www.kremlin.ru
Vladimir Putin

Mikä oli Putinin asema Neuvostoliitossa?

Vladimir Putin haaveili jo nuorena poikana vakoojan ammatista ja isänmaansa Neuvostoliiton palvelemisesta. Unelmasta tuli totta vuonna 1975, kun hän astui KGB:n riveihin.

Vladimir Putinin poliittinen ura Venäjän huipulla alkoi vuonna 1999, ja sittemmin hän toiminut pari kertaa sekä pääministerinä että presidenttinä. Ennen astumistaan vallan parketeille Putin oli työskennellyt vuosikausia Neuvostoliiton salaiselle poliisille KGB:lle.

Vladimir Putin

Vladimir Putin puhui sujuvaa saksaa, ja siksi hänet lähetettiin komennukselle Itä-Saksaan.

© www.kremlin.ru

Putin on itse kertonut kiinnostuneensa vakoilusta jo nuorena, ja siksi hänelle oli selvää hakea KGB:n kouluun päätettyään oikeustieteen opintonsa vuonna 1975. Perusteellisen koulutuksen jälkeen Putin työskenteli vastavakoilussa, ja myöhemmin hänet siirrettiin KGB:n ulkomaanvakoiluun erikoistuneeseen haaraan, joka pyrki valvomaan Neuvostoliiton etuja ja keräämään poliittista, teknistä ja tieteellistä tiedustelutietoa.

Tehtävä Itä-Saksassa

Vuosina 1985–1990 Putinin asemapaikka oli Dresdenissä Itä-Saksassa – virallisesti kääntäjänä. Putinin todellista tehtävää Itä-Saksassa ei tiedetä varmasti. Joidenkin lähteiden mukaan hän valvoi tiedotusvälineitä ja keräsi lehtileikkeitä, joidenkin mukaan hän värväsi saksalaisia vakoojia KGB:lle – ja jotkin lähteet väittävät hänen toimineen yhteistyössä Punainen armeijakunta -terroristien kanssa.

Neuvostoliittolainen vakoojafilmi

Putin rakasti vakoojasarjaa Kilpi ja miekka, jossa neuvostovakooja soluttautuu natsi-Saksaan.

© SPUTNIK/Alamy Stock Photo

Vakoojafilmi vei Putinin KGB:n syliin

Joka tapauksessa Putin lähti KGB:stä vuonna 1991, kun Neuvostoliitto hajosi. Seuraavina vuosina hän toimi Pietarin apulaispormestarina, kunnes hänet palkattiin presidentti Boris Jeltsinin hallintoon. Siellä hän eteni vähitellen yhä korkeampaan asemaan, ja kun Jeltsin astui syrjään vuonna 1999, Putin nousi hänen tilalleen.