Nationaal Archief
Margaret Thatcher

Margaret Thatcher: Rautarouva ihastutti ja vihastutti

Margaret Thatcher uudisti Britanniaa 1980-luvulla ankaralla ja tinkimättömällä politiikallaan. Nykyään häntä pidetään yhtenä 1900-luvun merkittävimmistä ja kiistellyimmistä poliitikoista.

”Olisin pitänyt enemmän raudasta, mutta pronssikin kelpaa.” Näin Thatcher kommentoi parlamentin alahuoneen hänelle vuonna 2007 pystyttämää patsasta.

Rautapatsas olisikin sopinut mainiosti Britannian entiselle pääministerille, joka ansaitsi ankaralla politiikallaan 1980-luvulla itselleen lisänimen ”Rautarouva”.

Thatcher harjoitti pääministerinä erittäin ankaraa taloudellista elvytyspolitiikkaa.

Hän haastoi rohkeasti niin EU:n, IRA:n kuin ammattiliitotkin ja aloitti sodan Argentiinaa vastaan Argentiinan miehitettyä Falklandinsaaret.

Margaret Thatcherin aiempi elämä

Politiikka kuului Margaret Thatcherin elämään luultavasti siitä lähtien, kun hän syntyi 13. lokakuuta 1925 Granthamissa Lincolnshiressä.

Hänen Alfred-isänsä oli kaupunginvaltuutettu ja otti tyttärensä mukaansa kunnanvaltuuston kokouksiin.

”Politiikka oli minulla verissä”, Thatcher kuvaili myöhemmin nuoruuttaan.

Ennen poliittista uraansa Thatcher alkoi vuonna 1943 opiskella kemiaa Somerville Collegessa Oxfordissa.

Hän valmistui neljä vuotta myöhemmin ja aloitti oikeustieteen opinnot.

Joulukuussa 1951 Thatcher meni naimisiin liikemies Denis Thatcherin kanssa, ja kaksi vuotta myöhemmin parille syntyi kaksoset Mark ja Carol.

Thatcher tuli valituksi parlamentin alahuoneeseen vuonna 1959, kun hänet valittiin konservatiivipuolueen parlamenttiedustajaksi Finchleyn vaalipiiristä Pohjois-Lontoosta.

Vuonna 1971 hänestä tuli konservatiivihallituksen opetus- ja tiedeministeri, ja vuonna 1975 hänet valittiin Britannian konservatiivisen puolueen puheenjohtajaksi.

Margaret Thatcher vuonna

Margaret Thatcher oli 50-vuotias, kun hän syrjäytti Edward Heathin konservatiivisen puolueen johtajana.

© LOC (Library of Congress)

Milloin Margaret Thatcherista tuli pääministeri?

Margaret Thatcherista tuli pääministeri vuonna 1979. Hän voitti vaalit murskaavan ylivoimaisesti vuosikymmenen kestäneen taloudellisen taantuman jälkeen.

Vuonna 1975 Britannian inflaatio lähenteli 27:ää prosenttia, ja Thatcherin edeltäjä James Callaghan varoitteli jopa demokratian romahduksesta.

Kriisi kärjistyi talvella 1978–79, kun monet lakot lamaannuttivat koko Britannian. Sairaalat hiljenivät, hautajaisia lykättiin ja jätteet kasaantuivat.

Thatcher voitti vaalit ylivoimaisesti iskulauseellaan ”Labour isn’t working” eli ”Labour ei toimi”.

Seuraavat 11 vuotta Margaret Thatcher hallitsi Britanniaa rautaisella otteellaan, ja hänestä tuli Britannian pitkäaikaisin pääministeri 1900-luvulla.

Margaret Thatcher ja Ronald Reagan

Thatcher poseerasi valokuvaajille liittolaisensa ja hyvän ystävänsä, Yhdysvaltojen presidentin Ronald Reaganin, kanssa vuonna 1981.

© NARA

Miksi Margaret Thatcher oli ”Rautarouva”?

Thatcher sai lisänimen ”Rautarouva” vuonna 1976 eli jo ennen kun hänestä tuli pääministeri.

