Mistä poliittinen jako oikeistoon ja vasemmistoon juontuu?

Miksi poliittinen kenttä jakautuu oikeistoon ja vasemmistoon?

Britannian parlamentin alahuoneessa hallituspuolueiden edustajat istuvat puhemiehestä oikealla ja oppositio vasemmalla.

Oikeisto ja vasemmisto poliittisina vastapuolina juontuu 1500-luvun Englannista, jossa parlamentin alahuone alkoi kokoontua Lontoon Westminster Palacessa sijaitsevassa St. Stephen’sin kappelissa. Väittelyissä kuninkaan politiikan kannattajat istuivat alttarin edessä sijainneen puheenjohtajan tuolista nähden oikealla, vastustajat vasemmalla.

Kappelin penkit olivat keskikäytävälle päin, joten ryhmät istuivat vastakkain.Ranskan vallankumouksen puhjettua vuonna 1789 Pariisin kansankokouksen jäsenet jakautuivat kokouksissaan samaan tapaan. Vallankumoukselliset asettuivat vasemmalle ja kuninkaan tukijat oikealle. Kumpikaan puoli ei ollut järjestäytynyt puolueeksi eikä niillä ollut nimiä, joten lehdistö alkoi kutsua niitä vasemmaksi ja oikeaksi siiveksi.

1870-luvulla jako oli iskostunut tavallisen kansan mieliin ja kielenkäyttöön niin, että myös ranskalaiset puo-lueet alkoivat käyttää nimissään sanoja oikea ja vasen.

Myös Suomen eduskunnassa vasemmistoryhmät istuvat puhemiehestä katsoen vasemmalla, keskustaryhmät keskellä ja oikeistoryhmät oikealla.