”Rautarouva suoltaa uhkauksia”, Neuvostoliiton puolustusministeriön virallinen sanomalehti Krasnaja zvezda eli ”Punatähti” uutisoi lauantaina 24. tammikuuta 1976.
”Rautarouvalla” lehti viittasi Margaret Thatcheriin, joka oli vuotta aiemmin noussut Britannian konservatiivipuolueen johtajaksi.
Thatcher tunnettiin piinkovana kommunismin vastustajana, ja hän oli vastikään arvostellut Neuvostoliittoa puheessaan ja julistanut, että Moskovan bolševikit pyrkivät hallitsemaan koko maailmaa.
”Punatähden” artikkeli oli vastaus Thatcherin esittämään kritiikkiin, ja ”Rautarouva”-nimitys oli tarkoitettu loukkaukseksi. Artikkelin kirjoittajan mukaan lempinimen olivat keksineet Thatcherin maanmiehet, ja sen uskottiin viittaavan pelättyyn keskiaikaiseen ”rautaneitsyt”-kidutuskojeeseen.
Thatcher ihastui ”Rautarouva”-nimeen
Ei tiedetä, onko lehden väite totta. Uutistoimisto Reutersin Moskovan toimiston johtaja Robert Evans kuitenkin huomasi Thatcheria pilkkaavan artikkelin jo sen ilmestymispäivänä, kirjoitti siitä tiivistelmän ja lähetti sen länsimaiselle medialle.
Thatcherin kovuutta mielellään korostavat länsimediat tarttuivat innolla ”Rautarouva”-nimitykseen. Thatcher itse piti lisänimestä, sillä hän otti sen kunnianosoituksena. Hän käytti nimitystä vain viikkoa myöhemmin Lontoossa pitämässään puheessa:
”Tässä hän seisoo edessänne ”punatähti”-iltapuvussaan kasvot kevyesti ehostettuina ja hiukset kiharrettuina: Lännen Rautarouva. Kyllä, minä olen rautainen rouva.”
Kolme vuotta myöhemmin ”Rautarouvasta” tuli Britannian pääministeri.