Lawrence Berkeley, National Image Library

Salaliittoteoria: Salaseurat hallitsevat maailmaa

Villeimpien salaliittoteorioiden mukaan maailmaa hallitsevat salaiset organisaatiot, joiden olemassaolosta tavallisilla ihmisillä ei ole aavistustakaan ja joiden jäsenet ovat jostain syystä yleensä aina miehiä.

Hitleristä tuli liian omavaltainen

Teoria: Natsit halusivat perustaa Yhdys­valtoihin ”4. valtakunnan” pääs­täkseen hallitsemaan maailmaa.

Jotkut uskovat, että yhdysvaltalaiset pohatat seurasivat pettyneenä natsi-­Saksan romah­dusta huhti­kuussa 1945. He olivat nostaneet Hitlerin valtaan 12 vuotta aikaisemmin päästäkseen hallitsemaan koko maailmaa.

Hitleristä oli kuitenkin ­tullut liian omavaltainen, ja niinpä pohatat hylkäsivät Saksan ja siirtyivät liittoutuneiden puolelle.

Rahamiehet eivät kuitenkaan luopuneet maail­man­­val­loitus­haaveistaan. Pommien moukaroidessa Berliiniä he veivät Hitlerin ja muun ylimmän natsi­johdon turvaan Saksasta aikeenaan perustaa ­Yhdysvaltoihin fasis­tinen ”neljäs valtakunta”.

Todisteeksi tästä on esitetty todisteeksi muun muassa se, että niin moni johtava saksalainen tiedemies, kuten raketti-­insinööri Wernher von Braun, ­muutti sodan jälkeen Yhdysvaltoihin.

Wernher von Braun kehitti raketteja sekä natsi-Saksalle että Yhdysvalloille.

© Getty Images

Satanistilahko perusti Yhdysvallat

Teoria: Vapaamuurarit perustivat ­Yhdysvallat voidakseen hallita kaikkia maailman kansoja.

Ei tiedetä tarkkaan, missä ja milloin vapaa­muurari­liike syntyi. Monet historioitsijat ovat kuitenkin ajoittaneet järjestön synnyn keskiajalle. Tuolloin taitavimmat muurarit veistivät irtonaisiin eli ”vapaisiin” kivilohkarei­siin kauniita koristekuvioita, ja heitä alettiin kutsua vapaamuurareiksi.

Vapaamuurareihin liittyy paljon mystiikkaa. Uudet jäsenet joutuvat esimerkiksi vannomaan, etteivät he koskaan paljasta järjestön salaisuuksia, ja vuoteen 1986 asti lavertelijoita uhkasi ”kurkun leikkaus, kielen repiminen ja hautaaminen karkeaan hiekkaan”.

Tiukat salassapitomääräykset ovat synnyttäneet järjestöstä lukuisia villejä teorioita. Jotkut pitävät vapaamuurareita saatanan­palvojien lahkona, jotkut taas uskovat heidän tavoittelevan uutta maailmanjärjestystä ja koko maailman valtiutta.

Suositun salaliittoteorian mukaan vapaa­muurareihin kuulunut George Washing­ton perusti Yhdysvallat juuri maailmanvaltiutta varten. ”Todisteeksi” on tarjottu muun muassa yhden dollarin seteleihin painettua latinankielistä lausetta novus ordo seclorum eli ­”uusi järjestys meidän aikanamme” ja kaikennäkevää silmää, joka on myös vapaamuu­rarien symboli.

Teoriaa vastaan puhuu kuitenkin se, että moni amerikka­lainen vapaamuurari vastusti maan itsenäistymistä Britanniasta.

Vapaamuurarien symboli, kaikennäkevä silmä, löytyy muun muassa Yhdysvaltojen dollarin setelistä.

© Corbis/All Over

Salainen järjestö haluaa hallita kaikkia

Teoria: Illuminati pyrkii kulissien takana korvaamaan kristityn maailman­järjestyksen ”järjen tyrannialla”.

Baijerilainen professori Adam Weishaupt perusti vuonna 1776 Illuminati-järjestön, joka korosti järjen merkitys­tä ja vastusti taika­uskoa, vallan väärin­käyttöä ja kirkon vaikutusvaltaa.

1700-luvun lopulla Illuminatin periaatteet olivat vaarallisia ja kumouksellisia, sillä lähes koko Eurooppaa hallitsivat kirkon tukemat yksinvaltiaat monarkit. Illuminati (”Valaistuneet”) sai nopeasti suuren joukon vaikutusvaltaisia vihol­lisia, ja vuonna 1787 Baijerin vaali­ruhtinas Karl Theodor kielsi järjestön.

Illuminati painui maan alle, mutta se ei suinkaan unohtunut. Jo pari vuotta järjestön kieltämisen jälkeen, vuonna 1789, Ranskassa puhkesi suuri vallankumous, jonka vaikutukset toivat mieleen Illuminatin tavoitteet: katolisen kirkon omaisuutta takavarikoitiin ja pappeja vainottiin, ja kuningasperheen jäseniä mestattiin giljotiinissa. Monet sen ajan konservatiivit uskoivatkin, että vallankumous oli itse asiassa maan alla toimivan Illuminatin aikaansaannosta.

Nykyään monet salaliittoteoreetikot uskovat, että Illuminati ohjailee salassa länsimaiden hallituksia ja pyrkii kohti maailmanvaltaa ja ”järjen tyranniaa”. Jotkut taas pitävät Illuminatia satanis­tien kulttina tai kommunistien salaliittona, joka pyrkii saattamaan ­vallalle uuden maailmanjärjestyksen.

