kremlin.ru
Rohani, Alijev, Putin

Mikä on Azerbaidžanin hallintomuoto?

Alijevin perhe on hallinnut Azerbaidžania rautaotteella vuodesta 1993. Diktatuuri yrittää nyt valkopesua urheilun ja muiden kulttuuritapahtumien avulla.

Azerbaidžan on yksi Euroopan viimeisistä diktatuureista. Maa on muodollisesti demokratia, mutta sitä on lähes 30 vuotta hallinnut yksi ainoa puolue. Maata on arvosteltu sen autoritäärisestä hallinnosta, jossa poliittisia vastustajia vainotaan, kriittisiä toimittajia vangitaan ja ihmisoikeuksia poljetaan.

Ankaran hallinnon takana on Alijevin dynastia, joka on hallinnut maata rautaotteella vuodesta 1993 maan irtauduttua Neuvostoliitosta kaksi vuotta aiemmin. Ensin vallassa oli vuosikausia Heydar Alijev, ja hänen jälkeensä presidentiksi nousi vuonna 2003 hänen poikansa Ilham Alijev, joka sai 76 prosenttia äänistä. Azerbaidžanin vaalijärjestelmää on kritisoitu vilpillisyydestä.

Rohani, Alijev, Putin

Azerbaidžanin presidentti Ilham Alijev pitää yllä hyviä suhteita muihin autoritäärisiin valtioihin, kuten Iraniin ja Venäjään.

© kremlin.ru

Urheilulla valkopesua

Viime vuosina presidentti Ilham Alijev on yrittänyt parantaa maansa mainetta niin sanotulla sportswashingilla, jossa Azerbaidžan on syytänyt suuria summia kulttuuri- ja urheilutapahtumiin näyttääkseen paremmalta muun maailman silmissä.

Maa on muun muassa isännöinyt formula 1 -kisoja, Euroopan kisoja ja jalkapallon Eurooppa-liigan loppuottelua. Siellä on myös järjestetty euroviisut, ja se on turhaan hakenut vuosien 2016 ja 2020 olympiaisännyyttä. Viimeksi Azerbaidžanissa on järjestetty neljä jalkapallon EM-ottelua.