Pikatoimitus: Posti kiisi 1800-luvulla maanalaista putkea pitkin
1800-luvulla tärkeidenkin viestien kulku saattoi viivästyä, kun lähetit juuttuivat kaupunkien ruuhkaan. Insinöörit kehittivät putkiin ja paineilmaan perustuvan postinkuljetusjärjestelmän, jolla viestit saatiin nopeasti perille suurkaupungeissa.

Berliinin ensimmäinen putkipostilinja avattiin vuonna 1865. Lopulta putkia oli yhteensä 400 kilometriä.
Valurautainen 413 metriä pitkä putki kiemurteli Battersean yleisessä puistossa Thamesin rannalla heinäkuussa 1861.
Putken toisessa päässä oleva luukku oli auki, ja siitä näkyi kiskopari, joka katosi putken syvyyksiin. Luukun edessä oli sementillä lastattu vaunu, joka mahtui millimetrin tarkasti putken sisään.
Tarkoitus oli todistaa, että tavaravaunuja voitiin liikuttaa paineilmalla.
Insinöörit Thomas Rammell ja Josiah Latimer Clark aikoivat osoittaa, miten putkeen syötetyn paineilman avulla voitaisiin liikuttaa 2,5 metrin pituista vaunua tehokkaammin kuin höyryveturilla.
Tekniikkaa hyödynnettiin lopulta hieman eri tarkoitukseen, putkipostiin. Se yleistyi nopeasti Euroopan suurimmissa kaupungeissa, ja sitä käytetään vielä nykyäänkin erityistarkoituksiin.
Viestintä takkuili kaupungeissa
1800-luvun puolivälissä tehokkaiden viestintätapojen tarve kasvoi suurkaupungeissa. Teollistumisen myötä Lontooseenkin nousi lukuisia uusia tehtaita ja asuinalueita, ja siitä tuli maailman suurin kaupunki.
Kaupungin infrastruktuuri ei pysynyt kehityksen mukana, ja kadut ruuhkautuivat hevosvaunuista ja jalankulkijoista.
Postin- ja tavarankuljetus alkoi takkuilla pahasti.
Lennättimen keksiminen nopeutti viestintää, mutta lennätinasemalta toiselle lähetetyt viestit piti vielä toimittaa eteenpäin lopulliselle vastaanottajalle, mikä oli usein sietämättömän hidasta.
Esimerkiksi Lontoon päälennätinasemalta pörssiin oli vain 106 metrin matka, mutta viestit kulkivat senkin välin hitaasti.
Liikenteen seassa puikkelehtivat lähetit juuttuivat usein ruuhkaan, ja tärkeät viestit viivästyivät.
Insinöörit hieroivat aivonystyröitään keksiäkseen nopean, kätevän ja tehokkaan postinkuljetusjärjestelmän, jota voitaisiin käyttää kaupunkialueella.
Monien ajatukset pyörivät höyrykonesovellusten ja mekaanisten viritelmien ympärillä, mutta jotkut keksijät kulkivat omia polkujaan.
Yksi heistä oli brittiläinen George Medhurst, joka oli erityisesti kiinnostunut energian ja liikkeen luomisesta paineilman avulla.
Medhurstilla ideoita riitti, ja jo vuonna 1810 hän kuvaili, miten paineilmalla voitaisiin kuljettaa esineitä ja jopa ihmisiä putkea pitkin.