Thatcher piti 19. tammikuuta puheen, jossa hän arvosteli Neuvostoliittoa kovin kommunismin vastaisin sanankääntein, minkä jälkeen Neuvostoliiton puolustusministeriön Krasnaja zvezda -lehti nimitti häntä ”Rautarouvaksi”.

Nimitys oli aiottu loukkaukseksi, mutta Thatcher piti sitä kunnianosoituksena rautaiselle tahdolleen ja poliittiselle vakaumukselleen.

Puhuessaan konservatiivisille puoluetovereilleen 31. tammikuuta 1976 hän lausui: ”Seison tässä edessänne kommunisminpunaisessa sifonkipuvussa.” Hän jatkoi vitsailemalla olevansa ”läntisen maailman rautarouva ja kylmän sodan taistelija”.

Thatcherin viisi kuuluisaa lausahdusta

  • ”Tappio? En tunnista sitä sanaa.”
  • ”Sosialismin ongelma on se, että siinä tuhlataan toisten rahoja.”
  • ”Jos haluat kuulla puhetta, kysy mieheltä. Jos haluat nähdä tekoja, kysy naiselta.”
  • ”Olen hyvin kärsivällinen ihminen, kunhan saan lopulta tahtoni läpi.”
  • ”Muodostan yleensä käsitykseni miehestä 10 sekunnissa ja muutan harvoin mieltäni.”

Mitä thatcherismilla tarkoitetaan?

Margaret Thatcher on yksi niistä harvoista poliitikoista, joiden mukaan on nimetty ideologia.

Thatcherismi tarkoitti loppua valtion tukiaisille ja ammattiliittojen suurelle vaikutusvallalle Britanniassa.

Ensimmäisen hallituksensa alkuvuosina Thatcher laski veroja, leikkasi julkisia menoja ja rajoitti ammattiliittojen vaikutusvaltaa.

Britannian työväestö vastusti uudistuksia kiivaasti, koska ne lisäsivät lyhyellä tähtäimellä työttömyyttä. Yläluokka ja ylempi keskiluokka pitivät Thatcheria poliittisena sankarina ja hänen uudistuksiaan Britannian talouden tervehdyttämisen kannalta välttämättöminä.

Juopa Thatcherin kannattajien hänen vastustajiensa välillä ei ole koskaan umpeutunut, ja vastakkaiset näkemykset näkyvät poliittisessa keskustelussa yhä.

Thatcherin kannatus nousi korkeuksiin Falklandin sodan aikana vuonna 1982, kun Argentiina miehitti Britannialle kuuluvat Falklandinsaaret.

Thatcher ei hämääntynyt provokaatiosta ja valloitti saaret nopeasti takaisin Britannian ylivoimaisen laivaston lyhyen mutta tehokkaan intervention avulla.

Seuraavana vuonna eli 1983 Thatcher otti parlamenttivaaleissa murskavoiton. Vuonna 1990 hän joutui kuitenkin eroamaan puolueensa sisäisen vastustuksen vuoksi.

Margaret Thatcher Valkoisessa talossa

Poliittinen tinkimättömyys teki Margaret Thatcherista yhden 1900-luvun vaikutusvaltaisimmista brittipoliitikoista.

© White House Photo Office

Margaret Thatcherin kuolema

Thatcher vaikeni yksityiselämästään eikä juurikaan päästänyt tiedotusvälineitä kurkistamaan poliittisen julkisivunsa taakse. Kukaan ei silti epäillyt hänen omistautuneisuuttaan vaimona ja äitinä.

Vuosituhannen vaihteessa Thatcherin terveydentila romahti, ja hänen kerrottiin sairastavan vanhuusiän dementiaa.

Margaret Thatcher kuoli 87-vuotiaana 8. huhtikuuta 2013. Hän oli tuolloin vain muisto entisestään mutta jakoi mielipiteet vielä kuoltuaankin.

Samaan aikaan kun valtionpäämiehet eri puolilta maailmaa esittivät Britannialle surunvalitteluita, kaduilla kansa juhli ja joi samppanjaa hoilaten ”The Bitch is Dead” eli ”Se ämmä on vainaa”.