All Over Press

Gandhin murha: hindunationalisti vaani puistossa

Mohandas Gandhi puolusti köyhien oikeuksia, ja hänen väkivallattoman vastarinnan linjansa johti Britannian siirtomaavallan päättymiseen ja Intian Itsenäistymiseen.

Plantaasin esimies Shri Jigyasu odotti Birla Housen puutarhassa alkuillan hämyssä 30. tammikuuta 1948.

Hän oli tullut puutarhaan yhdessä kymmenien muiden ihmisten kanssa nähdäkseen Mahatma Gandhin, jonka ansiosta Intiasta oli vihdoinkin tullut itsenäinen valtio.

Jigyasu oli ihaillut Gandhia ja tämän johtamaa kamppailua Britannian siirtomaavaltaa vastaan koko aikuisikänsä. Nyt hän oli tullut pyhiinvaellusmatkalle New Delhiin ja halusi käyttää tilaisuutta hyväkseen tavatakseen ihailemansa miehen.

”Ensin he eivät edes huomaa, sitten he nauravat, sitten taistelevat ja sitten sinä voitat.” Mahatma Gandhi

Gandhi piti joka ilta Birlan suvun kartanoa ympäröivässä suuressa puutarhassa avoimen rukoushetken ja käveleskeli siellä sen jälkeen kannattajiensa kanssa. Tasan kello 18 kartanon suurelle terassille asteli pieni hintelä kalju mies, jolla oli pyöreät metallikehyksiset silmälasit.

Hän oli Mahatma Gandhi, joka oli vuotta aikaisemmin selättänyt brittiläisen imperiumin ja hankkinut Intialle itsenäisyyden. Arvokkain askelin hän käveli sorapolkua tervehtimään kannattajiaan.

Muiden tavoin Jigyasukin polvistui tervehtiäkseen Gandhia ja osoittaakseen tälle kunnioitustaan. Gandhi kohotti hymyillen oikean kätensä tervehtiäkseen ja siunatakseen polvistuneita. Samassa puutarhan rauha rikkoontui.

Aivan kuin Gandhi olisi kohottanut kätensä merkiksi, Jigyasun vieressä ollut mies ponkaisi pystyy ja veti väljän paitansa alta esiin pistoolin.

Gandhin ruumis peitettiin kukilla ennen kuin sitä lähdettiin kuljettamaan Delhin katuja pitkin.

© Polfoto/Corbis

Hän ampui kolme kertaa vain muutaman metrin päässä seisovaa Gandhia, joka vajosi elottomana maahan.

Jigyasu kiiruhti Gandhin luo. Kahden muun miehen kanssa hän kantoi tämän sisään Birla Houseen.

Gandhi kuoli ennen kuin lääkäri ehti paikalle. Sillä välin murhaaja, hinduradikaali Nathuram Godse, otettiin kiinni ja riisuttiin aseista.

Mahatma Gandhi vietti elämänsä viimeiset kuukaudet Birla Housessa, varakkaan intialaisen teollisuussuvun kartanossa New Delhissä.

Monet suvun jäsenistä olivat Gandhin ystäviä, ja perhe oli tukenut innokkaasti Intian irtautumista Britannian vallan alaisuudesta.

Suvun silloinen päämies Ghanshyam Birla rakennutti komean kartanon asunnoksi perheelleen vuonna 1929.

Birlan suvun vauraus on perua muun muassa tekstiiliteollisuudesta ja viestintäalalta. Suvun entinen kartano toimii nykyään museona.

© Getty Images

Siirtomaatyylistä rakennusta suurine ikkunoineen ja lasiovineen ympäröi vehreä puutarha.

Kaksikerroksisessa kartanossa oli kaikkiaan 11 makuuhuonetta sekä kokoushuoneita ja toimistotiloja.

Birla House oli yksi Intian itsenäistymiskamppailun keskuspaikoista.

Aina kun Gandhi kävi New Delhissä, hän asui Birlojen vieraana. Intian itsenäistyttyä vuonna 1947 Gandhi muutti pysyvästi Birla Houseen, jossa hän muun muassa seurasi Intian jakoa pääosin hindulaiseen Intiaan ja islamilaiseen Pakistaniin.

Pakistanin perustaminen suututti äärikansallismieliset hindut, joiden mielestä Pakistan oli yhä osa Intiaa ja Gandhi maanpetturi, koska tämä salli jaon. Tätä mieltä oli myös Nathuram Godse.

Gandhin kuoleman jälkeen tuhannet ihmiset vaelsivat Birla Houseen osoittamaan kunnioitustaan hänen muistolleen. Birlat avasivat osan puutarhastaan vieraille ja rakennuttivat sinne pyhäkön. Vuonna 1984 suku lahjoitti kartanon Intian valtiolle.

Rakennus sai nimen Gandhi Smriti (Gandhin muisto), ja siitä tuli Intian itsenäistymisen ja Gandhin museo.

Nykyään museon kokoelmiin kuuluu noin 60 000 kirjaa, 6 000 valokuvaa ja lukuisia esineitä, jotka kertovat Mahatma Gandhin elämästä.

Murhaaja sai kuolemantuomion

Godse tuomittiin murhasta, mutta hän ei ehkä ollutkaan sen pääsuunnittelija.

Gandhin ampuja Nathuram Godse ja muut salaliittoon kuuluneet vangittiin pian murhan jälkeen. Seurasi pitkä oikeudenkäynti, jonka kuluessa Godse julisti, ettei katunut surmatyötä. Hän syytti Gandhia lukuisista virheistä ja kertoi alkaneensa vihata Gandhia, koska tämä oli myöntynyt Pakistanin irrottamiseen Intiasta maan itsenäistyessä.

Poliisi epäili salamurhan pääsuunnittelijaksi Intian hindulaisen Hindu Mahasabhan -liikkeen johtajaa Vinayak Savarkaria, joka kuitenkin kielsi kaikki yhteydet tapahtuneeseen. Monet uskovat yhä Savarkarin olleen jollakin tavalla tekemisissä Gandhin murhan kanssa, vaikka syyttäjä ei koskaan pystynytkään todistamaan hänen osallisuuttaan.

Godse ja hänen apurinsa Narayan Apte tuomittiin kuolemaan 10. helmikuuta 1949 ja muut salaliittolaiset saivat elinkautisen vankeusrangaistuksen. Tuomio pysyi valituksista huolimatta voimassa, ja Godse ja Apte hirtettiin 15. marraskuuta 1949.

© Polfoto/Corbis

Nathuram Godse

Godse hirtettiin pitkän oikeudenkäynnin jälkeen.

© Rakbhima

Vinayak Savarkar

Syyttäjä ei pystynyt todistamaan Savarkarin osallisuutta murhaan.