Perjantai 13. päivä tietää huonoa

Perjantai 13. päivä on pitkään yhdistetty epäonneen ja pahuuteen. Tässä 7 syytä siihen, miksi perjantaita 13. päivää pidetään epäonnen päivänä.

Perjantai 13. päivä on pitkään yhdistetty epäonneen ja pahuuteen. Tässä 7 syytä siihen, miksi perjantaita 13. päivää pidetään epäonnen päivänä.

Travis / flickr

1. Ruotsin vakoilukone katosi jäljettömiin

Ruotsalainen vakoilukone oli ­lennolla Neuvostoliiton rajan tuntumassa perjantaina 13. kesä­kuuta 1952. Iltapäivällä radio­yhteys koneeseen katkesi ja kone miehis­töineen katosi jäljettömiin. Venäjä myönsi vasta vuonna 1991 virallisesti ampu­neensa ruotsalaiskoneen alas.

2. Temppeliritarit tuhottiin 13. päivänä, joka oli perjantai

Tuhannet pariisilaiset olivat katsomassa, kun suurmestari Jacques de Molay poltettiin roviolla Seinejoen rannalla.

Ranskaa 1300-luvun alussa hallinnut kuningas Filip Kaunis oli lainannut valtavia summia vaikutusvaltaisilta temppeliritareilta, jotka olivat rikastuneet ristiretkien aikaan Lähi-idässä. Kuningas ei voinut eikä halunnut maksaa velkaansa vaan päätti mieluummin hankkiutua lopullisesti eroon velko­jistaan.

Perjantaina 13. lokakuuta 1307 Filip antoi pidättää kaikki Rans­kan temppeliritarit väittäen näiden syyllistyneen Lähi-idässä pakanallisten epäjumalien palvontaan. Filipillä ei ollut todisteita väitteidensä tueksi, mutta kiduttamalla hän sai monet ritarit ”tunnustamaan” epäjumalanpalvonnan. Kuningas onnistui houkuttelemaan jopa paavi Klemens V:n mukaan juoneensa temppeliritarien veljeskunnan tuhoamiseksi.

Temppeliritarien viimeinen suur­mestari Jacques de Molay poltettiin roviolla Pariisissa vuonna 1314.

3. Saksan talous romahti

Saksan hävittyä ensimmäisen maailmansodan sen talous romahti ja inflaatio riis­täytyi käsistä. 1920-luvun puolivälistä lähtien talous alkoi kuitenkin elpyä, ja moni innostui keinottelemaan osakkeilla.

Vuoden 1927 romahdus lannisti saksalaiset ja tasoitti tietä natsien valtaannousulle.

Talouskupla puhkesi perjantaina 13. toukokuuta 1927, kun Saksan osakemarkkinat romahtivat niin sanottuna ”mustana perjantaina”. Romahdus oli ensimmäinen oire tulevasta syvästä lamasta, joka koetteli 1930-luvulla koko maailmaa. Saksan talouden romahdus oli ratkaiseva sysäys Adolf Hitlerin valtaan­nousulle, kun miljoonat saksalaiset liittyivät kansallissosialistiseen puoluee­seen paremman tulevaisuuden toivossa.

4. Perjantai 13. päivä tappoi kaksi amiraalia

Guadalcanalin taistelu vaikutti ratkaisevasti Tyynenmeren sodan lopputulokseen. Taistelu päättyi Yhdysvaltain voittoon, ­mutta voiton hinta oli kova. ­

Yhdysvallat menetti perjantaina 13. marraskuuta 1942 ensi­ kertaa historiansa ­aikana kaksi amiraalia samana päivänä, kun Daniel J. Callaghan sai ­surmansa San Franciscolla ja ­Norman Scott koki saman kohtalon lippulaivallaan Atlantalla.

5. Australiassa puhkesi maastopalo 13. päivänä, joka oli perjantai

Perjantaina 13. tammikuuta 1939 Victorian osaval­tiossa Australiassa puhkesi maan historian pahin maas­to­palo. Se tuhosi noin 20 000 neliökilometriä metsää ja maastoa, ja ­suuri osa koko osaval­tiosta joutui täydellisen kaaokseen valtaan.

Paloa tutkinut lautakunta totesi raportissaan: ”Oli kuin koko osavaltio olisi ollut tulessa.” Liekit tuhosivat 3 700 rakennusta – koteja, tehtaita ja sahoja – ja palossa sai surmansa 71 ihmistä. Päivä ­muistetaan Australiassa yhä nimellä Black Friday eli ”musta perjantai”.

6. Kaksi lentoturmaa samana päivänä

12. lokakuuta 1972 Uruguayn pää­kaupungin Montevideon lentokentältä nousi ilmaan pieni lentokone. Suurin osa sen 45 matkustajasta oli rugbynpelaajia, jotka olivat matkalla Chileen.

Kone teki välilaskun Argentiinaan, ja jatkoi matkaa perjantaina 13. lokakuuta. Kone putosi matkan varrella Andien vuoristoon. Matkustajista moni selvisi törmäyksestä hengissä, mutta koneessa ei ollut mukana juuri lainkaan ruokaa. Yli kaksi kuukautta turman jälkeen vuo­ristosta pelastettiin 16 matkustajaa, jotka olivat pysytelleet hengissä syömällä kuolleita tovereitaan.

Samana perjantaina Neuvostolii­tossa syöksyi maahan Moskovaan matkalla ollut Iljušin 62 -kone, ja ­kaikki 176 koneessa ollutta kuolivat. Vaikka kuolonuhreja oli paljon enemmän kuin Andien turmakoneessa, Iljušinin putoaminen jäi tiedotusvälineissä Andien tragedian varjoon.

7. Heavy metal syntyi perjantaina 13. päivä

Black Sabbath, 1970

© Wikimedia Commons

1960-luku oli kukkaislasten ja rauhanmerkkien aikaa. Perjantaina 13. helmikuuta 1970 alkoi uusi aikakausi, kun brittiläinen Black Sabbath -yhtye julkaisi ensilevynsä, joka oli täynnä viittauksia noituuteen ja pimeyden voimiin. Heavy metal -musiikki kietoi pauloihinsa ­miljoonia nuoria kautta ­maailman.