Britit taistelivat vuonna 1824 itäafrikkalaista Ašantin valtiota vastaan ja liittivät sen myöhemmin hallinnoimaansa Kultarannikkoon.

© Wikipedia

Brittiläinen imperiumi: Siirtomaavallan suuruus ja loppu

Maailman suurimman siirtomaavallan tarina päättyi, kun Brittiläisen imperiumin siirtomaa-alueet vähitellen irtautuivat emämaasta.

maanantai 11. syyskuuta 2017 teksti Pernille Mogensen

Brittiläinen imperiumi oli ­maailmanhistorian suurin siirtomaavalta, jolla oli alueita maapallon kaikissa maanosissa. Suurimmillaan se ­oli vuonna 1921.

Imperiumiin kuuluivat kaikki brittien sotilaallisesti valloit­tamat alueet sekä muut siirtomaat, mandaattialueet, dominiot ja protektoraatit. ­Britannian hallitsema jätti­mäinen imperiumi kattoi suurimmillaan noin neljäsosan ihmiskunnasta.

Viimeinen siirtomaa-alue oli Kiinassa

Laajentuminen alkoi Englannin valloitettua Walesin 1500-luvulla ja päättyi ensimmäisen maailmansodan jälkeisinä vuosina. Siirtomaat alkoivat itsenäistyä pääosin toisen maailmansodan jälkeisinä vuosikymmeninä.

Britannia luopui viimeisestä siirtomaastaan vuonna 1997, kun se luovutti Hongkongin Kiinalle ja Hong­kongista tuli Kiinan erityishallintoalue.

Sanonta ”aurinko ei koskaan laske Brittiläisen imperiumin ylle” viittasi siihen, että imperiumi ulottui maailman ympäri.

© John Michael Wright, Culture Club/Getty Images

Etkö vielä ole tilaaja? Näin saat lehden

  • Osta lehtipisteestä 9,95 eurolla.
  • Tilaa lehti. Esimerkiksi 3 numeroa hintaan 4,90 euroa.

Ehkä sinua kiinnostaa...