Alkuperäisen Illuminatin tunnus oli roomalaisen mytologian viisauden symboli, pöllö. Salaliittoteorioiden mukaan eri yhteyksissä nykyäänkin käytetyt pöllötunnukset ­todistavat Illuminatin toimivan yhä.

Eri aloja edustavat päättäjät tapaavat aina heinäkuussa Kalifor­niassa Bohemian Groven leirikeskuksessa. Monien mielestä siellä oleva suuri pöllöpatsas todis­taa, että kyseessä on Illuminati.

© Library of Congress

Aasian mafia murhasi Bruce Leen

Teoria: Triadit hallitsevat Aasian elokuva-alaa ja tappavat niitä vastaan han­goittelevia julkisuuden henki­löitä.

Triadeiksi kutsutut rikollisjärjestöt hallit­sevat nykyään Aasian alamaailmaa. Ne syntyivät 1760-luvulla kapinaliikkeeksi, joka halusi nostaa Han-dynastian takaisin Kiinan ­valtaistuimelle, ja ne pitivät itseään 200-luvulla eläneen, Han-valtakuntaa puolus­taneen kenraali Guan Yun seuraajina.

Kun Kiinan viimeinen keisari vuonna 1911 syrjäytettiin, triadit menettivät tarkoituksensa. Ne alkoivat harjoittaa rikollista toimintaa, ja vähitellen niistä kehittyi aasia­lainen vastine Euroopassa ja Yhdysvalloissa toimivalle mafialle.

Salaliittoteorioiden mukaan triadit hallitsevat myös Aasian elokuva-alaa, ja niiden väitetään murhanneen näyttelijä ­Bruce Leen, koska tämä ei suostunut maksamaan niille suojelurahaa.

Opiskelijayhdistys päättää Yhdysvaltojen kohtalosta

Teoria: Skull and Bones ei ole viaton opiskelija­yhdistys, vaan se kouluttaa nuorista miehistä maailman valtiaita.

Joka vuosi 15 yhdysvaltalaisen Yalen yliopiston opiskelijaa vihitään jäseneksi Skull and Bones -nimiseen yhdistykseen. Kerrotaan, että jäseneksiotto­rituaalissa heitä piiskataan ja he joutuvat harras­tamaan mutapainia alasti.

Salaliittoteorioiden mukaan vuonna 1832 perustettu Skull and Bones ei ole mikään tavallinen opiskelijayhdistys, vaan sen jäsenet pyrkivät hallitsemaan koko maailmaa. Väitettä on perusteltu muun muassa sillä, että moni jäsen on edennyt korkeaan asemaan yhteiskunnassa.

Yhdistyksen ­perusti William Taft, josta tuli Yhdysval­to­jen 27. presidentti, ja ­George Bush ja George W. Bush ovat sen jäseniä.

Luultavasti jäsenten menestys ­perustuu kuitenkin pikemminkin yhdis­tyksessä luotuihin hyviin suhteisiin.

Skull and Bonesin kallotunnuksen alla oleva luku viittaa salaliittoteorioiden mukaan ”pedon lukuun” 666, joka saadaan tulok­seksi monimutkaisella laskukaavalla: 3 x 2 x 2 = 12 = 6 + 6 = 66. 66 + 600 = 666.

Skull and Bonesin tunnus ­viittaa puhujana tunnetun kreikkalaisen Demostheneen kuolemaan vuonna 322 eaa.

© Yale University Library

Poliitikot lietsovat sotia tarkoituksella

Teoria: Bilderberg pyrkii luomaan salaisen maailmanhallituksen ja orjuuttamaan kansat.

Puolalainen diplomaatti Józef Retinger perusti Bilderbergin toisen ­maailmansodan jälkeen foorumiksi, jossa maapallon taloudellinen ja poliittinen eliitti voisi keskustella ajankohtaisista kysymyksistä. ­

Vuodesta 1954 läh­tien ryhmän vuosittaisiin kokouksiin on osallistunut suuri joukko vaikutusvaltaisia päättäjiä, ja niissä on keskusteltu suljettujen ovien takana maail­man talouspoliittisesta tilanteesta.

Salaliittoteorioiden mukaan ­Bilderbergin jäsenten tavoitteena on luoda salainen maailmanhallitus lietsomalla sotia ja kriisejä eri puolilla maail­maa. Kun tavalliset ihmiset on saatu uskomaan, että maailmanloppu on käsillä, he ­hyväksyvät ­Bilderbergin jäsenet mukisematta pelastajik­seen ja hallitsijoikseen.

Tiedemiehet olivat paholaisen kätyreitä

Teoria: Ruusuristiläiset ovat tieteen­tekijöitä, jotka ovat liitossa paholaisen kanssa.

Vuonna 1614 julkaistiin nimettömän kirjoittajan manifesti, joka kertoi Rosenkreutz-nimisestä salaseurasta. Sen jäsenet olivat manifestin mukaan tiedemiehiä, jotka ­paransivat sairaita, keskustelivat filosofiasta ja matematiikasta ja olivat ­liitossa paholai­sen kanssa.

Järjestön olemassaolosta ei ole varmuut­ta. Manifesti sai kuitenkin kannattajia, ja nykyäänkin eri maissa toimii monia järjes­töjä, jotka väittävät olevansa ruusuristi­läisten seuraajia.

Suomessa toimivan Ruusu-Risti ry:n sivuston mukaan sen jäsenet ”etsivät totuuden ydintä, salaista jumalvii­sautta, mikä piilee kaikkien aikojen uskonnoissa, mytologioissa sekä filosofisissa ja tieteellisissä järjestelmissä”.