Yhdysvallat torjui toistuvasti Churchillin avunpyynnöt. Pitkään näytti siltä, että Britannia joutuisi taistelemaan yksin Hitleriä vastaan.

Winston Churchill: Yksin Hitleriä vastaan

Winston Churchill oli yli 60-vuotias ja hänen poliitikon uransa oli alamäessä, kun hän sai uuden haasteen: pelastaa maailma natsismilta. Lue teema-artikkeli Churchillista ja tutustu hänen elämäänsä sisäoppilaitoksesta sotaherraksi.

tiistai 28. toukokuuta 2013

Winston Churchill: Lapsuus ja nuoruus

Winston lähetettiin kahdeksanvuotiaana sisäoppilaitokseen. Hän yritti koko lapsuutensa saada etäisen isänsä Randolphin huomiota. Isä oli konservatiivipuolueen huippupoliitikkoja, ja Winston päätti lähteä myös politiikkaan. Helpoin tapa päästä parlamenttiin oli sotilasuran kautta, ja Winston palveli Intiassa, Etelä-Afrikassa ja Egyptissä. Hän osallistui sotatoimiin, ja samalla hän toimi kirjeenvaihtajana brittilehdille, mikä opetti hänet analysoimaan ja kirjoittamaan maailmanhistoriaa.

Toukokuu 1940: Dunkerquen kaaos

Toisen maailmansodan syttyessä Winston Churchill oli yli 60-vuotias, ja hänen uransa näytti olevan ohi. Kun Saksa hyökkäsi Alankomaihin, Belgiaan ja Ranskaan toukokuussa 1940, Britannia tarvitsi tinkimätöntä johtajaa, joka ei antanut Hitlerin etenemisen pelästyttää itseään. Muutamassa viikossa Churchill onnistui valamaan poliitikkoihin voitontahtoa, yhdistää kansan sotaponnisteluihin ja pelastaa yli 300 000 sotilasta Ranskasta Dunkerquen rannikkokaupungista, jonne brittijoukot olivat jääneet saarroksiin.

Cabinet War Rooms: Salainen turvapaikka

Valtiovarainministeriön kellarissa Lontoossa oli yksi sota-ajan varjelluimmista salaisuuksista: Churchillin päämaja, josta hän johti sotaa yhdessä armeijan päälliköiden ja poliitikkojen kanssa. Saksalaiset eivät tienneet bunkkerista, mikä oli brittien onni, sillä bunkkerin betonikatto ei olisi kestänyt siihen osunutta pommia. Kurkista Churchillin salaiseen piilopaikkaan.

Ratkaisun aika: Voitto oli tärkein

Winston Churchill johti brittejä sodan loppuun asti. Ylipainoinen, sikareja tuprutteleva ja samppanjaa kittaava valtiomies pursui energiaa ja uskoi vankkumatta Saksan tappioon. Sodan alkuaikoina hän oli yksin, sillä Neuvostoliitto oli solminut Saksan kanssa sopimuksen eikä Yhdysvallat halunnut missään tapauksessa sekaantua Euroopassa käytyyn sotaan.

Haluatko lukea lisää Churchillista? Lataa numeron 9/2013 teema-artikkeli.

Huom! Sinun pitää olla kirjautunut TK-Historia-lehden käyttäjäksi voidaksesi ladata artikkelin. Napsauta ”Lataa artikkeli” -painiketta. Jos et ole kirjautunut sivustoon, sinulle tarjotaan mahdollisuutta rekisteröityä käyttäjäksi. Se käy nopeasti eikä maksa mitään.

Arkisto: Toinen maailmansota

1. Mussolini halusi luoda imperiumin 2. 9. huhtikuuta 1940: Hitler halusi Norjan 3. Talvisota: Puolustussota 40 pakkasasteessa 4. Winston Churchill: Yksin Hitleriä vastaan 5. Natsivakoojat sieppasivat MI6:n agentteja 6. Hitler: Miltä tuhatvuotinen valtakunta olisi näyttänyt? 7. Norjan kohtalo: Churchill luovutti Norjan saksalaisille 8. Upottakaa Bismarck! 9. Video: Hyökkäys Kreetalle 10. Hitlerin sodan maksoivat juutalaiset 11. Tiger: Hitlerin supertankki 12. Japanin pahimmat sotarikokset 13. Britit pommittivat saksalaissiviilejä tahallaan 14. Top 10: Toisen maailmansodan hävittäjälentokoneet 15. Atlantin valli esti pääsyn Eurooppaan 16. Video: Operaatio Pedestal - Malta on pelastettava! 17. 10 toisen maailmansodan floppia 18. Reinhard Heydrich – Hitlerin uuras pyöveli 19. Mitä eroa oli Enigmalla ja SIGABAlla? 20. Tarawan taistelu 21. Kamikazelentäjien ensimmäiset tehtävät 22. Hitlerin saksalaiset vastustajat 23. Maihinnousu: Erikoiset ajopelit tekivät sotilaille tietä 24. Galleria: Liittoutuneiden tappio Arnhemissa 25. Natsien ryöstämien aarteiden jäljillä 26. V1 terrorisoi Lontoota 27. Uusi D-day-sarja 28. Montako sotilasta kaatui toisessa maailmansodassa? 29. Lataa artikkeli: Päämäärä - Japani 30. Yhdysvaltojen viimeinen kohde: Japani 31. Sotarikolliset: 9 000 natsia pakeni Etelä-Amerikkaan 32. Nürnbergin oikeudenkäynti: Göring viihtyi parrasvaloissa 33. Britit kiduttivat saksalaisia sotavankeja 34. Miten puolalaissotilaat pakenivat Puolasta? 35. Hitlerin häivehävittäjän piti voittaa sota 36. Käytä hiirtä: Spitfire 37. Miten pitkään Hiroshimassa oli säteilyä? 38. Laskuvarjojoukot lähtivät ensimmäisinä 39. Yhdysvaltalaiset vaikenivat joukkomurhan tekijöistä 40. Englannin kansallisruoka 41. Miksi liittoutuneet voittivat akselivallat?

Ehkä sinua kiinnostaa...