Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Miksi Guantánamo kuuluu Yhdysvalloille?

Yhdysvallat vuokraa Kuubalta Guantánamonlahden aluetta, jota käytetään nykyisin vankileirinä. Yhdysvallat lähettää joka vuosi Kuuballe vuokrasekin, joka sen mukaan oikeuttaa Yhdysvallat hallitsemaan aluetta.

The Protected Art Archive/Imageselect

Yhdysvaltojen laivastotukikohta Guantánamonlahdella Kuubassa on jäänne Espanjan ja Yhdysvaltojen sodasta vuonna 1898, jonka seurauksena Yhdysvallat sai hallintaansa Kuuban ja muita Espanjan siirtomaita.

Vastineeksi joukkojensa vetämisestä itsenäistyvästä Kuubasta Yhdysvallat vaati, että se saisi vuokrata 116 neliökilometrin alueen Guantánamonlahdelta.

Kuuba myöntyi lopulta vuonna 1901, ja niin Yhdysvallat sai alueen hallintaansa.

Sopimuksessa ei ollut päättymisaikaa.

Guantánamon laivastotukikohdan vankilassa on yhä noin 40 erityisvankia.

© AF Archive/Imageselect

Yhdysvallat on joka vuosi lähettänyt Kuubaan vuokrasekin.

Sekki on kuitenkin lunastettu vain kerran Kuuban vallankumouksen jälkeen vuonna 1959, ja se oli Kuuban entisen presidentin Fidel Castron mukaan inhimillinen erehdys.

Kuuba on useasti pyrkinyt mitätöimään vuoden 1901 sopimuksen pätemättömänä, koska se tehtiin painostuksen alaisena, mutta Yhdysvallat sanoo, että vastaanttamalla sekin Kuuba on tunnustanut Yhdysvaltojen oikeuden alueeseen.

Yhdysvallat on vuodesta 2002 alkaen käyttänyt Guantánamon laivastotukikohtaa vankileirinä sotavangeilleen Afganistanista.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota