Pompeo Batoni

”Skoteilla ei ole mitään kilttinsä alla”

Perinteen mukaan ”true scotsman” (aito skotti) ei käytä housuja kilttinsä alla. Antavatko skotit tosiaan perhekalleuksiensa killua vapaana kiltin alla, vai onko se pelkkä myytti?

Vanhin kirjallinen lähde, jossa kiltti mainitaan, on vuodelta 1594. Siinä irlantilainen historioitsija Lughaidh Ó Cléirigh kirjoittaa skottilaisista palkkasotureista Irlannissa:

”He erottuivat irlantilaissotilaista aseiltaan ja vaatetukseltaan. Heillä oli ruudulliset värikkäät viitat, joiden päällä heillä oli lanteillaan vyö.”

Lughaidh kuvaili niin sanottua belted plaid -kilttiä, jota kutsutaan myös nimellä great kilt (suuri kiltti). Se oli alun perin Skotlannin ylämaalla käytetty suuri kangas, joka kiedottiin vaatteeksi laskoksille vartalon ympärille ja ulottui miehillä polviin ja naisilla nilkkoihin.

”Though Scots like to prance/About in their kilts wearing nae pants/Fir the next punter make it fair/Dinnae firgit to wear a pair.” Skotlannin suurin kilttien valmistaja kehottaa käyttämään alusvaatteita kiltin alla.

1700-luvulla suuri kiltti sai vähitellen väistyä meidän nykyään tuntemamme vyötärölle kiinnitettävän ja polviin asti ulottuvan kiltin tieltä. Joidenkin historioitsijoiden mukaan sen kehitti englantilainen rautatehtailija Thomas Rawlinson, joka kaipasi käytännöllisempää työasua skotlantilaisille työläisilleen.

Nykyään useimmat skotit käyttävät kilttiä pääasiassa seremoniallisissa tilaisuuksissa, etenkin häissä.

Sitten seuraakin polttava kysymys: mitä skottimiehillä on kilttiensä alla?

Ranskalaisessa pilapiirroksessa vuodelta 1815 kaksi naista tiirailee uteliaina sotilaan kiltin alle.

© The Trustees of the British Museum

PUOLESTA JA VASTAAN: Todisteet vaihtelevat

Perinteisesti monet skotit käyttivät pitkää aluspaitaa nimeltä lèine cròiche, joka ulottui juuri polvien yläpuolelle. Muut alusvaatteet eivät siten olleet tarpeen.

Skottisotilaat käyttivät kilttiä, ja brittiarmeijan skottilaisrykmenteissä oli kiellettyä pitää mitään kiltin alla. Kerrotaan, että upseerit kulkivat ensimmäisessä maailmansodassa golfmailaan kiinnitetyn peilin kanssa tarkastamassa, että käskyä noudatettiin.

Moni skotti vannoo ettei käytä kiltin alla mitään. Yksi heistä on entinen F1-kuljettaja David Coulthard, joka on sanonut: ”Kiltit ovat vanha perinne kuten sekin, ettei niiden alla käytetä alusvaatteita.”

Lyhyet aluspöksyt tai ratsastushousujen tyyppiset housut kuuluivat skottimiesten vaatetukseen 1600-luvulla, ja ne olisivat peittäneet perhekalleudet kiltin alla.

Skottilaisessa ylämaan tanssissa tanssijat käyttävät esiintyessään alushousuja. Samoin tekevät kilpailijat Ylämaan kisoissa, joiden yksi laji on tukinheitto. Siinä tartutaan tukkia toisesta päästä ja yritetään heittää sitä niin, että se osuu maahan pystyasennossa toinen pää edellä.

Vuonna 2010 perinteisen skottilaisasun säilymistä vaaliva Scottish Tartans Authority -järjestö kutsui tapaa käyttää kilttiä ilman alushousuja ”lapselliseksi ja epähygieeniseksi.”

LOPPUPÄÄTELMÄ: Jokainen päättää itse, mitä kiltin alle pukee

Aikojen saatossa useimmat skotit ovat luultavasti käyttäneet jotain vaatekappaletta kiltin alla – oli se sitten vaikka pitkä aluspaita.

Varmuudella voidaan sanoa, että ainakin 1800-luvun lopulla oli olemassa sääntö, jonka mukaan skottisotilaat eivät saaneet käyttää alushousuja kiltin kanssa.

On mahdoton sanoa, kuinka moni skotlantilaisista siviileistä on noudattanut tätä sääntöä.

Kiltti säilyi osana skottirykmenttien univormua Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

© Max Right/Imageselect

Nykyään käsitettä true scotsman (aito skotti) käytetään henkilöstä, joka ei käytä mitään kiltin alla. Alusasukysymys kuitenkin jakaa skotteja.

YouGov-markkinatutkimusyrityksen vuonna 2016 tekemän tutkimuksen mukaan 62 prosenttia skoteista käyttää alusvaatteita kiltin alla, 38 prosenttia ei. Skotit eivät itsekään siis ole yksimielisiä ”oikeasta” käytännöstä.

MYYTINMURSKAAJIEN TUOMIO:
Skotit tekevät molempia

© HISTORIA

Lyt også til MYTEKNUSERNE som podcast i din foretrukne app – hvor vi tager favntag med de største skrøner fra historien.