Alamy/Imageselect

Salaliittoteoria: Kuka murhasi John F. Kennedyn?

Oliko presidentti John F. Kennedyn murhan takana varapresidentti, kuubalaispakolaiset tai Neuvostoliitto? Oliko ampuja todellisuudessa joku muu kuin Lee Harvey Oswald? HISTORIA tarkastelee yhtätoista teoriaa siitä, mitä Dallasissa oikein tapahtui 22. marraskuuta 1963.

Reittiä muutettiin viime hetkellä

Teoria: Murhan suunnittelijat muuttivat Kennedyn saattueen reittiä tämän Dallasin-vierailua edeltävänä päivänä, jotta Lee Harvey Oswald saisi presidentin paremmin tähtäimeensä.

Totuus: Teoria perustuu The Dallas Morning News -lehdessä julkaistuun karttaan. Sen mukaan Kennedyn autosaattueen ei pitänyt alun perin kääntyä Dealey Plaza -aukiolta, kuten se teki, vaan tarkoitus oli jatkaa Main Streetiä moottoritielle.

Lehden kartta oli kuitenkin virheellinen. Main Streetillä oli betoninen este, jonka vuoksi Kennedyn autosaattue ei olisi päässyt moottoritielle, vaikka autot olisivat jatkaneet suoraan.

Presidentin vierailua käsittelevässä artikkelissa lehti kertoi kuitenkin aivan oikein, että Dealey Plazalle saavuttuaan saattue kääntyisi. Reitti kuvailtiin oikein myös kilpailevan Dallas Times Herald -lehden artikkelissa ja kartassa.

Epäilyttävä sateenvarjo

Teoria: Mustiin pukeutunut sateenvarjoa kantava mies oli osa salaliittoa. Hän ampui sateenvarjosta myrkkynuolen presidentti Kennedyn kaulaan.

Totuus: Sateenvarjomies ilmoittautui vuonna 1978, kun Kennedyn murhaa tutkinut Yhdysvaltojen edustajainhuoneen salamurhakomitea oli tiedottanut etsivänsä häntä.

Miehen nimi oli Louie Steven Witt, ja hän kertoi, ettei sateenvarjolla ollut mitään tekemistä attentaatin kanssa vaan se oli hiljainen protesti presidentin isää, Joseph P. Kennedyä vastaan.

Toimiessaan Yhdysvaltojen lähettiläänä Britanniassa Joseph P. Kennedy oli tukenut pääministeri Neville Chamberlainin myöntyväisyyspolitiikkaa natsi-Saksaa kohtaan. Chamberlain kantoi usein mukanaan mustaa sateenvarjoa, ja sellaista oli ennenkin käytetty mielenilmauksena Kennedyä vastaan. Witt totesi myöhemmin mielenosoituksensa olleen huono vitsi.

Sateenvarjomies näkyy muutamassa epäselvässä kuvassa.

© 2oceansvibe.com

Taikaluoti puhuttaa

Teoria: Yksi ja sama luoti ei olisi voinut osua limusiinissa sekä Kennedyyn että Connallyyn. Laukauksia piti siis olla ainakin kaksi, tai sitten kyseessä oli ”taikaluoti”.

Totuus: Teoria, jonka mukaan sama luoti ei voinut osua kahteen mieheen, perustuu virheelliseen oletukseen siitä, miten miehet olivat asettuneet autoon.

Kennedy istui hieman Connallya korkeammalla ja nojasi sivulle, joten luoti pystyi monien puolueettomien tutkijoiden mukaan hyvin osumaan molempiin miehiin. Muun muassa TV-kanava Discovery Channel laati vuonna 2007 tilanteesta rekonstruktion, joka tukee yhden luodin ja ampujan teoriaa.

Kennedy joutui ristituleen

Teoria: Paikalla olleen Abraham Zapruderin kuvaamasta 8 mm:n kaitafilmistä näkyy, miten Kennedy lennähti autossa rajusti taaksepäin. Se todistaa, että häntä ammuttiin edestäpäin ja että ampujia oli neljä tai useampia.

