuonna 1905 koko maasta tuli Saksan siirtomaa.
  • Saksan Lounais-Afrikka: Saksan ensimmäinen siirtokunta perustettiin nykyisen Namibian rannikolle elokuussa 1884.

Ehkä sinua kiinnostaa...