Perjantaita on antiikista lähtien pidetty huonon onnen päivänä, ja esimerkiksi Rooman valtakunnassa rikolliset teloitettiin perjantaisin.
Raamatun mukaan Jeesus ristiinnaulittiin pitkänäperjantaina, ja vedenpaisumus iski niin ikään perjantaina.
Lukua 13 pidetään epäonnen lukuna. Esimerkiksi viimeisellä ehtoollisella oli mukana 13 henkeä, ja niin sanottuun mustaan messuun uskottiin tarvittavan 13 noitaa.
Perjantaina 13. päivänä on sattunut monenmoisia kohtalokkaitakin sattumuksia, joista muutamia esitellään tässä artikkelissa.
Tässä on muutamia hiuksia nostattavia esimerkkejä siitä, miten perjantai 13. päivä on vetänyt pahaa puoleensa kautta historian – pörssiromahduksista kaksinkertaisiin lento-onnettomuuksiin ja heavy metalin syntymäpäivään.
Sisältökatsaus
- Temppeliritarit tuhottiin 13. päivänä, joka oli perjantai
- Saksan talous romahti
- Kaksi lentoturmaa samana päivänä
- Australiassa puhkesi maastopalo 13. päivänä, joka oli perjantai
- Perjantai 13. päivä tappoi kaksi amiraalia
- Ruotsin vakoilukone katosi jäljettömiin
- Heavy metal syntyi perjantaina 13. päivä
Temppeliritarit tuhottiin 13. päivänä, joka oli perjantai
Ranskaa 1300-luvun alussa hallinnut kuningas Filip Kaunis oli lainannut valtavia summia vaikutusvaltaisilta temppeliritareilta, jotka olivat rikastuneet ristiretkien aikaan Lähi-idässä.
Kuningas ei voinut eikä halunnut maksaa velkaansa vaan päätti mieluummin hankkiutua lopullisesti eroon velkojistaan.

Tuhannet pariisilaiset olivat katsomassa, kun suurmestari Jacques de Molay poltettiin roviolla Seinejoen rannalla.
Perjantaina 13. lokakuuta 1307 Filip antoi pidättää kaikki Ranskan temppeliritarit väittäen näiden syyllistyneen Lähi-idässä pakanallisten epäjumalien palvontaan.
Filipillä ei ollut todisteita väitteidensä tueksi, mutta kiduttamalla hän sai monet ritarit ”tunnustamaan” epäjumalanpalvonnan. Kuningas onnistui houkuttelemaan jopa paavi Klemens V:n mukaan juoneensa temppeliritarien veljeskunnan tuhoamiseksi.
Temppeliritarien viimeinen suurmestari Jacques de Molay poltettiin roviolla Pariisissa vuonna 1314.
Saksan talous romahti
Saksan hävittyä ensimmäisen maailmansodan sen talous romahti ja inflaatio riistäytyi käsistä. 1920-luvun puolivälistä lähtien talous alkoi kuitenkin elpyä, ja moni innostui keinottelemaan osakkeilla.

Vuoden 1927 romahdus lannisti saksalaiset ja tasoitti tietä natsien valtaannousulle.
Talouskupla puhkesi perjantaina 13. toukokuuta 1927, kun Saksan osakemarkkinat romahtivat niin sanottuna ”mustana perjantaina”.
Romahdus oli ensimmäinen oire tulevasta syvästä lamasta, joka koetteli 1930-luvulla koko maailmaa.
Saksan talouden romahdus oli ratkaiseva sysäys Adolf Hitlerin valtaannousulle, kun miljoonat saksalaiset liittyivät kansallissosialistiseen puolueeseen paremman tulevaisuuden toivossa.
Kaksi lentoturmaa samana päivänä
- lokakuuta 1972 Uruguayn pääkaupungin Montevideon lentokentältä nousi ilmaan pieni lentokone. Suurin osa sen 45 matkustajasta oli rugbynpelaajia, jotka olivat matkalla Chileen.
Kone teki välilaskun Argentiinaan, ja jatkoi matkaa perjantaina 13. lokakuuta. Kone putosi matkan varrella Andien vuoristoon.

Vuonna 1972 kaksi lentokonetta putosi samana päivänä: perjantaina 13. lokakuuta.
Matkustajista moni selvisi törmäyksestä hengissä, mutta koneessa ei ollut mukana juuri lainkaan ruokaa. Yli kaksi kuukautta turman jälkeen vuoristosta pelastettiin 16 matkustajaa, jotka olivat pysytelleet hengissä syömällä kuolleita tovereitaan.
Samana perjantaina Neuvostoliitossa syöksyi maahan Moskovaan matkalla ollut Iljušin 62 -kone, ja kaikki 176 koneessa ollutta kuolivat.
Vaikka kuolonuhreja oli paljon enemmän kuin Andien turmakoneessa, Iljušinin putoaminen jäi tiedotusvälineissä Andien tragedian varjoon.
Australiassa puhkesi maastopalo 13. päivänä, joka oli perjantai
Perjantaina 13. tammikuuta 1939 Victorian osavaltiossa Australiassa puhkesi maan historian pahin maastopalo. Se tuhosi noin 20 000 neliökilometriä metsää ja maastoa, ja suuri osa koko osavaltiosta joutui täydellisen kaaokseen valtaan.

Raivokas maastopalo aiheutti tuhoa Australiassa Victorian osavaltiossa perjantaina 13. tammikuuta 1939.
Paloa tutkinut lautakunta totesi raportissaan: ”Oli kuin koko osavaltio olisi ollut tulessa.” Liekit tuhosivat 3 700 rakennusta – koteja, tehtaita ja sahoja – ja palossa sai surmansa 71 ihmistä. Päivä muistetaan Australiassa yhä nimellä Black Friday eli ”musta perjantai”.
Perjantai 13. päivä tappoi kaksi amiraalia
Guadalcanalin taistelu vaikutti ratkaisevasti Tyynenmeren sodan lopputulokseen. Taistelu päättyi Yhdysvaltain voittoon, mutta voiton hinta oli kova.
Yhdysvallat menetti perjantaina 13. marraskuuta 1942 ensi kertaa historiansa aikana kaksi amiraalia samana päivänä, kun Daniel J. Callaghan sai surmansa San Franciscolla ja Norman Scott koki saman kohtalon lippulaivallaan Atlantalla.
Ruotsin vakoilukone katosi jäljettömiin
Ruotsalainen vakoilukone oli lennolla Neuvostoliiton rajan tuntumassa perjantaina 13. kesäkuuta 1952. Iltapäivällä radioyhteys koneeseen katkesi ja kone miehistöineen katosi jäljettömiin.
Venäjä myönsi vasta vuonna 1991 virallisesti ampuneensa ruotsalaiskoneen alas.
Heavy metal syntyi perjantaina 13. päivä
1960-luku oli kukkaislasten ja rauhanmerkkien aikaa. Perjantaina 13. helmikuuta 1970 alkoi uusi aikakausi, kun brittiläinen Black Sabbath -yhtye julkaisi ensilevynsä, joka oli täynnä viittauksia noituuteen ja pimeyden voimiin.

Heavy metal -musiikki kietoi pauloihinsa miljoonia nuoria kautta maailman.