Wikipedia
Eleanor Roosevelt Franklin Roosevelt

Franklin D. Rooseveltin avioliitto oli pelkkä kulissi

Franklin D. Roosevelt oli kansan suosikki, joka valittiin presidentiksi neljästi. Hänellä oli myös paljon naissuhteita, joista yksi kesti hänen kuolemaansa asti vuonna 1945.

Demokraatti Franklin D. Roosevelt on yksi Yhdysvaltojen historian suosituimmista presidenteistä. Hän on ainoa presidentti, joka on valittu virkaan neljästi: Yhdysvaltain presidentinvaaleissa vuosina 1932, 1936, 1940 ja 1944.

Franklin D. Rooseveltin menestys sai republikaanit pelkäämään siinä määrin demokraattisia kansansuosikkeja, että he saivat vuonna 1951 ajettua läpi perustuslain muutoksen, jossa määrättiin, että sama henkilkö voitiin valita presidentiksi vain kahdeksi kaudeksi.

Franklin D. Roosevelt ei herättänyt vastakaikua ja ihastusta vain vaaleissa. Hän nautti suurta suosiota naisten keskuudessa, eikä vaimo Eleanor Roosevelt suinkaan ollut ainoa nainen, joka jakoi hänen vuoteensa.

Presidentti Roosevelt (1882–1945) ja Norjan kruununprinsessa Märtha (1901–1954) olivat läheisiä toisen maailmansodan aikana.

© U.S. Government / Wikimedia Commons

Oliko Rooseveltilla ja prinsessa Märthalla suhde?

Franklin D. Rooseveltilla oli pitkä suhde sihteeriin

Eleanor Roosevelt sai vuonna 1917 selville, että presidentillä oli suhde, kun hän löysi intohimoisia rakkauskirjeitä miehensä salkusta. Niiden lähettäjä oli Eleanor Rooseveltin henkilökohtainen sihteeri, Lucy Mercer.

Eleanor Roosevelt antoi aviomiehelleen mahdollisuuden erota, mutta Franklin D. Rooseveltin äiti, miljonääri Sara Roosevelt, esti sen.

Hänen mukaansa ero olisi julkinen nöyryytys koko suvulle, ja hän uhkasi jättää poikansa perinnöttömäksi, jos tämä jättäisi vaimonsa.

Franklin D. Roosevelt tunnettiin ”äidinpoikana”, joka ei koskaan sanonut äidilleen vastaan, ja niinpä avioeroaikeetkin saivat jäädä.

Eleanor-vaimo asetti kuitenkin kaksi tiukkaa ehtoa sille, että hänen liittonsa Franklinin kanssa jatkuisi: tämän pitäisi lopettaa suhteensa Lucy Merceriin ja Eleanor ja Franklin nukkuisivat siitä lähtien eri makuuhuoneissa.

Franklin D. Roosevelt noudatti jälkimmäistä ehtoa mutta jatkoi suhdettaan Lucy Merceriin salassa kuolemaansa asti vuonna 1945.

Lucy Mercer

Lucy Mercer palkattiin Eleanor Rooseveltin yksityissihteeriksi talvella 1913. Pian sen jälkeen hän aloitti Franklin D. Rooseveltin kanssa suhteen, joka kesti vuoteen 1945 presidentin kuolemaan asti.

© Wikimedia Commons

Franklin D. Rooseveltilla oli huhujen mukaan suhde myös oman sihteerinsä Marguerit ”Missy” LeHandin sekä toimittaja Dorthy Schiffin kanssa. Schiff väitti myöhemmin, että hänen oma aviomiehensä tiesi hänen suhteestaan Franklin D. Rooseveltiin ja hyväksyi sen.

Julkisissa esiintymisissä Eleanor Roosevelt seisoi miehensä rinnalla, mutta henkilökohtaisessa elämässä aviopari eli platonisessa suhteessa suurimman osan Franklin D. Rooseveltin poliittista uraa.

Presidentin rouva rakastui naiseen

Eleanorin yksityiselämä ei sekään jäänyt kuitenkaan rakkaudettomaksi. Pian hänen miehensä tultua valituksi Yhdysvaltojen presidentiksi vuonna 1932 hän ryhtyi suhteeseen toisen naisen kanssa – ketjussa polttavan, bourbonia litkivän Associated Pressin toimittajan Lorena ”Hick” Hickockin kanssa.

Naiset kirjoittivat toisilleen yli 3 000 kirjettä vuodesta 1932 vuoteen 1962, jolloin Eleanor Roosevelt kuoli. Yksityisesti naiset kutsuivat toisiaan ”rakkaaksi”, ”kullaksi” ja sanoivat ”je t’aime” (”rakastan sinua” ranskaksi).

Maaliskuussa 1933 – vuosi sen jälkeen, kun Eleanorin aviomiehestä oli tullut Yhdysvaltain presidentti ensimmäistä kertaa – päivätyssä kirjeessä Eleanor kirjoitti Hickille: ”Olen ajatellut sinua koko päivän… Ah! Haluan syleillä sinua ja pidellä sinua.”

Eleanor Roosevelt (toinen vasemmalta) ja Lorena Hickok (äärimmäisenä oikealla) vuonna 1933.

© Wikimedia Commons

Franklin D. Roosevelt asui Eleanorin rakastajattaren kanssa

Franklin D. Roosevelt tiesi hyvin, että hänen vaimollaan oli suhde toiseen naiseen, ja Hick sai eräässä vaiheessa jopa oman huoneen Valkoisesta talosta, niin että hän saattoi olla lähellä Eleanoria.

Presidentin suhde Lucy Merceriin pysyi salassa hänen loppuelämänsä. He tapasivat usein Rooseveltien yksityiskodissa Little White Housessa Eleanorin ollessa muualla.

Poliittisesti Franklin D. Roosevelt saavutti enemmän kuin useimmat. Hän teki Yhdysvalloissa talousuudistuksia vuonna 1929 alkaneen laman jälkeen ja ohjasi maan läpi toisen maailmansodan.

Hän ei kuitenkaan päässyt näkemään sodan päätöstä. Vajaa kuukausi ennen ”Kolmannen valtakunnan” romahdusta 8. toukokuuta 1945 Franklin D. Roosevelt kuoli aivoverenvuotoon talossaan Little White Housessa Warm Springsissä Georgiassa.

Kuollessaan hänen vierellään ei ollut Eleanor Roosevelt vaan hänen suurin rakkautensa Lucy Mercer.