
Robert Mugabe toukokuussa 2015.
Robert Mugabe: Kansansankarista diktaattoriksi
Missä: Zimbabwe
Titteli: Pääministeri (1980–1987) ja presidentti (1987–2017)
Vallassa: 1980–2017
Entinen diktaattori Robert Mugabe on yksi Afrikan poliittisen historian tunnetuimmista hahmoista.
Viha Britannian siirtomaavaltaa ja valkoista vähemmistöhallintoa kohtaan silloisessa Etelä-Rhodesiassa sai Mugaben lähtemään tosissaan mukaan politiikkaan 36-vuotiaana vuonna 1960.
Noin kymmenen vuotta aiemmin hän oli alkanut kiinnostua marxismista, ja hän kannatti aseellista nousua siirtomaavaltaa ja maan mustaa väestöä sortavaa valkoista vähemmistöä vastaan.
Mugaben poliittiset mielipiteet veivät hänet vuosiksi vankeuteen, ja kun hänet vapautettiin, moni piti häntä vapaussankarina.
Helmikuussa 1980 Mugabe valittiin pääministeriksi maan ensimmäisissä vapaissa vaaleissa, ja muutaman kuukauden päästä kansainvälinen yhteisö tunnusti Zimbabwen itsenäisyyden.
Valitettavasti Mugaben nousu valtaan ei johtanut monien toivomiin positiivisiin muutoksiin yhteiskunnassa.
Seuraavina vuosikymmeninä Mugaben valtakaudelle oli ominaista poliittisten vastustajien säälimätön nujertaminen, vilpilliset vaalit, ihmisoikeuksien polkeminen ja maan etnisten vähemmistöjen väkivaltaiset vainot.
Kovimman kohtalon kokivat maan ndebele-kansa, joka joutui etnisen puhdistuksen uhriksi, sekä valkoinen vähemmistö, jota vainottiin Mugaben siunauksella.
Mugabesta tuli julma diktaattori, joka antoi kansansa kärsiä kurjuutta vuosikymmenet ja joka lopulta syöstiin vallasta marraskuussa 2017.
Idi Amin: Afrikan julmin diktaattori?
Missä: Uganda
Titteli: Skotlannin kuningas, hänen ylhäisyytensä, elinikäinen presidentti, Brittiläisen imperiumin voittaja
Vallassa: 1971–1979
Afrikan kenties tunnetuimman ja julmimpana pidetyn diktaattorin väitetään tapattaneen kahdeksan vuotta kestäneen valtakautensa aikana jopa puoli miljoonaa ihmistä.
Osana ”taloudellista sodankäyntiä” Amin karkotti Ugandasta kymmeniätuhansia aasialaisia, jotka olivat muuttaneet maahan Britannian siirtomaavallan aikana.
Hän lähes tuhosi maan talouden, ennen kuin epäonninen sota Tansaniaa vastaan pakotti hänet pakenemaan Saudi-Arabiaan. Amin kuoli vuonna 2003.
Hastings Banda: Koko kansan Banda

Banda kuoli vuonna 1997.
Missä: Malawi
Titteli: Elinikäinen presidentti, suuri leijona
Vallassa: 1964–1994
Malawissa kaikkien oli kuuluttava Bandan puolueeseen. Kansalaisten oli aina pidettävä mukanaan puolueen jäsenkorttia, ja yritysten seinällä oli oltava presidentin valokuva.
Banda syrjäytettiin Malawin ensimmäisissä vapaissa vaaleissa 1994.
Mobutu Sese Seko: Zairen messias varasti miljardeja

Mobutu kuoli eturauhassyöpään maanpaossa Marokossa vuonna 1997.
Missä: Zaire
Titteli: Messias, kansakunnan isä sekä kaikkivoipa voitontahtoinen taistelija, joka kulkee valloituksesta toiseen tulta kylväen.
Vallassa: 1965–1997
Mobutu ei ollut mikään tavallinen diktaattori: hän väitti itseään Jeesukseksi ja äitiään Neitsyt Mariaksi, eikä hänen puolueensa MRP ollut hänen mukaansa sen enempää vasemmistolainen kuin oikeistolainenkaan.
Ulkomailla hänen hallintoaan kutsuttiin kleptokratiaksi, jossa diktaattori kahmi rikkauksia, vaikka kansa eli köyhyydessä. Mobutu haalikin itselleen yli viiden miljardin dollarin omaisuuden.
Jean-Bédel Bokassa: Söi vastustajiaan?

Bokassa tuomittiin kuolemaan mutta hänet armahdettiin myöhemmin.
Missä: Keski-Afrikan Tasavalta
Titteli: Keski-Afrikan keisari Bokassa I
Vallassa: 1966–1979
Kaapattuaan vallan Bokassa sääti joukon ankaria lakeja: kerjääminen kiellettiin ja kaikki 18–55-vuotiaat työttömät teljettiin vankilaan.
Vuonna 1976 Bokassa kruunautti itsensä keisariksi, ja vuonna 1979 hän määräsi mieltään osoittaneita koululaisia pidätettäväksi ja hakattavaksi.
Sotilaiden käsittelyssä kuoli noin sata nuorta, ja huhut kertoivat keisarin syöneen uhrien ruumiita. Hänet syöstiin vallasta pari kuukautta myöhemmin.
Francisco Nguema: Kielsi koulut ja kirkossakäynnin

Nguema syöstiin vallasta ja teloitettiin vuonna 1979.
Missä: Päiväntasaajan Guinea
Titteli: Elinikäinen presidentti, ainutkertainen ihme ja koulutuksen, opetuksen ja kulttuurin suurmestari
Vallassa: 1968–1979
Nguema sulki sairaaloita ja kouluja ja muun muassa kielsi kirkossakäynnin ja älymystö-sanan käytön, koska se ei edustanut afrikkalaisia arvoja.
Hänen toteuttamissaan poliittisissa puhdistuksissa kuoli jopa 20 000 ihmistä, ja noin satatuhatta pakeni maasta.
Mengistu Mariam: Afrikan julmin diktaattori?

Omaisten oli maksettava saadakseen uhrien ruumiit haudattavaksi.
Missä: Etiopia
Titteli: Presidentti
Vallassa: 1977–1991
Neuvostoliiton mallin innoittama Mengistu kansallisti pankkeja ja yrityksiä ja määräsi opettajat ja koululaiset töihin maatalouskollektiiveihin. Hän toteutti myös punaiseksi terroriksi kutsuttuja uudistuksia, joiden seurauksena kuoli kymmeniätuhansia ihmisiä.
Hieman ennen kuin kapinalliset vuonna 1991 valtasivat Addis Abeban, Mengistu pakeni Zimbabween, josta hän sai turvapaikan.
Samuel Doe: Itsemurha vankeudessa

Doe varmisti yksinvaltansa murhauttamalla vastustajansa.
Missä: Liberia
Titteli: Presidentti
Vallassa: 1980–1990
Samuel Kanyon Doe nousi valtaan verisellä vallankaappauksella surmattuaan istuvan presidentin tämän omassa kodissa. Doe perusti Liberiaan yhden Afrikan raaimmista hirmuhallinnoista.
Doe syrjäytettiin vuonna 1990, ja hänen vastustajansa ikuistivat ex-diktaattorin kuulustelut ja kidutuksen videolle. Doe teki itsemurhan iskemällä päänsä seinään sen jälkeen, kun häneltä oli muun muassa leikattu korva irti.