Hämmästyttävä löytö todistaa, että mayakulttuuri levisi Eurooppaan melkein 800 vuotta ennen kuin eurooppalaiset löysivät Amerikan.

Aprillia: Intiaanit löysivät Euroopan

Arkeologit ovat löytäneet jälkiä intiaaniasutuksesta Espanjan luoteisosista. Näyttää siltä, että intiaanit saapuivat Eurooppaan noin vuonna 700, joten he siis löysivät Euroopan, ennen kuin eurooppalaiset ehtivät löytää Amerikan. Nyt näiden mayaintiaanien jälkeläiset ovat vaatimassa itselleen maa-alueita Espanjasta.

Aprillia, aprillia! Jutulla ei ole todellisuuspohjaa, mutta jätimme sen silti sivustoon muistoksi.

-----------------------

Historia pitää ilmeisesti kirjoittaa uudelleen, sillä arkeologit ovat löytäneet intiaaniasutusta Luoteis-Espanjasta läheltä galicialaista Arteixon kaupunkia.

Tutkijat etsivät alun alkaen Espanjan sisällissodan aikaista joukkohautaa. Ryhmän johtaja, arkeologi Pedro Esteban, sanoo yllättyneensä melkoisesti, kun maasta löytyi nuolenpäitä, luurankoja ja kanootin kappaleita.

800 vuotta ennen Kolumbusta

”Havaitsin oitis, että useisiin esineisiin oli kaiverrettu intiaanien kirjoitusmerkkejä, joten olin varma, että kyse oli huijauksesta. Pian kuitenkin jouduin muuttamaan käsitystäni", kertoo Esteban Galician ylipistosta ranskalaiselle AFP-uutistoimistolle.

Luurankojen dna-analyysi suoritettiin Max Planck -instituutissa. Siinä paljastui, että vainajien kromosomit muistuttavat mayojen perimää. Mayat hallitsivat suuria alueita nykyisessä Meksikossa. Heidän kulttuurinsa kukoistuskausi oli vuosina 200–900.

Nuolenpäiden hiili-14-analyysi osoitti lisäksi, että mayaintiaanit ovat eläneet Espanjassa noin vuonna 700 eli 300 vuotta ennen sitä, kun viikingit kävivät Viinimaassa ja melkein 800 vuotta ennen kuin Kolumbus saapui Amerikkaan.

Mayat vaativat maa-alueita Galiciasta

Löydön innoittamana The Maya Association (MA) on esittänyt vaateita mayojen jälkeläisten puolesta. Järjestö vaatii mayojen jälkeläisille oikeutta maa-alueisiin Galiciassa.

Esitämme pian oikeutetun vaatimuksemme Espanjan hallitukselle. Eurooppalaiset valloittivat aikoinaan meidän maamme. Nyt me otamme osamme Euroopasta", sanoo mayojen jälkeläinen ja MA-järjestön presidentti Popol Vuh varsin kiivassanaisessa lehdistötietotteessaan.

Espanjalaiset kiistävät vaatimuksen.

Minusta mayojen vaatimus on naurettava. Sen täytyy olla uutisankka." toteaa Espanjan pääministeri José Zapatero, joka ei aio tehdä asialle sen enempää.

Napoleonin suonissa virtasi intiaaniveri

Muinaisen intiaaniasutuksen jälkien lisäksi Espanjassa on tehty muitakin kiinnostavia löytöjä. Dna-analyyseissä on nimittäin käynyt ilmi, että mayat risteytyivät eurooppalaisten kanssa. Niinpä monien tunnettujen henkilöiden suonissa virtaa mayjojen verta. Yksi heistä on Napoleon, joka ensin valloitti suuria alueita Euroopasta ja menetti ne kaikki 1800-luvun alussa.

Napoleonilla oli tapana polttaa piippua, kun hän oli voittanut jonkin taistelun. Pariisin Saint Germainen yliopiston historioitsijat toteavat, että Napoleonin piipunpoltto juontuu hänen esi-isiensä mayojen tavasta polttaa rauhanpiippua voittoisan taistelun jälkeen.

Ehkä sinua kiinnostaa...