Bettmann/Getty Images
arlo guthrie peace sign in the air

Kuka keksi rauhanmerkin?

Rauhanmerkki on yksi maailman tunnetuimpia symboleja, mutta harva tietää, että sen alkuperä on merenkulussa.

Rauhanmerkki nähtiin ensi kerran ydinaseiden vastaisessa mielenosoituksessa Lontoossa vuonna 1958.

Graafinen suunnittelija ja kuvataiteilija Gerald Holtom oli luonnos­tellut merkin englannin kielen ydinaseriisuntaa ­tarkoittaviin sanoihin ”nuclear dis­armament” viittaa­vien, N- ja D-­kirjaimia symboloivien laivaston lippusignaalien pohjalta.

Tiedotusvälineissä rauhanmerkki nähtiin myöhemmin samana vuonna, kun joukko ydinaseita vastustavia aktivisteja purjehti Yhdysvaltojen armeijan Tyynessä­meressä sijaitsevalle ydinkoealueelle ­Bikinin atollille ja heidän veneessään liehui rauhanmerkillä varustettu lippu.

Laajempaan tietoisuuteen rauhanmerkki alkoi levitä 1960-luvulla, kun yhdysvaltalainen opiskelija ja rauhan­aktivisti Philip Altbach toi Lontoossa vierailtuaan pussil­lisen rauhanmerkkirintanappeja mukanaan Chicagoon. Hän jakoi merkkejä Chicagon yliopiston opiskelijoille ja sai opiskelijoiden ­rauhanyhdistyksen ottamaan merkin tunnuksekseen.

Seuraavina vuosina yhdysvaltalaisissa yliopistoissa myytiin kymmeniätuhansia rauhanmerkkejä, ja Vietnamin sodan aikana merkistä tuli maailmanlaajuisen rauhanliikkeen tunnus.

marine naval peace sign origin
©

Laivastosymboleista tuli rauhanmerkki

Laivastojen yleisesti käyttämässä viestijärjestelmässä on oma ­lippusignaalinsa jokaiselle kirjaimelle.

Rauhanmerkki ­syntyi sanoihin ”Nuclear Disarmament” eli ”ydinaseriisunta” viittaavista kirjaimista N ja D.