Richard Sears in the John F. Kennedy Presidential Library and Museum via Wikimedia Commons

Kennedyn klaani: Tie Valkoiseen taloon

Vuonna 1961 Yhdysvaltojen presidentiksi valittiin 43-vuotias John F. Kennedy. Vain neljässä sukupolvessa Kennedyt olivat nousseet hiellä, viinanmyynnillä ja keinottelulla köyhistä siirtolaisista yhdeksi Yhdysvaltojen rikkaimmista suvuista.

Patrick Kennedy lähti köyhyyden riivaamasta Irlannista

Patrick Kennedy saapui Bostoniin 22. huhtikuuta 1849 viikkoja kestäneen merimatkan jälkeen. 25-vuotias nuorukainen oli lähtenyt Irlannista pakoon perunaruton aiheuttamaa nälänhätää.

Hänen molemmat vanhempansa olivat kuolleet, ja hänen isoveljensä hoiti perheen tilaa Irlannissa. Tyhjätaskuisen Patrickin ystävä järjesti hänelle töitä tynnyrintekijänä.

Kennedyn suku ansaitsi hyvin viinanmyynnillä

Yhdeksän Amerikan-vuoden jälkeen Patrick Kennedy kuoli koleraan, ja häneltä jäi vaimo ja neljä lasta. Perheen ainoa poika Patrick J. Kennedy oli ahkera ja kunnianhimoinen.

14-vuotiaana hän pääsi Bostonin satamaan töihin, ja hän säästi vaatimattomasta palkastaan rahaa ja osti saluunan. Vähitellen hän hankki lisää baareja ja ryhtyi myös viskin maahantuojaksi. Hän oli kaupungin suurin alkoholikauppias ennen kuin täytti 30 vuotta.

Patrick J. Kennedyä arvostettiin Bostonin irlantilaissiirtolaisten keskuudessa, sillä hän auttoi usein vähempiosaisia joko rahallisesti tai antamalla hyviä neuvoja.

Vuonna 1884 hän hyödynsi suosiotaan ja siirtyi politiikkaan demokraattisen puolueen leiriin. Hän pääsi ensin edustajainhuoneeseen, myöhemmin hänestä tuli Massachusettsin senaattori.

Joseph P. Kennedy rikastui keinottelulla

Joseph P. Kennedy edusti Kennedyjen kolmatta sukupolvea Yhdysvalloissa. Hän oli perinyt isältään hyvän liikevaiston, ja valmistuttuaan Harvardista hän hankki jättiomaisuuden muun muassa osake- ja kiinteistökeinottelulla sekä elokuvayhtiöiden ja elokuvateatteriketjujen ostoilla ja fuusioilla.

Joseph P. Kennedy oli 20 rikkaimman joukossa Fortune-lehden Yhdysvaltain rikkaimpien miesten luettelossa vuonna 1957.

Hänen omaisuutensa arvioitiin 200–400 mijoonaksi dollariksi, mikä vastaa nykyrahassa 1,5–3 miljardia dollaria. Siitä riittäisi presidentinvaalikampanjan rahoitukseenkin, jos sellainen joskus tulisi ajankohtaiseksi.

JFK:n isä oli Yhdysvaltain 20 rikkaimman miehen joukossa.

Kennedyn perheessä oli yhdeksän lasta ja yksi sivusuhde

Kaksi Bostonin merkittävintä irlantilais-katolilaista perhettä yhdistyivät, kun Joseph P. Kennedy vuonna 1914 avioitui Rose Fitzgeraldin kanssa. Tämä oli Bostonin pormestarin, demokraatteihin kuuluvan John F. Fitzgeraldin tytär.

Joseph ja Rose saivat yhdeksän lasta, joista yksi oli John Fitzgerald Kennedy, tuleva presidentti. Joseph Kennedyllä oli pitkäaikainen ja julkisessa tiedossa oleva suhde ihaillun filmitähden Gloria Swansonin kanssa.

Kennedyn perheen synkkä ja onneton vuosikymmen

Onnettomuudet koettelivat Kennedyn sukua 1940-luvulla. Vuonna 1941 John F. Kennedyn pikkusisarelle, mielenterveysongelmista kärsineelle Rosemary Kennedylle, tehtiin lobotomia.

Leikkauksen seurauksena hän menetti puhe- ja toimintakykynsä ja joutui laitoshoitoon. Vuonna 1944 vanhin Kennedyjen pojista, pommikonetta lentänyt Joseph, kuoli vaarallisella tehtävällä koneensa räjähdettyä.

Vuonna 1948 sisarusparvi pieneni jälleen yhdellä, kun Kathleen Kennedy kuoli lento-onnettomuudessa Ranskassa 28-vuotiaana.

John F. Kennedy astui politiikkaan

Kennedyjen vanhimmasta pojasta, Joseph P. Kennedystä, piti tulla perheen poliittinen tähti, mutta hänen kuolemansa jälkeen odotukset kohdistuivat John F. Kennedyyn.

Vuonna 1946 tämä valittiin edustajainhuoneeseen ja vuonna 1952 senaattiin. Vuonna 1960 hän päihitti presidentinvaaleissa republikaanien ehdokkaan Richard Nixonin. JFK on nuorin Yhdysvaltojen presidentin virkaan valittu.

Hänen murhansa vajaat kolme vuotta valintansa jälkeen järkytti koko maailmaa.

JFK:n kylmän rauhallinen toiminta Kuuban kriisin aikana vuonna 1962 herätti kunnioitusta, mutta kovaa toimintaa kannattaneet pitivät häntä heikkona.

© Polfoto/Corbis