Pictorial Press LTD./Imageselect

Otto von Bismarck oli Saksan rautanyrkki

”Veri ja rauta” tekivät Otto von Bismarckista Saksan yhdistymisen symbolin ja nostivat hänet valtion ensimmäiseksi kansleriksi.

Milloin Otto von Bismarck eli?

1815-1898

Missä hän vaikutti?

Preussissa ja muissa vuonna 1871 yhdistyneen Saksan osissa.

Mitä Otto von Bismarck saavutti?

Otto von Bismarck sekaantui Preussin pääministerinä Tanskan ja Schleswigin ja Holsteinin herttuakuntien väliseen kiistaan, mikä johti Saksan liiton ja Tanskan väliseen sotaan vuonna 1864. Tanska hävisi ja joutui luovuttamaan herttuakunnat Preussille ja Itävallalle.

Preussin kasvava valta johti kuitenkin konfliktiin Euroopan saksalaisten kansojen johtajan roolia keskiajalta asti vetäneen Itävallan kanssa, ja vuonna 1866 syttyi Preussin ja Itävallan välinen sota, jonka nykyaikaisempi Preussin armeija voitti kuudessa viikossa.

Itävalta joutui myöntymään Hannoverin, Hessen-Kasselin, Nassaun ja Frankfurtin liittämiseen Preussiin. Seuraavana vuonna Bismarckin aloitteesta perustettiin Pohjois-Saksan liitto, johon kuului 22 Mainjoen pohjoispuolista saksalaista valtiota ja kaupunkia.

Bismarck uskoi, että Ranskan uhka saisi myös Baijerin, Badenin ja Württembergin liittymään saksalaiseen yhdistymishankkeeseen, ja provosoi Ranskan julistamaan sodan vuonna 1870.

Sota päättyi Saksan voittoon, ja Ranska joutui luovuttamaan sille saksankieliset Elsassin ja Lothringenin. Saksa yhdistyi, ja Bismarck julisti Saksan keisarikunnaksi Versaillesin peilisalissa 18. tammikuuta 1871.

Bismarckista tuli Saksan yhdistymisen symboli ja uuden valtion ensimmäinen valtakunnankansleri.

© Skanereprotage/IBL/Mary Evans
”Ihmiset eivät koskaan valehtele niin paljon kuin jahdin jälkeen, sodan aikana ja ennen vaaleja.” Otto von Bismarck.

Mikä oli Otto von Bismarckin tavoite?

Bismarck pyrki heikentämään sosialistien ja liberaalien poliittista vaikutusvaltaa hyödyntämällä saksalaista kansallistunnetta. 1860-luvulla Bismarck vahvisti Preussin sotavoimia, joista tuli päätekijä Saksan yhdistämisessä.

Hän onnistui kolmen lyhyen sodan avulla edistämään tavoitettaan yhdistää pienet saksalaisvaltiot yhdeksi suureksi valtakunnaksi, ja hanke sai laajalti kansan kannatuksen. Yhdistyminen vahvisti Saksan taloutta
ja edisti maan teollistumista.

Mitä Otto von Bismarckille sitten tapahtui?

Saksan yhdistyminen 1871 oli Bismarckin suuri voitto, ja loppu-uransa hän pyrki ylläpitämään Euroopassa uutta vallan tasapainoa.

1871

Otto von Bismarck nimitettiin uuden Saksan keisarikunnan valtakunnankansleriksi.

1873

Bismarck sai aikaan Saksan, Itävallan ja Venäjän keisarikuntien välisen liiton.

1878

Bismarck kutsui Euroopan suurvallat konferenssiin Berliiniin tasapainottaakseen tilannetta Venäjän ja Turkin välisen sodan jälkeen.

1884-85

Bismarck johti Berliinin konferenssia, jossa sovittiin Afrikan jaosta Euroopan siirtomaavaltojen kesken.

1890

Bismarck erosi valtakunnankanslerin paikalta kaksi vuotta sen jälkeen, kun Vilhelm II oli noussut Saksan keisariksi.