Totuus: Kaikki fyysiset todisteet viittaavat siihen, että ampujia oli vain yksi, Lee Harvey Oswald. Kennedyn vammat olivat yhden ampujan aiheuttamia.

Teoria useista ampujista perustuu yksinomaan osiin Zapruderin epätarkasta filmistä sekä esimerkiksi sellaisiin todistamattomiin oletuksiin kuin että jalkakäytävässä näkyvän raon oli aiheuttanut Kennedyn ohi lentänyt luoti. Tosiasiassa Zapruderin filmi osoittaa, että laukaukset Kennedyä kohti ammuttiin muutaman sekunnin välein.

Se ei tue teoriaa useasta yhteistyössä toimineesta ja yhtä aikaa ampuneesta asemiehestä. Lisäksi neljän kiväärein varustautuneen miehen olisi ollut erittäin vaikea piiloutua avoimella paikalla.

Presidentin lentokone Air Force One kuvattiin Dallasissa Kennedyn murhapäivänä.

© Dallas Times Herald

CIA murhautti Kennedyn

Teoria: Tiedustelupalvelu CIA halusi eroon Kennedystä ja palkkasi Oswaldin murhaamaan hänet.

Totuus: CIA:n osallisuudesta Kennedyn murhaan ei ole todisteita, mutta toisaalta teoriaa ei voi täysin kumotakaan.

CIA oli kasvanut 1950-luvulla mahtitekijäksi, ja sen yksinvaltainen johtaja Allen W. Dulles teki CIA:n avulla lähestulkoon omaa ulkopolitiikkaansa, jossa välineinä olivat vallankaappaukset ja valtionjohtajien salamurhat. Kennedy ei hyväksynyt CIA:n toimia vaan yritti rajoittaa tiedustelupalvelun valtaa.

Totuus saattaa paljastua jonakin päivänä, kun CIA joutuu vuonna 1992 säädetyn lain mukaisesti luovuttamaan Kennedyn murhaa koskevat asiakirjansa. Laki määrää, että Yhdysvaltojen kansallisarkisto kokoaa ja julkistaa kaiken presidentti John F. Kennedyn murhaa koskevan arkistomateriaalin lokakuun loppuun 2017 mennessä.

Varapresidentti järjesti murhan

Teoria: Kennedy suunnitteli vaihtavansa varapresidenttinsä Lyndon B. Johnsonin vuoden 1964 vaalien jälkeen. Se ei sopinut kunnianhimoiselle Johnsonille.

Totuus: Madeleine Duncan Brown, joka väitti olleensa Lyndon B. Johnsonin rakastajatar parikymmentä vuotta vuodesta 1948 vuoteen 1969, kertoi vuonna 1982, että varapresidentti oli tilannut John F. Kennedyn murhan.

Brownin mukaan hän oli murhaa edeltävänä iltana Johnsonin kanssa juhlissa, joihin osallistuivat myös muun muassa J. Edgar Hoover ja Richard Nixon. Hän väittää Johnsonin tuolloin kuiskanneen hänelle:

”Huomisesta lähtien Kennedyt eivät enää koskaan nöyryytä minua. Tämä ei ole uhkaus vaan lupaus.”

Historioitsijat ja toimittajat ovat tyrmänneet Brownin kertomuksen. Esimerkiksi Johnson, Hoover tai Nixon eivät olleet juhlissa, joista Brown tarinassaan kertoo.

Lyndon B. Johnson vannoi presidentinvalan kaksi tuntia murhan jälkeen.

© AP/Polfoto

Kuubalaisten kosto

Teoria: Kuubalaispakolaiset syyttivät presidentti Kennedyä Sikojenlahden maihinnousun epäonnistumisesta ja halusivat tämän hengiltä.

Totuus: Huhut, joiden mukaan maanpaossa olleet kuubalaiset palkkasivat Lee Harvey Oswaldin, elävät sitkeästi. Yhdysvaltain edustajainhuoneen salamurhakomitea, jonka kongressi asetti tutkimaan sekä Kennedyn että Martin Luther Kingin murhaa, tutki myös sitä mahdollisuutta, että oikeistomieliset kuubalaispakolaiset liittyisivät jotenkin Kennedyn murhaan. Se ei kuitenkaan löytänyt väitteelle uskottavia todisteita.

