Rauhanmerkki nähtiin ensi kerran ydinaseiden vastaisessa mielenosoituksessa Lontoossa vuonna 1958.
Graafinen suunnittelija ja kuvataiteilija Gerald Holtom oli luonnostellut merkin englannin kielen ydinaseriisuntaa tarkoittaviin sanoihin ”nuclear disarmament” viittaavien, N- ja D-kirjaimia symboloivien laivaston lippusignaalien pohjalta.
Tiedotusvälineissä rauhanmerkki nähtiin myöhemmin samana vuonna, kun joukko ydinaseita vastustavia aktivisteja purjehti Yhdysvaltojen armeijan Tyynessämeressä sijaitsevalle ydinkoealueelle Bikinin atollille ja heidän veneessään liehui rauhanmerkillä varustettu lippu.
Laajempaan tietoisuuteen rauhanmerkki alkoi levitä 1960-luvulla, kun yhdysvaltalainen opiskelija ja rauhanaktivisti Philip Altbach toi Lontoossa vierailtuaan pussillisen rauhanmerkkirintanappeja mukanaan Chicagoon. Hän jakoi merkkejä Chicagon yliopiston opiskelijoille ja sai opiskelijoiden rauhanyhdistyksen ottamaan merkin tunnuksekseen.
Seuraavina vuosina yhdysvaltalaisissa yliopistoissa myytiin kymmeniätuhansia rauhanmerkkejä, ja Vietnamin sodan aikana merkistä tuli maailmanlaajuisen rauhanliikkeen tunnus.