Ensimmäiset talouspakotteet asetti vuonna 432 eaa. Ateenan johtaja Perikles pannakseen Megaran kaupunkivaltion kärsimään.
Ateenan ja Peloponnesoksen niemimaan välissä sijaitseva Megara oli merkittävä kauppakeskus antiikin Kreikassa, mutta se oli pettänyt Ateenan solmimalla Korintin ja Spartan kanssa liiton, joka uhkasi Ateenan asemaa kreikkalaisena suurvaltana.
Perikles halusi kostaa petoksen ankarasti, mutta sen sijaan että hän olisi lähettänyt Megaraan sotilaita, hän keksi toisenlaisen keinon.
Vihollisen talous tukahtui
Perikles julisti kansankokouksen suostumuksella niin kutsutun Megaran asetuksen, joka kielsi Megaran kauppiailta pääsyn Ateenan markkinoille ja sulki heidät pois Ateenan hallitsemista satamista.
Tällaista rangaistusta ei ollut nähty aiemmin, mutta se osoittautui nopeasti toimivan juuri Perikleen toivomalla tavalla: Megaran kasvava talous tukahtui, ja jokaista Ateenan kilpailijan kanssa liittoutunutta kaupunkia odotti sama kohtalo.
Megaran asetus johti seuraavana vuonna peloponnesolaissodan syttymiseen. Se kesti vuoteen 404 eaa. ja aiheutti Ateenan imperiumin hajoamisen.