Henkilääkäri Johann Friedrich Struensee hallitsi Tanskaa Kristian VII:n aikana 16 kuukauden ajan ja uudisti maata innokkaasti. Mads Mikkelsen näyttelee henkilääkäriä tuoreessa tanskalaiselokuvassa.

Lääkäri laati parituhatta lakia

Valtaan päästyään Struensee alkoi toteuttaa Tanskassa valistusajan aatteita. Tanskalaiset eivät kuitenkaan olleet siihen valmiita.

perjantai 30. maaliskuuta 2012 teksti Linda Corfitz Jensen

Struensee toteutti Tanskassa valtavasti uudistuksia vain vajaassa puolessatoista vuodessa. Hän halusi luoda yhteiskunnan, joka perustui järkeen perinteiden ja säätyjen sijaan, mutta hän eteni liian
nopeasti, ja hanke päättyi huonosti.

Toimiessaan Kristian VII:n lähimpänä neuvontantajana Struensee sai läpi lähes kaksituhatta lakia, joiden tarkoitus oli kehittää yhteiskuntaa paremmaksi.

Struensee pyrki valtionhallinnon yhdenmukaistamiseen ja tehostamiseen. Hän käynnisti säästötoimia, ja lakkautti vanhentuneet käytännöt, joiden mukaan esimerkiksi aatelispojat pääsivät virkamiehiksi pätevyydestään riippumatta. Hänen oikeus- ja sosiaalipolittiikkansa olivat aikaansa edellä. Struensee muun muassa perusti kodin löytölapsille sekä salli avioeron ja esiaviolliset suhteet.

Struensee ei tajunnut lakiensa psykologisia ja kulttuurisia vaikutuksia. Tanskan kansa ei ollut valmis niin suuriin uudistuksiin, ja lakeja vastustettiin kaikissa yhteiskuntaluokissa.

-----------

Lue lisää Struenseen, kuningas Kristian XII:n ja kuningatar Karoliina Matildan kolmen hengen liitosta

Lataa artikkeli "Lääkäristä tuli Tanskan valtias" koneellesi pdf-tiedostona. Voit ladata artikkelin vain, jos olet rekisteröitynyt sivuston käyttäjäksi. Rekisteröityminen on ilmaista ja siihen kuluu vain hetki.

Ehkä sinua kiinnostaa...