Mafian käsky

Teoria: Mafiapomo Santo Trafficanten väitetään sanoneen kuolinvuoteellaan asianajaja Frank Raganolle: ”Carlos hutiloi. Meidän ei olisi pitänyt tappaa Johnia vaan Bobby.”

Totuus: Carlos Marcello oli neworleansilainen mafiapomo. Hän ja Trafficante kantoivat kaunaa Kennedyille, koska presidentin veli, oikeusministeri Robert (Bobby) Kennedy jahtasi mafiaa.

Teorian mafian osuudesta murhaan esitti ensimmäisenä Charles N. Shaffer Jr., joka toimi aikanaan Kennedyn murhaa virallisesti tutkineessa Warrenin komissiossa.

Kukaan teoriaa sittemmin tutkinut ei ole kuitenkaan löytänyt sille vähäisintäkään todistetta tai voinut vahvistaa mafian ja Lee Harvey Oswaldin välistä yhteyttä.

Neuvostoliiton tahto

Teoria: Neuvostoliitto halusi eliminoida Kennedyn.

Totuus: Yhdysvallat tuki aseellista vallankaappausyritystä Kuubassa Kennedyn oltua presidentti vasta muutaman kuukauden. Seuraavana vuonna niin sanottu Kuuban ohjuskriisi vei maailman ydinsodan partaalle.

Historiantutkijat eivät silti usko Neuvostoliiton osallisuuteen murhassa. Kennedyn murhaaminen olisi ollut avoin sodanjulistus ja voinut johtaa ydinsotaan. Oswald oli asunut Neuvostoliitossa ja oli naimisissa venäläisen kanssa, joten hänen valintansa murhaajaksi olisi ollut liian riskialtista.

Kennedyn ruumista peukaloitiin

Teoria: Kirurgit tekivät Kennedyn niskaan ”luodinreiän”, jotta näyttäisi siltä, että laukaukset oli ammuttu takaapäin. Tarkoitus oli suunnata epäilykset Oswaldiin.

Totuus: Teorian mukaan Kennedyn ruumis poistettiin arkusta lentomatkalla Washingtoniin ja perillä TV-kameroiden edessä koneesta kannettiin tyhjä arkku. Kennedyn ruumis vietiin koneen takaosasta salaa sairaalaan, jossa siihen tehtiin valeluodinreikä ennen virallista ruumiinavausta.

Kuva Kennedystä ruumiinavauspöydällä kertoo karun totuuden presidentin saamista vammoista. Tosiasiassa ruumista ei olisi mitenkään voinut viedä koneesta huomaamatta päivänvalossa. Aikakaan ei olisi riittänyt ruumiin käsittelyyn ennen ruumiinavausta.

Kuva Kennedystä ruumiinavauspöydällä kertoo karun totuuden presidentin saamista vammoista.

© Getty Images

Kennedy ei kuollutkaan

...vaan haavoittui vakavasti, ja hänet vietiin yksityiseen hoitokotiin. Upporikas kreikkalainen laivanvarustaja Aristoteles Onassis järjesti ja maksoi kaiken.

Teoria: Kennedy selvisi hengissä taitavien kirurgien ansiosta.

Totuus: Yhden salaliittoteorian mukaan Kennedy ei kuollut vaan lääkärit onnistuivat pelastamaan hänen henkensä. Hän sai kuitenkin vakavan aivovamman, ja hänet vietiin piiloon julkisuudelta kreikkalaisen Aristoteles Onassiksen omistamaan saareen.

Ruumiinavauskuvat presidentistä kumoavat teorian. Kuvissa näkyy, että koko Kennedyn aivojen oikea puoli oli tuhoutunut iskussa täysin.

Presidentti vietiin välittömästi ampumakohtauksen jälkeen Dallasin Parkland-sairaalaan. Siellä lääkärit totesivat, että presidentin saamat vammat olivat niin vakavat, ettei hänellä ollut mitään mahdollisuuksia selvitä hengissä.