The Presidential Administration of Ukraine
Volodymyr Zelenskyi

Miten Volodymyr Zelenskyistä tuli Ukrainan presidentti?

Volodymyr Zelenskyi esitti Ukrainan presidenttiä TV-sarjassa, ja hänestä tuli sitten oikeastikin presidentti – ja hänen oltuaan virassa vajaat kolme vuotta Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Kaikkien katse oli kohdistunut Ukrainan 44-vuotiaaseen presidenttiin Volodymyr Zelenskyiin, kun hän 19. helmikuuta 2022 puhui vuosittaisessa turvallisuuskonferenssissa Münchenissa.

Noin 30 valtionjohtajan ja sadan ministerin edessä Zelenskyi varoitti Venäjän hyökkäävän Ukrainaan. Hän kertoi juuri käyneensä lastentarhassa, johon oli ammuttu venäläinen ohjus.

”Kun koulun pihaan syntyy pommikraatteri, lapset kysyvät: ’Onko maailma unohtanut 1900-luvun virheet?’ Välinpitämättömyys on kanssasyyllisyyttä”, Zelenskyi varoitti.

”Me emme laske aseitamme. Puolustamme maatamme, sillä aseemme on totuus.” Volodymyr Zelenskyi

Esitti presidenttiä televisiossa

Muutaman päivän päästä Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Hyökkäyksen alettua presidentti osoittautui nopeasti Ukrainan kansan yhdistäväksi johtajaksi vastustamalla taipumattomasti Putinia.

Zelenskyin tie sotaan joutuneen Ukrainan määrätietoiseksi johtajaksi on erikoinen. Päätettyään oikeustieteen opintonsa hän perusti vuonna 1997 tuotantoyhtiön nimeltä Kvartal 95, joka järjesti komediakiertueita entisissä neuvostotasavalloissa ja tuotti tv-ohjelmia.

Koomikkona Zelenskyi esiintyi pääroolissa suositussa Kansan palvelija -televisiosarjassa. Hän esitti siinä historianopettajaa, josta tulee sattumalta Ukrainan presidentti, kun leviää video, jossa hän paasaa poliitikkojen korruptoituneisuutta vastaan.

Volodymyr Zelenskyi

USA tarjoutui auttamaan Zelenskyin pakenemaan maasta, kun Putinin joukot aloittivat hyökkäyksen, mutta Ukrainan presidentti torjui tarjouksen.

© The Presidential Administration of Ukraine

TV-sarja muuttui todeksi

Vuonna 2018 Kvartal 95:n taustahenkilöt perustivat puolueen, ja Zelenskyistä tuli sen presidenttiehdokas. Zelenskyin mukaan hän päätyi politiikkaan saadakseen ”valtaan ammattitaitoisia, kunnollisia ihmisiä.”

Muutaman kuukauden lähinnä sosiaalisessa mediassa käymänsä kampanjoinnin jälkeen Zelenskyi voitti vuoden 2019 presidentinvaalit 73,2 prosentin äänivyöryllä.

Lue myös: Ukraina ja venäjä – mitä eroa?

Zelenskyi on sen jälkeen johtanut maansa COVID-19-pandemian läpi, ja Venäjän hyökättyä hän teki sosiaalisessa mediassa selväksi videoillaan, ettei Ukraina luovu taistelusta.

”Emme laske aseitamme. Puolustamme maatamme, sillä aseemme on totuus”, Zelenskyi julisti yhdellä videoistaan.