National Photo Collection
Israelin johtaja Golda Meir lasten keskellä

Kuka oli Golda Meir?

Hän syntyi köyhään perheeseen Ukrainassa mutta nousi Israelin poliittisen järjestelmän huipulle. Golda Meir otti ohjat käsiinsä, kun maa oli jälleen kerran sodassa naapureitaan vastaan.

Golda Meir – jota kutsutaan usein Israelin rautarouvaksi – oli yksi Israelin valtion perustajista, ja vuonna 1969 hänestä tuli maan ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa naispääministeri.

Hän johti Israelia kuuden päivän sodan jälkeisenä vaikeana aikana, jolloin naapurimaiden arabivaltiot painostivat maata kaikin keinoin.

Meirin kauden jännittynyt tunnelma purkautui vuoden 1973 Jom kippur -sodassa, jossa Meir johti Israelia yhteenotossa Egyptin ja Syyrian kanssa.

Kukaan ei olisi arvannut, että Meiristä tulisi valtionjohtaja, kun hän syntyi vuonna 1898 puusepän tyttärenä Kiovassa.

Köyhä perhe muutti työn perässä Yhdysvaltoihin vuonna 1906, ja nuori Meir tutustui siellä sionismiin.

Sionistiset ajatukset juutalaisten paluusta Pyhään maahan juurtuivat vahvasti nuoreen naiseen, ja vuonna 1921 hän matkusti Palestiinaan työskentelemään juutalaisvaltion perustamisen puolesta.

Meir oli poliittinen lahjakkuus

Meir liittyi Palestiinassa työväenliikkeeseen ja kohosi niin merkittävään poliittiseen asemaan, että hänestä tuli yksi upouuden maan itsenäisyysjulistuksen allekirjoittajista [kun Israel perustettiin vuonna 1948] (https://historianet.fi/yhteiskunta/uskontojen-historia/israel-blev-skabt-af-kaos-i-mellemosten-fi).

Meir osoittautui diplomaattisesti ja poliittisesti erittäin taitavaksi. Kyseiset taidot tekivät hänestä sekä Israelin suurlähettilään Neuvostoliitossa että myöhemmin työministerin ja ulkoministerin.

Golda Meir nousi vuonna 1969 maan korkeimpaan virkaan pääministeriksi, mutta hänen kautensa huipulla ei sujunut ilman kiistoja.

Meirin suhtautuminen Jom kippur -sotaan johti ankaraan kritiikkiin, ja hän luopui virastaan vuonna 1974.

Hänen poliittinen perintönsä säilyi kuitenkin jälkipolville, ja hänet muistetaan nykyään yhtenä Israelin vaikutusvaltaisimmista johtajista.

Israel kastettiin verellä

Iso-Britannia vetäytyi Palestiinan mandaattialueeltaan 14. toukokuuta 1948, ja samana päivänä Israel julisti perustavansa juutalaisvaltion. Heti seuraavana päivänä Israel joutui sotaan arabinaapureitaan vastaan, ja konflikti jätti alueelle veriset jäljet vuosikymmeniksi eteenpäin.

Sotilaita huivien ja aseiden kanssa
© The Palmach Archive

Arabimaiden ja Israelin sota

Ajankohta: 15. toukokuuta 1948 – 20. heinäkuuta 1949

Israelin julistauduttua itsenäiseksi arabivaltioiden liittouma hyökkäsi tuoretta juutalaisvaltiota vastaan.

Tulos:
Taistelut päättyivät tulitaukosopimuksiin, mutta Israel laajensi aluettaan huomattavasti YK:n vuonna 1947 ehdottamaa alkuperäistä jakosuunnitelmaa suuremmaksi. Yli 700 000 palestiinalaista menetti kotinsa.

Miehiä kivääreineen ampumakuopissa
© Israel Defense Forces

Suezin kriisi

Ajankohta: 29. lokakuuta – 5. marraskuuta 1956

Israel valloitti Egyptin Siinain niemimaan sen jälkeen, kun Egypti kansallisti Suezin kanavan ja esti Israelin laivaliikenteen.

Tulos:
Konflikti päättyi tulitaukoon, jossa Israel vetäytyi Siinain niemimaalta vastineeksi tietyistä takeista. Tärkein niistä oli se, että Suezin kanava olisi avoinna Israelin laivoille ja että YK:n rauhanturvajoukot sijoitettaisiin Siinain niemimaalle.

Tuhottuja lentokoneita ylhäältä katsottuna
© Government Press Office of Israel

Kuuden päivän sota

Ajankohta: 5.–10. kesäkuuta 1967

Pitkittyneiden vihamielisyyksien jälkeen Israel käynnisti ennalta ehkäisevän ilmaiskun Egyptiä vastaan ja kukisti Egyptin, Jordanian sekä Syyrian.

Tulos:
Israel valtasi Länsirannan, Golanin kukkulat, Gazan kaistaleen ja Siinain niemimaan. Tämä johti Lähi-idän geopolitiikan radikaaliin muutokseen ja loi uuden perustan alueen tuleville konflikteille.

Sotilaat kahden lentävän helikopterin alla
© Israel Defense Forces

Jom kippur -sota

Ajankohta: 6.–25. lokakuuta 1973

Egypti ja Syyria hyökkäsivät yllätttäen Israelia vastaan juutalaisten juhlapyhänä Jom kippurina.

Tulos:
Sota päättyi tulitaukoon, jossa alueen voimatasapaino säilyi ennallaan. Konflikti korosti kuitenkin Israelin haavoittuvuutta ja painotti diplomatian tarvetta, mikä tasoitti tietä useille uusille rauhanneuvotteluille ja sopimuksille.