Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mahatma Gandhi - Intian ”isä”

Gandhi ja hänen seuraajansa onnistuivat karkottamaan britit ja hankkimaan Intialle itsenäisyyden väkivallattoman vastarinnan avulla.

Greatthinker2310/Wikimedia

Milloin?

1869–1948

Missä?

Intiassa, Etelä-Afrikassa ja Britanniassa.

Mitä?

Mohandas Gandhi syntyi intialaiseen kauppiassukuun ja opiskeli myöhemmin lakia Britanniassa. Valmistuttuaan hän työskenteli lakimiehenä Etelä-­Afrikassa, jossa asui runsaasti intialaisia.

Kerran junamatkalla hän ­kohtasi rasistisen kanssa­matkustajan, joka kieltäytyi jakamasta vaunuosastoa ”värilliseksi” kutsumansa Gandhin kanssa.

Seuraavien 20 vuoden aikana Gandhi kampanjoi ­intialaisten ­aseman parantamiseksi Etelä-Afrikassa ja onnistuikin siinä. Kun hän vuonna 1915 palasi Intiaan, hän oli jo tunnettu aktivisti.

Hän oli myös luopunut ­länsimaisista vaatteista ja alkanut pukeutua perinteiseen intialaiseen tapaan. Seuraavaksi hän alkoi ajaa Intian itsenäistymistä Britannian siirtomaavallasta väkivallattomin keinoin.

Gandhin kansalaistottelemattomuuteen perustuvista kampanjoista kuuluisin oli niin sanottu ­suolamarssi vuonna 1930.

Hän jatkoi työtään Intian itsenäistymisen puolesta myös toisen maailmansodan aikana, ja vuonna 1947 Britannia viimein taipui.

”Se olisi mainio ajatus.”
Gandhin vastaus toimittajan kysymykseen siitä, mitä mieltä hän oli ”länsimaisesta sivistyksestä”.

Miksi?

Britit olivat hallinneet Intiaa 1700-luvun lopulta lähtien Itä-Intian kauppakomppanian kautta, ja intialaisten noustua 1850-luvulla ­kapinaan Intiasta oli tullut Britannian virallinen siirtomaa.

Pieni brittiläinen virkakoneisto ­hallitsi valtavaa ­intialaista enemmistöä muun muassa sotilaallisella ­pelotteella sekä ankarilla laeilla, jotka hyödyttivät lähinnä Britannian kauppaa ja taloutta.

Esimerkiksi 1800-luvun lopulla Britannia sääti ­Intiaan suolamonopolin suojel­lakseen omaa suolateollisuuttaan. Gandhin ­johtama ­suolamarssi oli protesti ­nimenomaan suola­monopolia vastaan, ja sen tavoitteena oli todistaa, että intialaiset pystyivät huo­lehtimaan omasta suolantuotannostaan.

Britannia hallitsi Intiaa hajota ja hallitse -periaatteella pelaamalla Intian monia eri kansoja ja uskontokuntia toisiaan vastaan.

gandhi assassinated news article

Gandhi oli menossa rukoustilaisuuteen, kun äärihindu Nathuram Godse ampui hänet tammikuussa 1948.

© John frost newspapers/imageselect & Historic Collection/Imageselect

Mitä sitten tapahtui?

Gandhi tuli tunnetuksi ”suurta sielua” tarkoittavalla lisänimellä Mahatma, jonka palkittu intialainen kirjailija Rabindranath Tagore hänelle antoi.

Intian itsenäistymisprosessin loppua kohti Gandhi alkoi menettää vaikutusvaltaansa, kun muut poliitikot tarttuivat ohjaksiin.

 • 1947

  Hindujen ja muslimien väliset riidat jakoivat ­entisen Britannian siirtomaan kahdeksi ­itsenäiseksi valtioksi, Intiaksi ja Pakistaniksi, joista ­jälkimmäinen jaettiin vielä länsi- ja itäosaan.

  Tuhansia ­ihmisiä kuoli jakoa seuranneissa levottomuuksissa sekä ­väestön joukkomuuton aikana.

 • 1948

  Gandhi yritti tehdä lopun eri väestöryh­mien ­välisistä väkivaltaisuuksista, ja hinduaktivisti Nathuram Godse murhasi hänet 30. tammikuuta.

 • 1971

  Itä-Pakistanin asukkaat kokivat, että pää­kaupunki Islamabadin hallinto oli unohtanut heidät, ja aloittivat oman vapaustaistelunsa.

  Pakistanin turvallisuusjoukkojen ja separatistien ­välisissä taiste­luissa kuoli tuhansia ihmisiä.

  Intia tuki seuranneessa ­sodassa separatisteja, ja lopulta Pakistanin oli annet­tava periksi. Sodan seurauksena Itä-Pakistanista tuli ­itsenäinen Bangladeshin valtio.

Lue myös:

Poliitikot

Gandhi jäi ilman rauhanpalkintoa

4 minuuttia
Poliitikot

Brittipääministerin turkkilaiset juuret

1 minuuttia
Poliitikot

George Washington: Mies, joka ei halunnut kuninkaaksi

14 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota