Diktaattorien lapset: elämää tyrannian varjossa

1900-luvun julmat ja tunneköyhät diktaattorit olivat myös perheenisiä. Politiikka oli heille usein lapsia tärkeämpää, ja vain yksi lapsi seurasi isänsä jalanjäljissä.

Hirmuvaltiaiden lapsilla ei ollut mahdollisuutta normaaliin elämään. Useimmat silti rakastivat isäänsä.

© Getty Images

Stalin: Punavaltias oli säälimätön isä

5 lasta

Neuvostoliitossa elämä oli kaikille kovaa. Stalinin lapset saivat riittävästi syödäkseen, toisin kuin monet, mutta he joutuivat elämään arvaamattomassa maailmassa, jossa perhettä, ystäviä ja rakastettuja katosi yhtäkkiä.

 • Jakov oli Josif Stalinin poika tämän ensimmäisestä avioliitosta, ja hänen äitinsä kuoli pian hänen syntymänsä jälkeen. Stalin ei juuri välittänyt pojastaan ja kielsi tätä käyttämästä nimeä Stalin. Nuori Jakov yritti kerran ampua itsensä, mutta epäonnistui. ”Hän ei osaa edes tähdätä kunnolla”, totesi Stalin. Kun Jakov jäi saksalaisten vangiksi sodassa vuonna 1941, Stalin kieltäytyi Saksan ehdotuksesta vaihtaa hänet saksalaisvankiin. Jakov kuoli vankileirillä vuonna 1943, väitetysti heittäytymällä sähköaitaan, ja Stalin lausui ensimmäisen kerran jotain hyvää pojastaan.
 • Vasilin äiti oli Stalinin toinen vaimo, joka teki itsemurhan pojan ollessa 11-vuotias. Vasili jätettiin turvallisuuspalvelun hoiviin, ja Stalinin poikana kaikki oli hänelle sallittua. Hänestä tuli huvittelunhaluinen ja väkivaltainen alkoholisti. Toisessa maailmansodassa Vasili palveli upseerina ilmavoimissa, mutta ei loistanut saavutuksillaan. ”Eversti Stalin erotetaan juopumuksen ja kevytmielisyyden vuoksi”, isä Stalin määräsi vuonna 1946. Isänsä kuoltua vuonna 1953 Vasili joutui vankilaan. Vapauduttuaan vuonna 1960 hän joi itsensä hengiltä.
 • Svetlana oli Stalinin lempilapsi jopa siinä määrin, että hänen äitinsä piti kiintymystä epäkommunistisena. Tytär kirjoitti isälleen käskyjä pienille lappusille, ja tämä vastasi tottelevansa. Kirjeissä Stalin kutsui tytärtään ”toveri taloudenhoitajaksi” ja allekirjoitti kirjeensä muun muassa ”kurja maalainen J. Stalin”. Kun Svetlana rakastui juutalaismieheen, Stalin suuttui ja lähetti miehen gulag-leirille. Svetlana luopui kommunismista ja loikkasi Yhdysvaltoihin vuonna 1967.

Svetlana oli lapsista ainoa, joka sai kokea isänsä rakkauden, kunnes hän rakastui väärään mieheen.

© Getty Images

Ceausescu: Lasten piti periä valtakunta

3 lasta

Ceausescu halusi jättää valtansa lapsilleen, mutta vain yksi heistä oli siihen halukas.

 • Nicolae Ceausescu oli suunnitellut vanhimman poikansa Valentinin nousevan jälkeensä valtion johtoon. Valentin oli kuitenkin lahjakas tutkija, jota ydinfysiikka kiinnosti enemmän kuin itsevaltius. Pettynyt Ceausescu alkoi levittää huhua, että poika oli adoptoitu.
 • Älykäs Zoia ryhtyi matematiikan tutkijaksi, mikä teki hänen äitinsä, Elenan, kateelliseksi. Elena itse esiintyi loistavana kemistinä, vaikka hänen todelliset näyttönsä alalta olivat heikot. Niinpä äiti teki kaikkensa sabotoidakseen tyttärensä uraa, ja tämä käänsi raivoissaan selkänsä perheelleen.
 • Kun Valentin ja Zoia olivat poissa pelissä, ainoaksi vallanperijävaihtoehdoksi jäi Ceausescun nuorin poika, Nicu. Hän oli yhtä häikäilemätön kuin isänsä, ja lisäksi hänellä oli alkoholiongelma ja häntä epäiltiin raiskauksista. Vuoden 1989 vallankumous pelasti Romanian Niculta.

Franco: Tytär oli hänen ainoa ilonsa

1 lapsi

Francisco Franco oli aina huonotuulinen, eikä mikään saanut häntä hymyilemään – paitsi hänen tyttärensä Carmen. Carmenin syntymä vuonna 1926 teki Francon hänen omien sanojensa mukaan lähes hulluksi onnesta.

Franco palvoi tytärtään, ja tämä sai jopa mennä naimisiin valitsemansa miehen kanssa. Kunnioituksesta isäänsä kohtaan hän kuitenkin piti oman sukunimensä. Francon kuoltua vuonna 1975 Carmen on lapsineen vaalinut hänen jälkimainettaan.

Tyttärensä seurassa Franco sai väännetyksi kasvoilleen hymyntapaisen.

© Getty Images

Mao: Johtajasta ei ollut isäksi

10 lasta

Kommunistisen Kiinan johtajalla Maolla oli miljoonia ihailijoita, mutta lääkärinsä mukaan hän oli kykenemätön inhimillisiin tunteisiin. Sen saivat hänen lapsensakin tuta.

3 lasta varttui kadulla

Mao jätti vaimonsa Yang Kaihuin vuonna 1927. Vuonna 1929 kansallismieliset teloittivat Yangin, ja lapset joutuivat kadulle.

 • Anying taisteli Neuvostoliiton joukoissa toisessa maailmansodassa, ja hän kuoli napalmihyökkäyksessä Korean sodassa.
 • Anqing lähti myös Neuvostoliittoon ja päätyi lopulta mielisairaalaan.
 • Anlong kuoli punatautiin neljän vuoden ikäisenä.

6 lasta jätettiin vieraiden hoiviin

Maon seuraava vaimo He Zizhen taisteli kansallismielisiä vastaan Kiinassa kunnes joutui pakenemaan Moskovaan vuonna 1937. Mao otti uuden vaimon.

 • Jinhua jätettiin talonpoikien hoiviin, ja hän katosi.
 • Xiao Mao (Pikku Mao) katosi myös. He Zizhen
 • jäljitti vuonna 1952 nuorukaisen, jota piti poikanaan, mutta puolue kiisti tämän sukulaisuuden Maoon.
 • Toinen poika kuoli ennen kuin oli saanut nimeä.
 • Tytär annettiin vastasyntyneenä iäkkäälle naiselle, ja hän kuoli nimettömänä jonkin ajan kuluttua.
 • Jiaojiao tuli 4-vuotiaana äitinsä luo Moskovaan. Mao otti hänet luokseen nimellä Li Min vuonna 1947.
 • Lyova kuoli vauvaikäisenä Moskovassa.

1 lapsi pääsi lomalla tyhjään kotiin

Jiang Qing oli Maon viimeinen vaimo, ja he olivat naimisissa Maon kuolemaan asti vuonna 1976.

Li Na varttui sisarpuolensa Li Minin kanssa kommunistisessa sisäoppilaitoksessa ja näki harvoin Maoa tai äitiään edes lomilla.

Li Na rakasti välinpitämätöntä isäänsä.

© Getty Images

Idi Amin: Suurperheen huolehtivainen isä

60 lasta

Idi Aminilla oli lapsia vaikka muille jakaa. Ugandan diktaattori sai 60 lasta 21:n eri naisen kanssa, ja lapset pitivät häntä mukavana isänä. Poikansa Jaffarin mukaan Amin pelasti uhkarohkealla kommandoiskulla osan lapsistaan vihollisjoukkojen eristämäksi jääneestä koulusta vuonna 1979, kun kapinalliset ja Tansanian armeija taistelivat Aminia vastaan.

Mussolini: Lapset olivat propagandaväline

6 lasta

Benito Mussolini oli naistenmies, jolla ei ollut aikaa perheelleen. Hänen lapsensa kuitenkin rakastivat häntä ja näyttelivät iloisina roolinsa fasistien propagandassa.

Benito Albino oli Mussolinin ja Ida Dalserin poika. Mussolini avioitui Dalserin kanssa vuonna 1914 ja seuraavana vuonna myös rakastajattarensa Rachele Guidin kanssa. Kun Dalser protestoi, hänet suljettiin mielisairaalaan. Samoin kävi Benito Albinolle, koska hän puhui Mussolinista edelleen isänään. Hän kuoli hämärissä olosuhteissa vuonna 1942. Rachelen kanssa Mussolini sai 5 lasta.

 • Edda Mussolini avioitui Italian ulkoministerin kanssa ja kävi usein Berliinissä. Hän flirttaili häpeämättömästi natsijohtajien kanssa ja ihaili Hitleriä vielä sodan jälkeenkin.
 • Vittorio ryhtyi elokuva-alalle ja kävi turhaan Hollywoodissa koettamassa onneaan. Toisen maailmansodan jälkeen hän kirjoitti isäänsä puolustavia kirjoja maanpaossa.
 • Brunosta tuli ilmavoimien lentäjä, joka palveli Italian käymissä sodissa. Hän kuoli koneensa syöksyttyä taloon vuonna 1941, ja Mussolini kirjoitti pojalleen muistokirjan.
 • Romano oli 17-vuotias Mussolinin kuollessa vuonna 1945. Hän soitti pianoa Romano Mussolini All Stars jazzyhtyeessä. Hän tunnusti ihailevansa isäänsä vasta vuonna 2004.
 • Anna Mariaa ei julkisuudessa nähty, sillä hän sairasti poliota. Hän vaihtoi nimensä sodan jälkeen ja työskenteli radiojuontajana, kunnes hänen henkilöllisyytensä paljastui.

Mussolini pääsi poikineen Time-lehden kanteen vuonna 1935.

© Getty Images

Castro: New Yorkista Moskovaan

10 lasta

Pikku-Fidel lennätettiin Kuubaan Castron noustua valtaan vuonna 1959. 9-vuotias poika oli siihen asti asunut New Yorkissa äitinsä kanssa, mutta isä haetutti ”Fideliton” seisomaan vierelleen Havannan läpi kulkevassa voitonparaatissaan.

Castro lähetti pojan opiskelemaan ydinfysiikkaa Moskovaan, ja valmistuttuaan tämä sai Kuubassa merkittävän viran ydintutkimuksessa. Vuonna 1992 Fidelito erotettiin epäpätevyyteen vedoten. Joidenkin arvelujen mukaan hän ratsasti isänsä mielestä liikaa nimellään. Castro luopui presidenttiydestä vuonna 2008, ja pikkuveli Raúl astui hänen tilalleen.

Khomeini: Vain parta jäi perinnöksi

7 lasta

Khomeinin poika oli aina isänsä seurassa, kun Iranin mahtava ajatollah esiintyi julkisuudessa.

Poika Ahmad oli isänsä tavoin šiialainen oikeusoppinut, ja hän leikkautti partansakin isänsä mallin mukaan.

Aikana ennen Khomeinin kuolemaa 1989 Ahmadilla oli paljon vaikutusvaltaa, sillä kaikki yhteydenpito Iranin heikkenevään johtajaan kulki hänen kauttaan. Hän ei kuitenkaan noussut koskaan virallisesti valtaan, sillä Khomeini ei halunnut perheensä sotkeutuvan politiikkaan. Isänsä kuoltuakin Ahmad pysytteli hänen rinnallaan: hänestä tuli Khomeinin mausoleumin johtaja.

Ahmad Khomeini oli aina isänsä vierellä Iranin mahtavan ajatollahin esiintyessä julkisuudessa.

© Corbis/All Over & Getty Images

Saddam Hussein: Poika oli isäänsäkin pahempi

5 lasta

Uday Hussein tunnettiin impulsiivisena mielipuolena, joka toimi mielihalujensa mukaan. Saddamin vanhimpana poikana hän oli lain yläpuolella.

Uday ajoi vaaleanpunaista Rolls-Roycea, piti yksityisessä eläintarhassaan isoja kissaeläimiä ja toteutti väkivaltaisia mielihalujaan kiduttamalla vankeja ja raiskaamalla naisia. Naisia siepattiin kadulta tai joskus jopa omista hääjuhlistaan tyydyttämään Udayn mielitekoja.

Raakalaisen maine sopi Udaylle hyvin, ja hän alkoi käyttää lisänimeä ”Susi”. Vuonna 1988 hän meni liian pitkälle murhatessaan juhlissa isänsä tarjoilijan, ja Saddam heitti hänet joksikin aikaa vankilaan.

Uday vammautui salamurhayrityksessä vuonna 1996. Hän kuntoutui jonkin verran, mutta Saddam valitsi seuraajakseen hänen pikkuveljensä Qusayn. Vuonna 2003 Yhdysvallat hyökkäsi Irakiin, ja veljekset kuolivat taistelussa yhdysvaltalaisten löydettyä heidän piilopaikkansa.

Uday oli jonkin aikaa Saddamin salaisen poliisin päällikkö.

© Getty Images

Kim Il-Sung: Poika vaali isänsä muistoa

6 lasta

Kim Il-Sung onnistui siinä, missä muut diktaattorit eivät: hän perusti kommunistisen dynastian, jossa valta on siirtynyt jo kaksi kertaa sukupolvelta toiselle.

 • Kim Jong-Il oli veljiään älykkäämpi ja ymmärsi piilottaa vallanhimonsa isältään. Kim Il-Sung palkitsi poikansa nöyryyden vuonna 1974 nimittämällä tämän virallisesti seuraajakseen. 20 vuotta myöhemmin Kim Jong-Il nousi valtaan ”Rakkaana johtajana”. Kim Jong-Il harkitsi seuraajakseen vanhinta poikaansa Jong-Namia. Tämä kuitenkin suututti isänsä jäädessään kiinni yrityksestä päästä väärällä passilla Japaniin ja Tokion Disneylandiin vuonna 2001.
 • Kim Jong-Un pääsi valtaan, koska hän oli yhtä kova kuin isänsä ja isoisänsä. Todisteeksi siitä hän antoi upottaa eteläkorealaisen sotalaivan vuonna 2010. Hän nousi valtaan vuonna 2012 ja teloitutti pian sen jälkeen vaikutusvaltaisen setänsä ja tämän perheen.

Kim Jong-Ilin syntyessä talvi muuttui kevääksi.

© AKG Images