Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Brittiläinen imperiumi: Siirtomaavallan suuruus ja loppu

Maailman suurimman siirtomaavallan tarina päättyi, kun Brittiläisen imperiumin siirtomaa-alueet vähitellen irtautuivat emämaasta.

Wikipedia

Brittiläinen imperiumi oli ­maailmanhistorian suurin siirtomaavalta, jolla oli alueita maapallon kaikissa maanosissa. Suurimmillaan se ­oli vuonna 1921.

Imperiumiin kuuluivat kaikki brittien sotilaallisesti valloit­tamat alueet sekä muut siirtomaat, mandaattialueet, dominiot ja protektoraatit. ­Britannian hallitsema jätti­mäinen imperiumi kattoi suurimmillaan noin neljäsosan ihmiskunnasta.

Viimeinen siirtomaa-alue oli Kiinassa

Laajentuminen alkoi Englannin valloitettua Walesin 1500-luvulla ja päättyi ensimmäisen maailmansodan jälkeisinä vuosina. Siirtomaat alkoivat itsenäistyä pääosin toisen maailmansodan jälkeisinä vuosikymmeninä.

Britannia luopui viimeisestä siirtomaastaan vuonna 1997, kun se luovutti Hongkongin Kiinalle ja Hong­kongista tuli Kiinan erityishallintoalue.

Sanonta ”aurinko ei koskaan laske Brittiläisen imperiumin ylle” viittasi siihen, että imperiumi ulottui maailman ympäri.

© John Michael Wright, Culture Club/Getty Images

Lue myös:

Siirtomaat

Miksi Kypros jaettiin kahtia?

1 minuuttia
Siirtomaat

Mitkä Afrikan maat eivät joutuneet siirtomaiksi?

1 minuuttia
Siirtomaat

Kristityt lähetyssaarnaajat kielsivät hulatanssin Havaijilla

5 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota