Vanhin kirjallinen lähde, jossa kiltti mainitaan, on vuodelta 1594. Siinä irlantilainen historioitsija Lughaidh Ó Cléirigh kirjoittaa skottilaisista palkkasotureista Irlannissa:
”He erottuivat irlantilaissotilaista aseiltaan ja vaatetukseltaan. Heillä oli ruudulliset värikkäät viitat, joiden päällä heillä oli lanteillaan vyö.”
Lughaidh kuvaili niin sanottua belted plaid -kilttiä, jota kutsutaan myös nimellä great kilt (suuri kiltti). Se oli alun perin Skotlannin ylämaalla käytetty suuri kangas, joka kiedottiin vaatteeksi laskoksille vartalon ympärille ja ulottui miehillä polviin ja naisilla nilkkoihin.
”Though Scots like to prance/About in their kilts wearing nae pants/Fir the next punter make it fair/Dinnae firgit to wear a pair.” Skotlannin suurin kilttien valmistaja kehottaa käyttämään alusvaatteita kiltin alla.
1700-luvulla suuri kiltti sai vähitellen väistyä meidän nykyään tuntemamme vyötärölle kiinnitettävän ja polviin asti ulottuvan kiltin tieltä. Joidenkin historioitsijoiden mukaan sen kehitti englantilainen rautatehtailija Thomas Rawlinson, joka kaipasi käytännöllisempää työasua skotlantilaisille työläisilleen.
Nykyään useimmat skotit käyttävät kilttiä pääasiassa seremoniallisissa tilaisuuksissa, etenkin häissä.
Sitten seuraakin polttava kysymys: mitä skottimiehillä on kilttiensä alla?
LOPPUPÄÄTELMÄ: Jokainen päättää itse, mitä kiltin alle pukee
Aikojen saatossa useimmat skotit ovat luultavasti käyttäneet jotain vaatekappaletta kiltin alla – oli se sitten vaikka pitkä aluspaita.
Varmuudella voidaan sanoa, että ainakin 1800-luvun lopulla oli olemassa sääntö, jonka mukaan skottisotilaat eivät saaneet käyttää alushousuja kiltin kanssa.
On mahdoton sanoa, kuinka moni skotlantilaisista siviileistä on noudattanut tätä sääntöä.
Nykyään käsitettä true scotsman (aito skotti) käytetään henkilöstä, joka ei käytä mitään kiltin alla. Alusasukysymys kuitenkin jakaa skotteja.
YouGov-markkinatutkimusyrityksen vuonna 2016 tekemän tutkimuksen mukaan 62 prosenttia skoteista käyttää alusvaatteita kiltin alla, 38 prosenttia ei. Skotit eivät itsekään siis ole yksimielisiä ”oikeasta” käytännöstä.
MYYTINMURSKAAJIEN TUOMIO:
Skotit tekevät molempia