Pinochet kidutti Chilen nykyistä presidenttiä

Presidentinvaalit vuonna 2013 toivat mieleen kauheita muistoja diktaattori Augusto Pinochetin hirmuhallinnosta. Ehdolla oli kaksi entistä ystävystä – toisen isä kidutettiin kuoliaaksi, toisen isää syytettiin murhasta.

Chilen nykyistä presidenttiä Michelle Bacheletia kidutettiin 1970-luvulla Pinochetin diktatuurin aikana.

Pinochet kaappasi vallan

Chilen nykyinen presidentti Michelle Bachelet ja hänen pahin poliittinen vastustajansa Evelyn Matthei olivat lapsina parhaita ystäviä keskenään.

Myös heidän isänsä, Alberto Bachelet ja Fernando Matthei, tunsivat toisensa ja olivat molemmat kenraaleita ilmavoimissa.

Perheet asuivat lähekkäin Chilen pääkaupungin Santiago de Chilen pohjoispuolella sijaitsevassa ilmavoimien tukikohdassa.

Sitten koitti 11. syyskuuta 1973. Oikeistolainen armeijan komentaja Augusto Pinochet johti sotilasvallankaappausta, jolla maan demokraattisesti valittu presidentti syrjäytettiin ja vallan otti sotilasjuntta.

Armeija yritti vuonna 1985 hiljentää Pinochetin vastaiset mielenosoitukset.

© Getty Images

Pinochet kidutti Bacheletin perhettä

Se päivä muutti noiden kahden perheen elämän. Vannnoutunut sosialisti Alberto Bachelet vangittiin ja häntä kidutettiin.

Hänen tyttärensä, tuolloin 22-vuotias Michelle Bachelet, ja hänen vaimonsa Angela vietiin Villa Grimaldin kidutuskeskukseen, minkä jälkeen he joutuivat maanpakoon Saksaan. Alberto Bachelet kuoli julman kohtelun seurauksena maaliskuussa 1974.

Matthein perheen elämä kulki toiseen suuntaan. Kolme kuukautta vallankaappauksen jälkeen Fernando Matthei nimitettiin ilmavoimien akatemian johtajaksi samaan rakennukseen, jossa hänen vanha ystävänsä oli vangittuna ja kidutettavana.

Matthei on myöhemmin kertonut yrittäneensä puhua Bacheletin puolesta mutta sillä ei ollut vaikutusta.

Pinochetia paennut Michelle Bachelet nousi presidentiksi

Neljä vuotta myöhemmin Mattheista tuli Pinochetin pelätyn juntan täysivaltainen jäsen, ja hän taivutteli Pinochetin sallimaan Michelle Bacheletin ja hänen äitinsä paluun Chileen.

Pian Michelle Bacheletin ja Evelyn Matthein tiet kohtasivat jälleen. He molemmat lähtivät mukaan politiikkaan, Bachelet vasemmistoon ja Matthei oikeistoon. Vuonna 2006 Bachelet valittiin ensimmäistä kertaa Chilen presidentiksi.

Hän asettui uudestaan sosialistipuolueen ehdokkaaksi vuonna 2013, ja silloin hän sai vastaansa lapsuudenystävänsä. Fernando Matthei oli vuotta aiemmin ollut oikeudessa syytettynä Alberto Bacheletin kuolemasta, mutta häntä ei tuomittu.

Bachelet valittiin presidentiksi toiselle kaudelle.

Chilen entinen diktaattori sai sydänkohtauksen 10. joulukuuta 2006 ja kuoli pian sen jälkeen kotiarestissa Chilessä. Pinochetia ei koskaan ehditty tuomita, vaikka sekä chileläiset että kansainväliset ihmisoikeusryhmät vaativat oikeuteen miestä, jolla oli ainakin 3 000 ihmishenkeä omallatunnollaan – sekä lisäksi tuhansia kidutuksia.

© AFP/Scanpix