Pikakatsaus: Kolme epäonnistunutta vallankaappausyritystä

Turkissa tehtiin hiljattain epäonnistunut vallankaappausyritys. Historiasta löytyy lukuisia muitakin mönkään menneitä vallankaappauksia. Seuraavassa niistä kolme.

Pöydänjalka pelasti Hitlerin, kun hänet yritettiin murhata pommilla vuonna 1944. Räjähdyspaikka tuhoutui kuitenkin pahoin.

Rooma: Diktaattorin murha johti sisällissotaan

Vuonna 44 eaa. Julius Caesar murhattiin 23 tikariniskulla. Murhan takana oli Marcus Brutuksen muiden miesten kanssa perustama salaliitto, jonka pyrkimys oli palauttaa Roomaan tasavaltalainen hallitusmuoto ja senaatille Caesarin siltä riistämä valta. Salaliittolaiset olivat kuitenkin aliarvioineet Caesarin kansansuosion. Roomalaiset raivostuivat murhasta, ja vallankaappausyritys johti sisällissotaan.

Saksa: Salaliittolaiset teloitettiin

Saksan armeijan upseerit suunnittelivat murhaavansa Hitlerin 20. heinäkuuta 1944 ja lopettavansa sodan. Eversti Claus von Stauffenberg piilotti pommin sisältävän salkun kokoushuoneeseen pöydän alleHitlerin tuolin lähelle. Suunnitelma meni kuitenkin myttyyn, kun toinen upseeri siirsi salkun tammipöydän paksun jalan taakse. Kun pommi räjähti, pöydänjalka suojeli Hitleriä. Sen sijaan Gestapo pidätti ja teloitti kaikki, joita epäiltiin osallisuudesta vallankaappausyritykseen – muun muassa sotamarsalkka Rommelin.

Neuvostoliitto: Kansa ei lähtenyt mukaan

Kehno suunnittelu ja kansan vastustus olivat osasyitä siihen, että yritys syöstä Neuvostoliiton presidentti Mihail Gorbatšov vallasta vuonna 1991 epäonnistui. Joukko kommunistijohtajia oli tyytymättömiä Gorbatšovin uudistuspolitiikkaan, joka lisäisi 15 neuvostotasavallan itsemääräämisvaltaa. Gorbatšov pantiin kotiarestiin ja maahan julistettiin poikkeustila. Kansa kuitenkin kannatti uudistuksia, ja kolme päivää myöhemmin presidentti vapautettiin. Muutaman kuukauden päästä Neuvostoliitto hajosi.