Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Yhteiskunta - Poliitikot

Miten Krimistä tuli osa Ukrainaa?

Venäjä on liittänyt itseensä Krimin niemimaan, jolla sijaitsee Sevastopolin laivastotukikohta. Mutta miten Krimistä tuli osa Ukrainaa?

VASTAUS Krimin niemimaa on ollut aikojen saatossa useiden kansojen hallussa. 1700-luvulla Venäjä valtasi alueen Osmanien valtakunnalta. Vallankumouksen jälkeen Krimistä tuli autonominen osa Neuvosto-Venäjää. Pääosa asukkaista oli islaminuskoisia tataareja.
Toisen maailmasodan lopussa suurin osa heistä siirrettiin Keski-Aasiaan, sillä Stalin syytti heitä yhteistyöstä Saksan kanssa. Noin 100 000 Krimin tataaria kuoli pakkosiirron yhteydessä.

Symbolinen ele

Vuonna 1954 Venäjän neuvostotasavalta luovutti Krimin Ukrainan neuvostotasavallalle kansojen 300-vuotisen liiton kunniaksi.

Muutos oli lähinnä hallinnollinen, ja sen avulla pyrittiin rauhoittelemaan ukrainalaisia. Lisäksi Ukraina sai ottaa kontolleen taloudellisissa ongelmissa rypeneen Krimin, joka oli väestönsiirtojen jälkeen huonossa kunnossa.

Neuvostoliiton hajotessa vuonna 1991 Krim jäi osaksi Ukrainaa, mutta Venäjälle jäi Sevastopolin laivastotukikohta.

Presidentti Janukovitshin erottamisen jälkeen helmikuussa 2014 Venäjä miehitti Krimin, ja vuonna 2015 se liitettiin Venäjään. Ulkomaailma ei kuitenkaan tunnusta Krimin liittämistä Venäjään.

Lue myös:

Crimean War (1853-1856). Siege of Sevastopol, 1854-1855, by Franz Alekseyevich Roubaud (1856-1928). Crimean Peninsula. Ukraine.
Historian oppaat

PIKAOPAS: Krimin sota

3 minuuttia
Historian suurkaupunkioppaat

Laivastokaupunki Sevastopol

5 minuuttia
Poliitikot

Leninin tie valtaan

11 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota