Miten Krimistä tuli osa Ukrainaa?

Venäjä on liittänyt itseensä Krimin niemimaan, jolla sijaitsee Sevastopolin laivastotukikohta. Mutta miten Krimistä tuli osa Ukrainaa?

VASTAUS Krimin niemimaa on ollut aikojen saatossa useiden kansojen hallussa. 1700-luvulla Venäjä valtasi alueen Osmanien valtakunnalta. Vallankumouksen jälkeen Krimistä tuli autonominen osa Neuvosto-Venäjää. Pääosa asukkaista oli islaminuskoisia tataareja.
Toisen maailmasodan lopussa suurin osa heistä siirrettiin Keski-Aasiaan, sillä Stalin syytti heitä yhteistyöstä Saksan kanssa. Noin 100 000 Krimin tataaria kuoli pakkosiirron yhteydessä.

Symbolinen ele

Vuonna 1954 Venäjän neuvostotasavalta luovutti Krimin Ukrainan neuvostotasavallalle kansojen 300-vuotisen liiton kunniaksi.

Muutos oli lähinnä hallinnollinen, ja sen avulla pyrittiin rauhoittelemaan ukrainalaisia. Lisäksi Ukraina sai ottaa kontolleen taloudellisissa ongelmissa rypeneen Krimin, joka oli väestönsiirtojen jälkeen huonossa kunnossa.

Neuvostoliiton hajotessa vuonna 1991 Krim jäi osaksi Ukrainaa, mutta Venäjälle jäi Sevastopolin laivastotukikohta.

Presidentti Janukovitshin erottamisen jälkeen helmikuussa 2014 Venäjä miehitti Krimin, ja vuonna 2015 se liitettiin Venäjään. Ulkomaailma ei kuitenkaan tunnusta Krimin liittämistä Venäjään.