Kiinalaiset uskoivat kovien pamausten karkottavan pahoja henkiä ja tuovan onnea. Siksi raketteja paukuteltiin etenkin tärkeinä juhlapäivinä, kuten kiinalaisen uudenvuoden aikaan.
Pamaukset toivat onnea
Keskiajalla ilotulitteet levisivät ensin Lähi-itään ja sieltä Eurooppaan. Euroopassa ilotulituksia harrastivat etenkin kuninkaalliset ja niillä juhlistettiin muun muassa kruunajaisia, häitä ja sotilasparaateja.
Esimerkiksi Englannin kuningas Henrik VII järjesti häidensä kunniaksi ilotulituksen vuonna 1486, ja 1500-luvulla kuningatar Elisabet I ihastui värikkäisiin raketteihin niin, että perusti valtakuntaansa ”Englannin tulimestarin” viran.
Ensimmäiset ilotulitusraketit tuottivat lähinnä savua ja pauketta, ja ilotulitukset alkoivat loistaa eri värisinä vasta 1830-luvulla, kun italialaiset ilotulitusmestarit keksivät sekoittaa ruutiin eri metalleja.
Eurooppalaiset omaksuivat myös muinaisten kiinalaisten tavan ottaa uusi vuosi vastaan onnea tuovilla pamauksilla, ja niin ilotulituksista tuli meilläkin olennainen osa uudenvuoden juhlintaa.