The Protected Art Archive/Imageselect

Miksi Guantánamo kuuluu Yhdysvalloille?

Yhdysvallat vuokraa Kuubalta Guantánamonlahden aluetta, jota käytetään nykyisin vankileirinä. Yhdysvallat lähettää joka vuosi Kuuballe vuokrasekin, joka sen mukaan oikeuttaa Yhdysvallat hallitsemaan aluetta.

Yhdysvaltojen laivastotukikohta Guantánamonlahdella Kuubassa on jäänne Espanjan ja Yhdysvaltojen sodasta vuonna 1898, jonka seurauksena Yhdysvallat sai hallintaansa Kuuban ja muita Espanjan siirtomaita.

Vastineeksi joukkojensa vetämisestä itsenäistyvästä Kuubasta Yhdysvallat vaati, että se saisi vuokrata 116 neliökilometrin alueen Guantánamonlahdelta.

Kuuba myöntyi lopulta vuonna 1901, ja niin Yhdysvallat sai alueen hallintaansa.

Sopimuksessa ei ollut päättymisaikaa.

Guantánamon laivastotukikohdan vankilassa on yhä noin 40 erityisvankia.

© AF Archive/Imageselect

Yhdysvallat on joka vuosi lähettänyt Kuubaan vuokrasekin.

Sekki on kuitenkin lunastettu vain kerran Kuuban vallankumouksen jälkeen vuonna 1959, ja se oli Kuuban entisen presidentin Fidel Castron mukaan inhimillinen erehdys.

Kuuba on useasti pyrkinyt mitätöimään vuoden 1901 sopimuksen pätemättömänä, koska se tehtiin painostuksen alaisena, mutta Yhdysvallat sanoo, että vastaanttamalla sekin Kuuba on tunnustanut Yhdysvaltojen oikeuden alueeseen.

Yhdysvallat on vuodesta 2002 alkaen käyttänyt Guantánamon laivastotukikohtaa vankileirinä sotavangeilleen Afganistanista.