Shutterstock
Sort barn og soldat ved hytte

Miksi Ranska halusi Nigerin siirtomaakseen?

Siirtomaita havitelleet ranskalaiset kiinnittivät 1800-luvun lopulla huomionsa Nigeriin. Afrikkalaisessa maassa ei ollut arvokkaita raaka-aineita, mutta sen sijainti maanosan kartalla oli ihanteellinen.

Miten meidän pitäisi jakaa Afrikka keskenämme? Tämä kysymys oli kaikkien huulilla, kun Euroopan siirtomaavallat kokoontuivat Berliinin konferenssiin 15. marraskuuta 1884.

Eurooppalaiset olivat siihen saakka rakentaneet Afrikan rannikoille lähinnä kauppa-asemia käydäkseen kauppaa alkuasukkaiden kanssa, mutta nyt siirtomaavaltojen huomio kiinnittyi Afrikan sisäosien huimiin rikkauksiin.

Berliinin konferenssiin osallistunut Ranska palasi sieltä mukanaan llupaus merkittävistä omistuksista valtavalla mantereella..

Ranskan mahdollisiin uusiin siirtomaihin kuului Niger, ja muutama vuosi konferenssin jälkeen ranskalaiset lähettivät useita retkikuntia Afrikkaan vaatimaan aluetta hallintaansa.

Retkikuntia ”leimasivat julmuudet", ja ne olivat "pahamaineisia" ryöstelyn sekä siviilien raiskausten ja tappamisen takia, kun ranskalaiset alistivat Nigeriä.

Vuonna 1922 maasta tuli virallisesti siirtomaa osana Ranskan Länsi-Afrikkaa.

Nigerin sijainti oli täydellinen

Raaka-aineiden etsiminen Ranskan kasvavalle teollisuudelle oli oleellinen sysäys maan siirtomaapyrkimysten taustalla.

Ranskalaisten epäonneksi Nigerissä ei ollut paljon luonnonvaroja, mutta siellä oli runsaasti maapähkinöitä. Myöhemmin todettiin, että siellä on myös runsaasti uraania.

Nigerin raaka-aineiden puutteen korvasi siirtomaan strateginen merkitys. Maa tarjosi pääsyn yhdelle Afrikan suurimmista joista, Niger-joelle, ja se takasi ranskalaisille määräysvallan eräälle Länsi-Afrikan tärkeimmistä kuljetusreiteistä.

Lisäksi Nigerin maantieteellisen sijainnin ansiosta ranskalaiset pystyivät valvomaan Saharan ylittäviä kauppareittejä, mikä esti muita eurooppalaisia siirtomaavaltoja saamasta jalansijaa alueella.

Niger itsenäistyi lopulta vuonna 1960, mutta maa on sen jälkeen kärsinyt köyhyydestä, kuivuudesta ja sisällissodista.

Itsenäistyminen oli lähtölaukaus kaaokselle

Vuosikymmeniä Ranskan vallan alla ollut Niger itsenäistyi lopulta vuonna 1960. Tämän historiallisen virstanpylvään piti olla alku kehityksen ja vaurauden aikakaudelle, mutta sen sijaan Nigeristä tuli yksi maailman köyhimmistä ja heikoimmin kehittyneistä maista.