Prisma/Imageselect
Hitler, natsi-Saksa, kulkue.

Kova lapsuus loi historian pahimmat diktaattorit

Monet maailman pahimmista tyranneista ovat kokeneet traumaattisen lapsuuden. Vanhempien väkivaltaisuus ja tunnekylmyys ja esimerkiksi kiusaaminen ovat jättäneet syvät arvet ja taipumuksen julmuuteen.

Miten pienestä viattomasta ihmistaimesta kasvaa julma diktaattori? Mikä johtaa siihen, että lapsesta kehittyy empatiaan kyvytön psykopaatti, joka sortaa siekailematta oman maansa kansalaisia?

HISTORIA perehtyy Stalinin, Hitlerin ja muiden historian pahimpien diktaattoreiden lapsuutta yhdistäviin tekijöihin.

Hitler murhautti kuusi miljoonaa juutalaista ja lietsoi maailman sotaan, Saddam Hussein tapatti kaasulla omia kansalaisiaan ja Mao lähetti miljoonia kiinalaisia työleireille ja kuolemaan – lukuisat diktaattorit ovat toteuttaneet mielipuolisia ideoitaan hinnalla millä hyvänsä.

Inhimillinen kärsimys ei ole hetkauttanut tyranneja, joilta on vaikuttanut puuttuvan tyystin kyky myötätuntoon silloinkin, kun kärsijöinä on ollut heidän oma kansansa. Miten lukuisat uhrit ja heidän tuskansa ovat voineet olla diktaattoreille yhtä tyhjän kanssa? Mistä moinen tunteettomuus kumpuaa? Monien tutkijoiden mukaan julmuuden juurisyy piilee itsevaltiaiden lapsuudessa.

SADDAM HUSSEIN

Ei-toivotusta lapsesta tuli Irakin diktaattori

Saddam Hussein lapsena.

Saddam Hussein 9- tai 10-vuotiaana.

© Album/Ritzau Scanpix

Ennen Saddam Husseinin (1937–2006) syntymää hänen äitinsä oli yrittänyt sekä abortoida hänet että tappaa itsensä miehensä kuolemasta epätoivoisena.

Saddam asui kolmevuotiaaksi asti enonsa luona, ja kun hän lopulta sai palata kotiin, hänen äitinsä oli mennyt uusiin naimisiin. Isäpuoli kuritti Saddamia ja pakotti hänet varastelemaan, ja Saddam lähti kotoa vain 10-vuotiaana.

VLADIMIR PUTIN

Hento tappelija turvautui likaisiin temppuihin

Vladimir Putin lapsena.

14-vuotias Vladimir Putin koulukuvassa.

© Laski Diffusion/Getty Images

Vladimir Putin syntyi vuonna 1952 sodan runtelemassa Leningradissa, nykyisessä Pietarissa, missä perheen toimeentulo oli monien muiden lailla sodan jälkeen niukkaa.

Kun vanhemmat olivat päivät töissä hankkimassa elantoa, heiveröisen pojan oli pärjättävä omillaan. Kotikorttelin rottia vilisevillä takapihoilla Vladimir tappeli muiden poikien kanssa ja tuli tunnetuksi siitä, ettei hän tarvittaessa arkaillut purra tai repiä vastustajaansa hiuksista.

NERO

Julma keisari oli vanhempiensa halveksima

Nero lapsena.

Pariisin Louvressa on harvinainen patsas, joka esittää Neroa lapsena.

© Prioryman/Wikimedia Commons

Yksi Rooman valtakunnan julmimpia hallitsijoita oli keisari Nero, joka muun muassa vainosi kristittyjä ja tappoi äitinsä ja kaksi sisartaan. Neron lapsuudesta ei ole säilynyt tarkkoja tietoja, mutta tutkijat ovat yrittäneet etsiä syitä, jotka selittäisivät hänen julmuuttaan aikuisena.

Esimerkiksi roomalainen historioitsija Suetonius on vihjannut, että vanhemmat Gnaeus ja Agrippina oli kylmiä ja kyynisiä ja vihasivat poikaansa – isä jopa kutsui tätä ”vastenmieliseksi”.

JOSIF STALIN

Juoppo isä pieksi poikaansa

Josif Stalin lapsena.

Lapsuudenystävä kuvaili nuoren Josifin olleen ”kyvytön tuntemaan myötätuntoa ihmisiä tai eläimiä kohtaan”.

© Laski Diffusion/Getty Images

Myös Josif Stalin koki lapsuudessaan (1878–1953) synkkiä aikoja. Isä oli alkoholisoitunut suutari, joka pahoinpiteli Josifia ja tämän äitiä vuosikaudet. Lopulta hän jätti perheensä.

Josif sairasti lapsena isorokon, joka arpeutti hänen kasvonsa, ja 12-vuotiaana hän jäi hevosvaunujen alle. Onnettomuuden seurauksena hänen vasen kätensä jäi jäykäksi ja oikeaa lyhyemmäksi. Vammoista huolimatta Stalinista tuli pahamaineinen tappelupukari.

ADOLF HITLER

Teini-Hitler kuritti siskoaan

Adolf Hitler lapsena.

10-vuotiaan Hitlerin koulukuva on otettu Itävallassa Leondingin kaupungissa, missä Hitler asui valtaosan lapsuudestaan.

© CPA Media Pte Ltd/Imageselect

Hitlerin isä Alois oli ankara mies, joka kuritti sumeilematta poikaansa, eikä muuten huolehtivainen äitikään pystynyt suojelemaan pientä Adolfia isän väkivallalta. Isän raivoa lietsoi usein entisestään pojan uhma ja voimakastahtoisuus.

Selkäsaunat ja suru pikkuveljen kuolemasta muuttivat Adolf Hitlerin (1889–1945) vähitellen koulussa pidetystä oppilaasta sisäänpäin kääntyneeksi ulkopuoliseksi. Isän kuoltua 13-vuotias Adolf omaksui perheen pään roolin ja läimäytteli usein nuorempaa sisartaan.

MAO ZEDONG

Kiusaaminen sytytti vihan Kiinan tulevassa johtajassa

Mao Zedong nuorena.

Nuorena Mao Zedong halusi opettajaksi, mutta pian vallankumous vei kaiken hänen aikansa.

© Universal Images Group/Getty Images

Mao Zedongin (1893–1976) isä oli Hunanin provinssissa varakas maanviljelijä, ja hän odotti poikansa jatkavan tilan hoitoa. Pieni Mao oli kuitenkin kiinnostuneempi opiskelusta. Isä yritti saada kurittamalla poikaansa muuttamaan mieltään, mutta tämä vain juurrutti syvän vihan Maoon, joka myöhemmin vainosi Kiinan tilanomistajia.

Kun Mao lopulta sai opiskella, varakkaat toverit kiusasivat häntä ja pilkkasivat häntä maalaismoukaksi.

FRANCISCO FRANCO

Isä pilkkasi lyhyttä ja vaimeäänistä Francoa

Francisco Franco ja hänen isoveljensä Nicolás lapsina.

Francisco Franco (vas.) aloitti 14-vuotiaana opinnot sotilasakatemiassa, missä myös hänen isoveljensä Nicolás opiskeli.

© Hulton Deutsch/Getty Images

Francisco Francon (1892–1975) isä oli kiinnostuneempi korttipeleistä, naisista ja juopottelusta kuin omasta pojastaan. Huolenpidon sijaan Espanjan laivastossa upseerina toiminut isä ivasi ja kuritti Franciscoa.

Isä pilkkasi poikaansa tämän heikosta äänestä ja lyhyydestä – Franco oli aikuisena 163 senttimetriä pitkä. Isän syrjähyppyjen vuoksi nuori Francisco sai alituiseen lohduttaa äitiään, ja kun hän aloitti opintonsa sotilasakatemiassa, muut kadetit kiusasivat häntä.

BASHAR AL-ASSAD

Syyrian diktaattori oppi kovat otteet isältään

Al-Assadien perhe, Bashar al-Assad.

Al-Assadin perhe koolla – mutta vain valokuvaa varten. Bashar on kuvassa oikealla, äidin vasemmalla puolella on isoveli Bassel.

© Alexandra DE BORCHGRAVE/Getty Images

Väkivalta on välttämätöntä vallan säilyttämiseksi – tämän Bashar al-Assad oppi jo lapsena isältään Hafiz al-Assadilta, joka hallitsi Syyriaa rautaisella otteella vuosina 1971–2000. Isä ei juuri näkynyt kotona, ja hän puhui harvoin lastensa kanssa.

Isoveli Basselilla oli tapana härnätä ujoa ja epävarmaa Basharia. Tämän kohtalo kuitenkin lopulta sinetöityi, kun isoveli kuoli liikenneonnettomuudessa vuonna 1994 ja isä päätti, että Bashar perisi hänen yksinvaltiutensa.

BENITO MUSSOLINI

Il Duce janosi hyväksyntää

Benito Mussolini lapsena.

Pieni Benito äidin sylissä, sisarustensa ympäröimänä.

© Popperfoto/Getty Images

Italian diktaattoria Benito Mussolinia (1883–1945) ei yllättäen juuri kuritettu kotona. Hän saattoi toki saada korvapuustin esimerkiksi silloin, kun hän 10-vuotiaana löi toista oppilasta puukolla käteen ja hänet erotettiin koulusta, tai kun hän uudessa koulussaan kävi jälleen toisen oppilaan kimppuun.

Mussolinin julmuuden juuret ovatkin arvoitus. Historioitsijat tietävät kuitenkin, ettei hänen juoppo isänsä juuri huomioinut häntä, ja teini-ikään tultuaan Mussolini kohteli lukuisia seksikumppaneitaan sadistisesti.

KIM JONG-IL

Pohjois-Korean diktaattori varttui isän varjossa

Kim Jong-Il lapsena.

Kim Jong-Ililtä ei puuttunut lapsena mitään, mutta hänen hallitessaan yli kaksi miljoonaa pohjoiskorealaista kuoli nälkään.

© Universal History Archive/Getty Images

Toisen maailmansodan jälkeen Neuvostoliitto asetti Kim Il-Sungin Pohjois-Korean johtajaksi. Hänen vanhin poikansa Kim Jong-Il (1941–2011) menetti seitsemänvuotiaana veljensä, joka hukkui perheen uima-altaaseen. Seuraavana vuonna hänen äitinsä kuoli synnytyksessä.

Kim Jong-Il ei varttuessaan juuri viettänyt aikaa isänsä kanssa. Hän nousi valtaan vuonna 1994, mutta joutui ”Suurena johtajana” tunnetun isänsä seuraajana tyytymään ”Rakkaan johtajan” kutsumanimeen.