Arkeologit ovat tutkineet 258 luurankoa inkojen hautapaikalta.

Espanjalaisten julmuus julki

Inkojen hautausmaalta Perusta löydetyt luurangot kertovat 1500-luvun espanjalaisvalloittajien julmuudesta.

Tutkijat ovat ensimmäistä kertaa löytäneet fyysisiä todisteita espanjalaisten konkistadorien verisestä vallankäytöstä 1500-luvun Perussa. Yhdysvaltalais-perulainen tutkijaryhmä on tutkinut 258 luurankoa kahdelta inkojen hautausmaalta läheltä Perun pääkaupunkia Limaa.

”Emme ole koskaan aiemmin nähneet vastaavantyyppisiä vammoja. Monet näistä ihmisistä ovat kokeneet julman ja tuskallisen kuoleman”, kertoo antropologi Melissa Murphy yhdysvaltalaisesta Wyomingin yliopistosta.

Monien luurankojen kalloista on löydetty luodinreikiä, kun taas osassa oli erilaisten lyömäaseiden, kuten piikkinuijan eli niin sanotun aamutähden jälkiä. Tutkijoiden mukaan aamutähdet ovat kuuluneet mahdollisesti espanjalaisten kanssa liittoutuneille intiaaniheimoille. Osassa luurangoista on merkkejä siitä, että niitä on pistetty tai lyöty terävällä aseella useasti.

Ruumiit oli surmattu raa'asti ampumalla tai erilaisilla lyömäaseilla.

”Se, joka on surmannut nämä ihmiset, on selvästi myös halunnut herättää pelkoa eloonjääneissä”, arvelee arkeologi Steven Wernke yhdysvaltalaisesta Vanderbiltin yliopistosta.

Hautausmaat kaivettiin esiin jo vuonna 2007, mutta kaikki löydetyt luurangot on saatu tutkittua vasta nyt. Tutkijoiden mukaan ainakin toinen kalmistoista on luultavasti peräisin vuodelta 1536, jolloin espanjalaiset kukistivat alueella suuren inkakapinan.

Ehkä sinua kiinnostaa...