Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Miksi vartiokaartilaisilla on karhunnahkapäähine?

1800-luvulla monessa maassa alettiin jäljitellä Napoleonin kaartilaisten tapaa käyttää karhunnahkapäähineitä taisteluissa.

Pixabay

Korkeita ja pörheitä karhunnahkapäähineitä käyttivät ensimmäisinä ranskalaiset sotilaat 1700-luvulla.

Lakki oli luultavasti saanut vaikutteita rakuunoiden korkeista kypäristä, joissa oli tuohon aikaan komea turkisreunus.

Kypäristä tuli ajan myötä turkislakkeja, ja niitä suosivat etenkin krenatöörit. Korkean turkispäähineen tarkoituksena oli saada hyökkäävät sotilaat näyttämään todellista pitemmiltä ja siten uhkaavammilta.

1800-luvun alku oli karhunnahkalakkien kulta-aikaa, kun Ranskan keisarin Napoleonin keisarillisen kaartin sotilaat alkoivat käyttää niitä.

Kaartilaiset olivat tarkoin valittuja valiosotilaita, jotka olivat suoraan itsensä keisarin komennossa, ja heidät lähetettiin yleensä taisteluun kriittisellä hetkellä ratkaisemaan taistelu Ranskalle.

Napoleonin kaartilaisia pelättiin ja kunnioitettiin kaikkialla Euroopassa.

Karhunnahkalakki alkoikin pian symboloida sotilaallista voimaa ja siitä tuli osa kaartilaisten univormua monissa maissa, kuten Tanskassa ja Britanniassa.

Vuonna 1815 Napoleonin keisarillinen kaarti osallistui Waterloon taisteluun, jonka Ranska hävisi Britannialle.

Pian sen jälkeen kömpelön karhunnahkalakin käyttö taistelussa alkoi vähentyä ja lakki jäi useimmissa maissa lähinnä paraatikäyttöön.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota