Ultraviolettivalolla kartassa näkyi paperinpalalla peitetty linnakke.

Kartta voi ratkaista kadonneiden siirtolaisten kohtalon

116 uudisasukasta asettui Roanokeen vuonna 1587. Vuonna 1590 he olivat kadonneet.

tiistai 4. syyskuuta 2012

Englanti­lainen John White purjehti vuonna 1587 Roanoken ­saarelle Pohjois-Carolinaan ja perusti sinne siirtokunnan. Sitten hän palasi Englantiin hakemaan ruokaa ja varus­teita. Englannin ja Espanjan välisen sodan vuoksi hän ­pääsi palaamaan Amerikkaan vasta vuonna 1590, ja kun hän saapui Roanokeen, siirtokunta oli autio. Kadonneiden siirtolaisten kohtalo on askarruttanut tutkijoita siitä lähtien.

Linnake oli piilotettu

British Museumin tutkijat analysoivat hiljattain Roa­no­kea esittävää karttaa, jonka White oli piirtänyt kaksi vuotta ­ennen siirtokunnan perustamista. Heitä kiinnosti erityisesti karttaan liimattu paperin­pala, jonka havaittiin peittävän alleen linnakkeen ääri­viivat. Piilotettu linnake ei näy paljaalla silmällä vaan ainastaan ultraviolettivalolla, minkä vuoksi sitä ei ole aikaisemmin huomattu.

Linnake sijaitsi nykyisen Bertie Countyn alueella Roa­nokesta länteen. Tutkijoiden ­mukaan uudisasukkaat olivat kenties aikoneet rakentaa paikalle linnakkeen ja lähtivät sinne, kun Whitea ei alkanut kuulua. Aluetta aiotaan nyt ­tutkia tarkemmin.

Ehkä sinua kiinnostaa...