PD-Art
Ilotulitus

Miksi uutenavuotena ammutaan ilotulitusraketteja?

Noin 1 200 vuotta sitten kiinalaiset keksivät sytyttää ruudilla täytettyjä bambuputkia palamaan – ja siitä lähtien juhlissa on ammuttu ilotulitusraketteja.

Kiitos värikkäistä uudenvuoden raketeista kuuluu kiinalaisille. Ei kuitenkaan tiedetä varmasti, milloin ilotulitteet keksittiin Kiinassa.

Melko yleisen käsityksen mukaan ensimmäiset ilotulitusraketit ammuttiin taivaalle suunnilleen 800-luvulla, kun kiinalaiset alkemistit sytyttivät palamaan muun muassa puuhiilellä, rikillä ja salpietarilla täytettyjä paperi- ja bambuputkia.

Ilotulitus

Nykyaikaiset ilotulitusraketit syntyivät 1800-luvulla, kun ruutiin alettiin lisätä väriaineita.

© PD-Art

Kiinalaiset uskoivat kovien pamausten karkottavan pahoja henkiä ja tuovan onnea. Siksi raketteja paukuteltiin etenkin tärkeinä juhlapäivinä, kuten kiinalaisen uudenvuoden aikaan.

Pamaukset toivat onnea

Keskiajalla ilotulitteet levisivät ensin Lähi-itään ja sieltä Eurooppaan. Euroopassa ilotulituksia harrastivat etenkin kuninkaalliset ja niillä juhlistettiin muun muassa kruunajaisia, häitä ja sotilasparaateja.

Esimerkiksi Englannin kuningas Henrik VII järjesti häidensä kunniaksi ilotulituksen vuonna 1486, ja 1500-luvulla kuningatar Elisabet I ihastui värikkäisiin raketteihin niin, että perusti valtakuntaansa ”Englannin tulimestarin” viran.

Samppanjapullo aukeaa

Suuressa osassa maailmaa uuttavuotta juhlitaan perinteisesti poksauttelemalla samppanjapulloja.

© Niels Noordhoek

Uudenvuoden perinteiden taustaa

Ensimmäiset ilotulitusraketit tuottivat lähinnä savua ja pauketta, ja ilotulitukset alkoivat loistaa eri värisinä vasta 1830-luvulla, kun italialaiset ilotulitusmestarit keksivät sekoittaa ruutiin eri metalleja.

Eurooppalaiset omaksuivat myös muinaisten kiinalaisten tavan ottaa uusi vuosi vastaan onnea tuovilla pamauksilla, ja niin ilotulituksista tuli meilläkin olennainen osa uudenvuoden juhlintaa.