Jelle Vermeersch

Belgia pyysi Kongolta anteeksi – hampaalla

Kongo itsenäistyi vuonna 1960, mutta Belgian tuhoisat toimet maassa jatkuivat. Nyt Belgian kuningas on pyytänyt anteeksi.

Belgian kuningas Philippe matkusti hiljattain Kongoon, ja vierailullaan hän pahoitteli niitä rikoksia, joita kongolaisiin kohdistettiin Kongon ollessa Belgian siirtomaa vuosina 1885–1960. Kuningas kuvaili aikakauden olleen ”diskriminaation ja rasismin täyttämä.”

Belgian julma siirtomaahallinto vaati noin 10 miljoonan kongolaisen hengen.

Vielä Kongon itsenäistyttyäkin Belgia osallistui julmuuksiin entisessä siirtomaassaan. Belgialaiset joukot tukivat epävirallisesti Kongosta irtautunutta Katangaa, jossa oli runsaasti belgialaisten havittelemia luonnonvaroja.

35-vuotias Patrice Lumumba ehti olla Kongon pääministeri alle vuoden.

© Harry Pot / Anefo

Murhaajat hävittivät pääministerin ruumiin

Vuonna 1961 Katangan kapinalliset murhasivat Kongon ensimmäisen vaaleilla valitun pääministerin Patrice Lumumban raa’asti belgialaisten palkkasotilaiden avustuksella.

Pääministerin ruumis liuotettiin happoon, mutta murhaajat ottivat muistoksi hänen hampaitaan. Yksi niistä, kultainen hammas, palautettiin nyt Lumumban perheelle Kongoon.

”En voi väittää tämän olevan iloinen asia, mutta myönteistä on se, että voimme nyt haudata rakkaamme”, Lumumban poika Roland kommentoi.

”Hänen sielunsa saa nyt levätä rauhassa, ja se on meille tärkeää.”

Kaksi Lumumban murhaajista on edelleen elossa, ja on mahdollista, että he joutuvat vielä sotatuomioistuimen eteen.